Home » Blog » Ce alegi: chimen, chimion sau chimen negru?
Blog

Ce alegi: chimen, chimion sau chimen negru?

Dacă ai închide ochii și ai mirosi sau gusta pe rând chimen, chimion și chimen negru, ți-ar fi greu să le identifici? Cu arome asemănătoare, cele trei condimente se pot înlocui unele pe celelalte, în anumite rețete, însă fiecare aduce beneficii diferite.

Chimen

chimen

Carum carvi este fructul unei plante bienale din familia Apiaceae, familie care include feniculul, mărarul, chimionul și coriandrul. I se mai spune chimen persan. Amintit în Biblie, chimenul crește în bazinul Mării Mediterane și se pare că a fost printre primele condimente europene.

În Elveția au fost găsite mărturii de acum 5000 de ani privind utilizarea acestor semințe. Romanii le purtau cu ei în războaiele pentru expansiunea imperiului, reușind să le răspândească astfel în întreaga Europă. Egiptenii foloseau semințe de chimen pentru a da aromă plăcută mâncărurilor, în timp ce romanii le adăugau în aluaturi.

În Evul Mediu, popoarele germanice au dat chimenului numeroase întrebunțări culinare. Documente germane din secolul al XII-lea amintesc chimenul ca tonic pentru stomac și remediu pentru flatulență și colită.

Încearcă: Morcovi aromati cu chimen

Când ne e de ajutor?

Consumul regulat de semințe de chimen, în preparate culinare, ajută la:

  • menținerea unui ritm cardiac regulat și a sănătății inimii
  • protecția împotriva radicalilor liberi, prin conținutul în uleiuri esențiale și antioxidanți, care ajută la eliminarea „inamicilor” din corp, dar au și efect antiîmbătrânire
  • remineralizează organismul, întrucât sunt bogate în fier, calciu, potasiu, cupru, magneziu, zinc și mangan
  • îmbunătățirea funcționării întregului sistem digestiv, principalul rol fiind carminativ
  • tratarea infecțiilor bacteriene
  • creșterea imunității
  • sănătatea sistemului osos
  • absorbția de fier în organism și, implicit, lupta cu anemia feriprivă
  • îmbunătățirea funcțiilor cognitive
  • un somn mai bun, datorită magneziului care se regăsește în micuțele semințe
  • ameliorarea simptomelor generate de colonul iritabil
  • stimularea peristaltismul intestinal, venind în sprijinul celor care suferă de constipație

Uleiul esențial de chimen

  • mărește frecvența micțiunilor și cantitatea de lichid eliminat
  • elimină balonarea
  • este adjuvant pentru oboseală și tratamentul depresiei
  • calmează tusea

Cât chimen consumăm?

În funcție de vârstă și afecțiuni, putem consuma zilnic între 1/2 – 1 linguriță de chimen măcinat, împărțit în trei doze.

Persoanele care suferă de diabet sunt atenționate să consume cu precauție chimen, întrucât condimentul, în funcție de cantitatea ingerată, poate avea un puternic efect de reducere a glicemiei, asemenea medicamentelor antidiabetice orale.

Mămicile în devenire sau cele care alăptează, copiii sub 6 ani și persoanele care au probleme cu vezica biliară vor evita consumul de chimen, întrucât acesta poate inhiba golirea vezicii.

Chimion

chimion

Semințe ale plantei Cuminum cyminum, originară din sud-vestul Asiei și estul Mediteranei, asezonează astăzi cu succes preparate din toată lumea, de la orezul chinezesc până la pasta mexicană guacamole.

Mai lungi decât fructele de chimen și de o nuanță de maro mai deschis, semințele de chimion au formă de bărcuță și nervuri fine, de-a lungul semințelor, iar aspectul lor seamănă mai curând cu al fructelor de fenicul. Chimenul și chimion se deosebesc prin formă, culoare, dar și gust; semințele de chimen sunt mai închise la culoare și mai arcuite, iar gustul lor este ușor picant, în timp ce aroma semințelor de chimion se aseamănă mai bine cu a celor de fenicul.

Climatul ideal pentru cultivarea chimionului este cel tropical și subtropical. În Siria și Egipt au fost descoperite urme de chimion, în vestigii mai vechi de 4000 de ani. Levantul este și acum zona din Orientul Mijlociu unde culturile de chimion s-au adaptat cel mai bine, deși Cuminum cyminum se cultivă pe scară largă și în China, Mexic și India.

Chimenul și chimionul își îngemănează aromele în brânza olandeză Leyden și în produse de panificație din brutăriile franceze.

Combinații ideale

Ingredient de bază în pudra texană de chili, dând naștere unei combinații plăcute de gust, chimionul „stinge” iuțeala ardeilor iuți uscați și mărunțiti, împreună cu oregano și pudra de usturoi.

Garam masala, amestec originar din nordul Indiei, aduce laolaltă aromele de coriandru, chimion, cardamom, cuișoare, piper și scorțișoară. În bucătăria indiană, chimionul asezonează sosurile de tip chutney, pregătite din fructe și legume. Semințele de chimion sunt adesea adăugate întregi în uleiul încins în care urmează a fi călite legumele, pentru a-și elibera aroma. Când călim semințele într-un vas antiaderent fără ulei, la foc mediu, semințele devin mai aromate.

Ceaiul de chimion

Pentru a obține cât mai multe beneficii în urma unei cure cu ceai de chimion, îl vom prepara astfel: prăjim timp de 5-10 secunde o linguriță de semințe de chimion în vasul așezat pe foc mediu, amestecând cu o lingură. Apoi turnăm o cană de apă fierbinte și lăsăm să fiarbă nu mai mult de un minut. Acoperim pentru 5 minute vasul, după ce l-am luat de pe sursa de căldură. Strecurat și băut cald – la începutul zilei, cu sau fără miere – ceaiul te energizează. După o cură de o lună, se văd următoarele efecte:

  • digestie mai facilă, ca urmare a detoxificării ficatului
  • normalizarea tensiunii, datorită potasiului pe care îl conțin semințele
  • creșterea imunității
  • o memorie mai bună
  • respirație mai ușoară

Uleiul de chimion

Spre deosebire de fructele de chimen care conțin doar două procente de ulei esențial, semințele de chimion au 2,5 – 4,5% uleiuri volatile. Acestea sunt extrase prin distilare cu abur și sunt utilizate și în industria cosmetică.

Uleiul esențial de chimion:

  • are proprietăți antispasmodice și ajută la calmarea durerilor de stomac sau a celor abdominale, datorate indigestiilor;
  • are proprietăți antibacteriene și este un bun adjuvant în tratamentul diareei și holerei; – are un puternic efect carminativ — ajută la eliminarea gazelor nedorite și previne  formarea lor;
  • stimulează apetitul;
  • ajută la vindecarea mai rapidă a rănilor

În bucătărie, uleiul pur se utilizează la aromatizarea lichiorurilor și a altor băuturi alcoolice.

Chimen negru

chimen negru

Considerată „rudă” cu semințele de chimen și chimion doar pentru că are un gust asemănător, chimenul negru a făcut parte din medicina tradițională a popoarelor arabe și a indienilor.

Cu semințe mici și negre, Nigella sativa aparține familiei botanice Ranunculaceae. Planta perenă este originară în sudul și vestul Asiei. Semințe de chimen negru s-au găsit în situri arheologice din Egipt și din Turcia, datând din jurul anului 1500 î.e.n., țări în care tradiția utilizării acestor semințe s-a perpetuat până în zilele noastre. Musulmanii numesc chimenul negru „semințele binecuvântării”, iar profetul Mahomed le considera un remediu al tutror bolilor.

Întrebuințat adesea în bucătăria orientală și nord africană, chimenul negru (sau negrilica) se asociază cel mai bine cu mâncărurile din legume și cu produsele de patiserie, dar poate fi întrebuințat și la asezonarea cărnii de pasăre. Semințele dau o aromă specială pâinii indiene naan. Pentru a păstra uleiurile volatile benefice sănătății, ideal e să fie cât mai puțin prelucrate termic.

Bogat în uleiuri volatile

Micuțele semințe negre conțin 32-40% uleiuri volatile, un procent foarte mare care, coroborat cu descoperirea utilității compușilor volatili, a recomandat extractele din astfel de semințe ca adjuvant demn de luat în seamă în:

  • tratamente antiinflamatoare — și-a dovedit eficiența în atenuarea simptomelor artritei reumatoide
  • boli autoimune cum ar fi vitiligo sau psoriazis
  • sindromul metabolic
  • probleme ale sistemului respirator: rinite, faringite, amigdalite, bronșite, astm
  • afecțiuni ale sistemului digestiv cum ar fi dispepsiile, celiachia, parazitozele intestinale, infecția cu Helicobacter pylori
  • tratarea problemelor renale
  • ameliorarea problemelor hepatice cum ar fi funcționarea ficatului infectat cu virusul hepatitei C și reducerea hepatotoxicității în timpul tratamentului antitumoral
  • afecțiuni cardiovasculare — conține toți cei trei acizi grași esențiali Omega 3,6 și 9, cu rol protector asupra vaselor sangvine
  • reducerea indexului de masă corporală al pacienților obezi
  • îmbunătățirea memoriei, atenției și capacităților cognitive
  • micșorarea frecvenței crizelor de epilepsie și a convulsiilor
  • tratamentul eczemelor
  • creșterea fertilității

În prezent, au demarat cercetări asupra activității antitumorale în cazul cancerului de sân, de colon, pancreatic, de ficat, pulmonar, de prostată, toate cu rezultate promițătoare.

Încearcă: Supă mexicană cu linte și spanac

Cum îl folosim ca remediu?

Cea mai eficientă cale de administrare sunt capsulele cu ulei de chimen negru ce pot fi cumpărate din farmacii. Pentru eficiență maximă în tratamente, uleiul trebuie să fie obținut prin presare, extras fără substanțe chimice, să nu aibă aditivi și capsulele să asigure protecția împotriva procesului de râncezire

Dacă utilizăm semințe de chimen negru, doza zilnică maximă nu ar trebui să depășească în acest caz 5 g, adică o linguriță plină cu semințe.

Precauții

Pentru că poate reduce valorile glicemiei, se recomandă să nu se utilizeze ulei de chimen negru cu 2 săptămâni înainte de operații chirurgicale, iar administrarea suplimentelor împreună cu tratamentul diabeticilor trebuie monitorizată atent.

Acțiunea anumitor medicamente metabolizate în ficat poate fi încetinită dacă, concomitent, sunt ingerate capsule cu ulei de chimen negru.

 

 

Articol preluat din ediția specială Sănătatea de azi – Condimente, care poate fi achiziționată prin intermediul platformei Magzter.

Text: Sonia Stanciu

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.