Home » Blog » Catina, planta vieții. Nutrienți, beneficii, cum se consumă
Blog

Catina, planta vieții. Nutrienți, beneficii, cum se consumă

catina

Cătina este un arbust fructifer sălbatic, originar din Asia de Sud, ale cărui proprietăți benefice sunt cunoscute de mai bine de 2000 de ani, din China Antică.

Principala parte folosită o reprezintă fructele. Mici și de culoare portocaliu intens în perioada în care sunt coapte, au un gust specific, acrișor, și prezintă o aromă specifică. Perioada de maturitate maximă și implicit perioada de recoltare este începând cu luna august până în luna octombrie.

Cătina conține o cantitate de zece ori mai mare de vitamina C decât citricele(conținutul depășește 400-800 mg la 100 g suc proaspăt), și poate fi considerată cel mai bun „vaccin” antigripal natural. Este, de asemenea, un puternic luptător cu diverse boli precum cele de piele, anemie, hepatită, și boli vasculare.

Sucul de cătină are atâtea proprietăți benefice pentru organism încât poate fi considerat aproape un panaceu universal.

Vitaminele A și E, conținute de fructele de cătină ajută la vindecarea arsurilor (inclusiv a celor solare), ajută la cicatrizarea rănilor, întineresc pielea și previn ridurile de expresie.

Cătina are proprietăți detoxifiante și este foarte recomandată în timpul curelor de detoxifiere sau slăbire, deoarece contribuie la arderea grăsimilor și în același timp reglează nivelurile glicemiei.

Fructele de cătină conțin aproape toate vitaminele și mineralele necesare organismului uman, iar scoarța de pe ramuri are efecte antiseptice, astringente și remineralizante. De asemenea, rădăcinile sunt un antibiotic și un stimulent imunitar extraordinar.

Citește și: Ceaiul de cătină. Beneficii pentru sănătate și frumusețe 

Leacurile catinei

Pe lângă calitatea recunoscută de cel mai bun fortifiant natural al sistemului imunitar, cătina are calitatea de a trata şi a ajuta în vindecarea multor boli.

Iată câteva rețete cu cătină, alcătuite pentru tratarea fiecărei boli în parte:

Gripă, bronşită, pneumonie: zilnic, şase linguri cu suc de cătină îndoit cu miere, pe stomacul gol. Măreşte rezistenţa organismului la febră, grăbeşte vindecarea.

Depresie: câte un sfert de pahar de suc, dimineaţa şi seara, are un efect tonic.

Infecţii virale: câte trei linguri, de patru ori pe zi, timp de 40 de zile.

Diabet şi obezitate: 100 g de brânză proaspătă amestecată cu 125 ml de suc din fructe proaspete şi 15 g miere.

Splină mărită: amesteci o parte de tinctură de scoarţă (gata preparată, de la farmacie) cu trei părţi de suc. Obţii un preparat slab alcoolizat, din care iei câte o lingură de patru ori pe zi, în cură de minimum 60 de zile.

Răni greu vindecabile, arsuri: cataplasme înmuiate în ulei de catină, aplicate de două ori pe zi.

Îmbătrânire prematură: 30 de picături, de două ori pe zi. Conţine vitamina E (vitamina tinereţii) şi eficientizează activitatea hormonală.

Anemie la copii: o linguriţă cu macerat în miere în fiecare dimineaţă.

Infertilitate: amestecă două linguri cu macerat şi cinci ouă de prepeliţă, lasă şase ore la rece, apoi bea-l pe tot odată seara, înainte de culcare.

Hipertensiune: peste doi pumni de boabe de cătină albă zdrobite, toarnă vin dulce, astfel încât să le acopere. Recipientul se ţine închis ermetic timp de zece zile, la loc însorit. Se bea câte un păhărel, înainte de masa de prânz şi seara, înainte de culcare.

Hepatită acută sau cronică, ciroză în faze incipiente: o jumătate de pahar cu suc proaspăt, în combinaţie cu o cană de decoct de ramuri (se pun 3-4 linguri cu ramuri uscate şi mărunţite la 1 l de apă, se fierb 15 minute, se strecoară), are efect regenerativ la nivelul celulei hepatic; se beau două pahare zilnic, timp de două luni.

Contraindicații

Nu este recomandată bolnavilor de colecistită acută, pancreatită sau diaree cronică. Din cauza conţinutului de fitohormoni, poate provoca, în cazul unei supradozări, prostatită adenomatoasă la bărbaţi sau mastopatie la femei. Nici cei cu tensiune arterială oscilantă n-ar trebui s-o folosească, pentru că planta este mai energizantă chiar şi decât decât cafeaua.

catina

Cum prepari siropul de cătină

Ingrediente 

  • 1 kg fructe de cătină
  • 500 g miere polifloră

Mod de preparare

Spală fructele de cătină sub jet de apă rece și lasă-le la scurs măcar o oră. Răstoarnă-le apoi pe câteva șervete de bumbac pentru a absorbi excesul de apă.

Cu un sucitor de lemn sau plastic sau într-un mojar mai încăpător, pisează fructele de catina treptat.

Colectează sucul rezultat și amestecă-l la final cu mierea. Dă la rece siropul de catina și amestecă în fiecare zi, timp de o săptămână, până se obține maceratul dătător de sănătate. Păstrează sticlele cu sirop de catina la o temperatură joasă.

Pentru o băutură răcoritoare, pune patru lingurițe cu sirop într-un pahar (200 ml) și completează cu apă. Amestecă și servește.

Cum prepari uleiul de cătină

Ingrediente

  • fructe de cătină
  • ulei de măsline

Mod de preparare

La un pahar cu fructe proaspete de cătină, spălate şi mărunţite, adaugi un pahar cu ulei de măsline.

Laşi vasul timp de trei săptămâni la temperatura camerei, agitându-l când şi când.

Strecori, zdrobeşti boabele de cătină şi pui din nou în ulei. Laşi două zile la loc ferit şi călduros.

Torni uşor (ca să nu se tulbure uleiul curat) în sticle ce se închid ermetic.

Borhotul rămas poate fi pus la uscat şi folosit la infuzii.

Mai poți face din cătină și…

Suc de cătină

Zdrobeşti fructele proaspete cu un instrument din lemn sau plastic până ce se formează o pastă foarte fluidă. Se consumă imediat, pentru a nu oxida. Măreşte rezistenţa organismului la febră, grăbeşte vindecarea, are efect de antibiotic.

Vin tonic

Peste 200 g de fructe uscate, torni 5 l de apă fiartă şi răcită, 1,5 kg de zahăr şi un cub de drojdie de bere. Laşi la fermentat 15-20 de zile, cu tub de fermentaţie, agitând vasul din când în când. Laşi să se decanteze, apoi tragi în sticle. Este o băutură uşor alcoolizată, cu aromă de ananas.

Citește și: Pomelo – Ce beneficii pentru sănătate se ascund în acest fruct citric?

 

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Comentarii

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE