
Putine lucruri in lumea asta ne inspira la fel de mult precum o ceasca de cafea aromata, inspumata, neagra si delicioasa. Sunt destui si aceia care beau cafea doar ca sa se trezeasca sau ca sa stea cu mintea in priza peste noapte pentru a-si termina cursurile in sesiune sau proiectele la job.
Dar si mai multi sunt aceia care beau cafeaua din pura placere, din pasiune pentru acel sentiment unic si savuros de confort si de liniste pe care ti-l da o ceasca aburinda intr-o dupa-amiaza boema, alaturi de cineva drag, departe de vartejul cotidian. De fapt, adevaratii pasionati de cafea, beau pentru relaxare mai degraba decat pentru revigorare.
Totusi, secretul unei vieti fericite si ferite de palpitatii este, ca de obicei, masura. Cafeaua foarte tare si bauta in cantitati mai mari de 2 cesti pe zi face rau. Prin urmare, sa nu incurcam pasiunea cu obsesia sau, si mai rau, cu dependenta de cofeina, adica migrene foarte puternice in cazul in care organismul nu si-a primit „portia” de energizant.
Teoretic, cel putin, pentru ca practic efectele presupus „instantanee” ale cafelei se incadreaza in categoria placebo. Mai precis, cafeaua nici nu te trezeste imediat nici nu-ti ia durerea de cap cu mana – pentru ca organismul asimilieaza cofeina in mai mult de o ora de la ingurgitarea propriu-zisa a licorii magice. Curios, nu?
Cafeaua a fost descoperita din… intamplare. Un pastor de capre din Africa le-a observat pe „zgubiliticele” cornute extrem de agitate, ori de cate ori mancau fructele rosii ale unui arbore. Tot in seria de curiozitati si povestioare despre cafea se inscriu:
– Cea mai scumpa si rara cafea din lume se numeste Kopi Luwak si se obtine din excrementele unei specii de pisica salbatica. Mai exact: pisica mananca boabele unui anumit tip de arbore, care sunt supuse unui interesant proces de transformare in laboratorul digestiv al felinei. Rezultatul, prelucrat la randul lui, costa 500 de euro/kg insa anual se fabrica, prelucreaza, aduna… doar 50 de kilograme de Kopi Luwak.
– Numele de „cafea” provine de la arabescul „qahwa” ce desemna la inceputul mileniului 2 o fiertura pe baza de boabe de cafea.
– Arborele de cafea creste doar in regiunile (sub)tropicale. Din cel care se cultiva la altitudini de peste 2000 de metri rezulta recolta cea mai valoroasa, cafeaua obtinuta fiind cea mai aromata si savuroasa.
– Fructele arborelui de cafea se numesc „cirese” datorita culorii si formei aproximativ similare cu ale fructului mai familiar.
– Dintr-un arbore de cafea tanar se obtin, dupa recoltarea fructelor, prajire si macinare, in jur de 400 g de cafea prajita. Acum intelegem de ce plantatiile de cafea sunt vaste si munca pe ele este foarte foarte grea…
– Cea mai profitabila afacere cu si despre cafea se numeste Starbucks, a inceput in 1971 si este mai intinsa decat toate plantatiile de cafea din lume la un loc.
Trebuie sa retinem ca noi bem cafea Arabica, adica soiul cel mai ales din cele 4 existente. Soiul Robusta este folosit in special pentru cafeaua solubila (ness), iar celelalte doua, Liberica si Maragogype, sunt clasificate drept soiuri inferioare, lipsite de aroma si gust mediocru.
Adaugă comentariu