Alegerea ouălor
O problemă des întâlnită este decojirea oului, după ce acesta a fost preparat. Pentru a-ți ușura treaba, folosește ouă vechi de câteva zile, nu proaspete. Astfel, vei reuși să le decojești imediat!
Prepararea ouălor
Folosește suficientă apă! Atunci când fierbe, apa se va evapora, deci asigură-te că ouăle nu vor rămâne descoperite în timpul preparării. Pune apă în oală cât să acopere ouăle, plus 1,5-2 cm în plus.
Pune ouăle în apă rece și abia apoi pune oala pe foc. Dacă pui ouăle direct în apă fierbinte, sunt șanse mai mari să se crape.
Spargerea cojii poate fi evitată și prin adăugarea în apă a unei lingurițe de sare.
Adaugă în apă și o lingură de oțet de mere. Acesta va preveni revărsarea albușului în exterior în cazul în care coaja s-a spart.
Pune cratița pe plită la foc mare, până când apa începe să fierbă, apoi redu focul.
În funcție de rezultatul dorit, vei lăsa ouăle pe foc între 2 și 15 minute.
În cazul în care fierbi multe ouă, după 10 minute poți verifica dacă sunt gata prin încercarea unuia dintre ele. Scoate-l din cratiță cu ajutorul unei linguri și pune oul sub jet de apă rece. Cojește oul în momentul în care s-a racit destul și apoi taie-l în jumătate. Dacă nu sunt fierte destul, mai lasă-le încă 2 minute la foc mic.
Dacă ai preparat mai multe ouă, scoate-le pe rând și pune-le într-un bol cu apă și gheață.
Decojirea ouălor
După ce s-au răcit bine, bate ouăle cu o linguriță pe toată suprafața, pentru a crăpa coaja. După aceea, îți va fi mult mai simplu să le cureți.
Depozitarea ouălor fierte
Ouăle fierte pot fi consumate în termen de 5 zile de la fierbere. În acest timp, păstrează-le la frigider într-un vas ermetic.
Citește și: Ce rețete delicioase poți găti cu albușurile rămase
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu