Blog

Catina, planta vieții. Nutrienți, beneficii, cum se consumă

catina
Cătina este un arbust care poate depăși înaltimea de 5 metri, iar principala sa parte folosită o reprezintă fructele. Mici și portocalii, acestea sunt bogate în vitaminele C, E, K, P și complexul B, dar și în minerale, uleiuri complexe și beta caroten.

Fructele de cătină conțin aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman, iar scoarța de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente și remineralizante. De asemenea, rădăcinile sunt un antibiotic și un stimulent imunitar extraordinar. Fructele catinei pot fi recoltate și în miezul iernii, ele păstrânduși abilitățile și la -40º  Celsius.

Citește și: Ceaiul de cătină. Beneficii pentru sănătate și frumusețe 

Leacurile catinei

De la fruct până la rădăcinăcatina e un miracol al naturii datorită calităților ei vindecătoareIată la ce sunt bune…

scoarța:

Pulberea – Lași scoarța la uscat vreme de două săptămâni, apoi o macini foarte fin. Se ia în caz de diaree, dizenterie și hemoragii interne.

Tinctura – Șapte linguri de praf de coajă le pui într-o sticlă cu 250 ml alcool alimentar de 70-80 de grade. Lași la macerat 15 zile, agitând desdupă care strecori. Se ia în bolile splinei.

Decoctul – Pui două mâini de ramuri de cătinămărunțiteîntr-o jumătate de litru de apăLași de seara până dimineața, apoi filtrezi. Pui maceratul obținut deoparte, apoi mărunțești ramurile și le fierbi 20 de minute la foc mic. Filtrezi, apoi lași la răcit. Amesteci cu maceratul de ramuri. Se ia în hepatită acutăhepatită cronicăciroză în faze incipiente.

Citește și: Pomelo – Ce beneficii pentru sănătate se ascund în acest fruct citric?

… fructele:

Sucul proaspăt: Speli fructele proaspăt culese cu apă rece și le dai prin mașina de tocat. Se folosesc pentru imunitate scăzută, sensibilitate la infecții, depresie, anxietate.

Siropul: Amesteci o jumătate de litru de suc cu o jumătate de litru de miere. După omogenizare, îl pui într-o sticlă închisăla frigider. Se ia la gripăbronșită, pneumonie.

Pulberea de fructe uscate: usuci fructele, apoi le dai prin mașina de râșnit cafea. Stimulează sistemul imunitar, favorizează depunerea calciului în oase și absorbția fierului din tubul digestiv.

Uleiul de cătină e recomandat în sterilitate, îmbătrânire prematură, dermatoze diverse.

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE