Home » Blog » Beneficiile anasonului stelat. Ce afecțiuni tratează?
Blog

Beneficiile anasonului stelat. Ce afecțiuni tratează?

beneficii anason
Anasonul a fost apreciat pentru proprietățiile sale încă din Grecia Antică. Este bogat în fier, calciu, zinc, potasiu, magneziu și cupru și conține 25% fibre, 18% proteine și 23% acizi grași.

Pentru că este originar din zona mediteraneeană şi are nevoie de condiţii climatice speciale pentru a creşte spontan, în România poate fi obţinută doar prin cultivare.

Datorită uleiurilor volatile pe care le conţine, anasonul e recomandat pentru:
  • Astenie şi ameţeală – se consumă sub formă de infuzie pentru proprietăţile sale tonice.
  • Spasme intestinale – ceaiul de anason consumat zilnic, în cantităţi mici, elimină gazele intestinale.
  • Tuse – calmează crizele de tuse uscată iar uleiurile volatile pe care le conţine favorizează expectoraţia.
  • Digestie uşoară – stimulează secreţiile gastrice şi eliminarea bilei.
  • Migrenă şi reumatism – se masează uşor cu puţin ulei volatil de anason zona dureroasă.
  • Calmează colicii bebeluşilor – sugarilor care suferă de colici li se administrează ceai de anason neîndulcit.
  • Dureri menstruale – pentru calmarea durerilor produse de menstruaţie se bea decoct de rădăcină de anason.

Mai mult, ceaiul de anason are proprietatea de a stimula lactaţia, aşa că este recomandat femeilor care alăptează. Cu acelaşi scop se poate face un masaj uşor al sânilor cu ulei de anason.

Cum se administrează

Ceai de seminţe – seminţele se pisează în mojar sau se macină la râşniţa de cafea până se transformă într-o pulbere. Se toarnă peste o linguriţă de pulbere o cană de apă fierbine şi se lasă la infuzat cam 10 minute, după care se strecoară şi se îndulceşte cu miere. Se consumă cam 2-3 căni pe zi pentru afecţiunile prezentate.

Infuzia de fructe – se toarnă peste câteva fructe de anason zdrobite apă clocotită şi se lasă la infuzat. Se strecoară şi se bea îndulcit pentru stimularea lactaţiei. Înainte de preparare, se poate face un amestec din anason, mărar, măghiran sau chimen, în părţi egale. Se beau 2-3 cani pe zi.

Uleiul de seminţe – peste o linguriţă de pulbere de seminţe se toarnă 100 ml de ulei de măsline şi se lasă preparatul la macerat timp de 7-8 zile într-un loc întunecat, la temperatura camerei. La final se strecoară şi se păstrează în sticluţe, într-un loc răcoros.

Ceai de frunze – se prepară ca şi infuzia de fructe.

Tinctură de anason – peste o linguriţă de pulbere de seminţe se toarnă 200 ml de alcool alimentar şi se lasă la macerat 2 săptămâni. La final se filtrează şi se pune în sticluţe, păstrându-se într-un loc întunecat.

 

 

 

Sursă foto: iStock

Material preluat din revista Femeia de azi

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE