
Cu un conţinut mare de apă (peste 90%), castraveţii sunt legumele perfecte pentru hidratarea organismului şi curăţarea lui de toxine.
Au puţine calorii (39 într-un castravete de mărime medie), dar multe vitamine, minerale şi antioxidanţi esenţiali pentru sănătate, unii dintre ei (cucurbitacina şi acidul cafeic) având puterea de a preveni diferite tipuri de cancer şi chiar şi de a împiedica răspândirea tumorii.
Reglarea tensiunii arteriale, prevenirea bolilor cardiovasculare şi a diabetului, combaterea indigestiei şi a durerilor musculare sunt alte beneficii cu care această legumă vine la pachet.
Iată ce mâncăruri delicioase poţi găti din castraveţi, în afară de eterna salată:
Supă de castraveţi
Supa de castraveţi se mănâncă de regulă rece, fiind foarte răcoritoare şi săţioasă. Cu un singur castravete, puţin mărar, ceapă verde, smântână şi supă clară de legume poţi prepara foarte rapid şi fără foc o supă rece de castraveţi delicioasă.
Beneficiile consumului de castraveţi
Dacă îţi place sosul tzatziki, cu siguranţă vei savura cu plăcere şi supa de castraveţi cu iaurt, iar supa de castraveţi cu mentă este o altă combinaţie gustoasă de arome pe care merită să o încerci.
Legume stir fy
Stilul asiaticilor de a găti la wok nu doar că păstrează legumele fragede şi crocante, dar fiind gătite cu puţine grăsimi şi ţinute pe foc doar câteva minute, ele îşi menţin mare parte din textură şi nutrienţi. Dacă nu ai wok, poţi folosi orice tigaie mare, cu baza grea şi stabilă.
Tehnica stir fry e foarte simplă: wok-ul se încinge la foc mare, apoi se adaugă puţin ulei, iar apoi legumele tăiate beţigaşe. Poţi combina orice vrei: ardei gras, ceapă, usturoi, dovlecel, castraveţi, morcovi, porumb etc. Legumele se amestecă prin scuturarea tigăii, timp de 3-5 minute, apoi se servesc calde, cu sos de soia sau sare. Simplu şi delicios!
Salată tzatziki (salată de castraveţi cu iaurt)
Sos tzatziki sau salsa
Celebrul sos tzatziki este excelent pentru sadvişuri, salate, fripturi, shaorma sau gyros şi se prepară în doar câteva minute. Toacă mărunt un castravete, scurge-l de zeamă şi amestecă-l cu 250 grame de iaurt grecesc. Adaugă 3 căţei de usturoi pisat, mărar (opţional), o lingură de ulei de măsline, şi sosul tzatizki este gata! Iar dacă vrei un dressing delicios pentru tacos, enchilada sau alte mâncăruri picante, prepară o salsa din 2-3 castraveţi, 2 ardei roşii şi o ceapă roşie. Le tai mărunt şi torni peste ele un sos preparat din zeama unei lămâi, 2 linguriţe de ulei de măsline, pătrunjel verde tăiat fin şi sare, după gust.
Rulouri de castraveţi
Când îţi doreşti o gustare gata în doi timpi şi trei mişcări, încearcă delicioasele rulouri de castraveţi. Trebuie doar să faci o cremă de brânză din telemea, smântână, brânză de vaci, unt, sare şi piper, plus ceapă verde tocată mărunt şi usturoi zdrobit. Curăţă castraveţii de coajă şi taie-i pe lungime, cât de subţire poţi, pentru a putea să-i rulezi după ce pui crema de brânză pe fiecare felie. Prinde rulourile cu scobitori şi lasă-le la rece înainte de a le savura.
Mojito
Mojito poate suna a băutură pretenţioasă, dar e foarte uşor de preparat. Ai nevoie de 2 castraveţi, 10 frunze de mentă, 2 linguriţe de zahăr, 100 ml rom, zeamă de la o lime şi apă minerală. Taie castraveţii rondele şi pune-i într-o carafă, împreună cu menta şi zahărul. Amestecă energic ingredientele cu o lingură, apoi adaugă în carafă gheaţă şi sucul de line, romul şi apa minerală. Et voilà! Ai băutura perfectă pentru petrecerile cu prietenii sau după-amiezele leneşe de weekend!
Adaugă comentariu