
Fructele sale sunt foarte bogate în vitamine – A, B1, B2 şi C – dar şi în calciu, fosfor, fier ori potasiu. Tocmai de aceea au proprietăţi nutritive şi energetice, fiind indicate pentru:
•Anemie – se consumă alune datorită conţinutului de fier şi fosfor.
•Creştere – fructele bogate în calciu sunt un excelent stimulent al creşterii recomandat copiilor.
•Colesterol – alunele crude ajută la scăderea nivelului de colesterol.
•Tubercloză – datorită conţinutului de materii grase se recomandă celor suferinzi de boli pulmonare să mănânce alune, nuci sau migdale.
•Tenie – se înghite în fiecare dimineaţă timp de două săptămâni câte o lingură de ulei de alune.
•Litiază urinară – se face o cură de două săptămâni cu ulei de alune sau se mânâncă alune.
•Tonifierea vaselor – se iau preventiv 60 de picături pe zi de extract de frunze de alun. |ntăreşte vasele de sânge şi combate apariţia varicelor.
•Graviditate – alunele consumate constant în timpul sarcinii sunt un excepţional energizant şi revitalizant natural.
Ştiai?
Uleiul de alune este foarte bun pentru vindecarea rănilor ce pot apărea pe sâni în timpul alăptatului.
Cum se administrează
Fructe crude – se consumă fructele fără a se prăji înainte, tocmai pentru a-şi păstra intacte proprietăţile nutritive şi medicinale.
Ulei de alune – se obţine prin presare la rece. Fructele decojite se zdrobesc, iar uleiul obţinut se pune în sticluţe şi se păstrează la rece. Pentru că procedeul necesită o cantitate mare de fructe, e bine de ştiut că magazinele naturiste comercializează uleiul gata preparat. El este bun şi pentru tratarea crizelor de epilepsie.
Macerat de muguri – se culeg mugurii tineri, se mărunţesc şi se lasă la macerat în în apă 12 ore, la temperatura camerei. După aceea, se strecoară lichidul şi se păstrează în sticluţe într-un loc rece.
Infuzie din muguri – peste o mână de mucuri mărunţiţi se toarnă apă fierbinte şi se mai dă puţin în clocot. Se beau cam 2 căni pe zi. Alături de maceratul de muguri este un tratament bun pentru afecţiunile hepatice.
Infuzie din frunze – se prepară ca şi cea de muguri. Este bună pentru ulcere varicoase, pentru tratarea varicelor şi a plăgilor. Se fac băi locale cu infuzie sau se aplică sub formă de comprese pe zona afectată.
Adaugă comentariu