
Supă bază de legume
Tot ce e zarzavat poate fi folosit pentru prepararea bazelor de supe.
Morcovi, pătrunjel, ţelină, păstârnac, ceapă – trebuie doar să le fierbi, crude sau sotate cu puţin ulei şi sare.
Adaugă 2-3 frunze de dafin şi câteva boabe de piper şi fierbe la foc mic, timp de o oră, apoi strecoară şi foloseşte lichidul obţinut ca bază pentru supe.
Resturile de zarzavat strecurat pot fi ingredient pentru piureuri, ghiveciuri, tocăniţe şi orice fel de mâncare ce necesită legume fierte şi pisate.
Supe-creme sau piureuri
Pentru că la supe-creme şi piureuri, legumele trebuie mărunţite în blender sau fărâmiţate bine cu furculiţa, nu are importantă dacă sunt întregi sau bucăţi, crude sau fierte.
De pildă, din roşii, ardei, morcovi, pătrunjel şi ţelină poţi prepara o delicioasă supă-cremă de legume coapte; pentru supa-cremă de ardei graşi îţi trebuie ardei, ceapă, usturoi şi supa bază de legume menţionată anterior; din dovleac fiert şi scurs, amestecat cu un ou tare şi o bucăţică de unt, vei obţine imediat un piure de dovleac cu ou extrem de hrănitor pentru copilul tău.
Smoothie de legume
Pentru smoothie-uri, poţi pune deoparte orice legume crude, pătrunjelul şi ţelina rămase de la prepararea vreunei supe şi mai ales frunzele de broccoli, pe care în mod normal nu ai la ce să le foloseşti. Pentru un smoothie sănătos şi gustos, sunt perfecte!
Smoothie cu pătrunjel şi mango
Ghiveci, tocăniţe, ratatouille
Aceste mâncăruri se bazează pe legume călite şi fierte, asezonate cu verdeţuri aromate (pătrunjel, dafin etc.). Aşadar, adună ce ai prin cămară sau frigider – roşii, ardei, gogoşari, vinete, dovlecei, usturoi, ceapă, morcovi, păstârnac etc. – şi transformă aceste resturi de legume într-un fel de mâncare principal, delicios şi plin de nutrienţi. Câteva sugestii:
Sosuri de legume
Resturile de roşii, ardei şi ceapă pot fi întotdeauna utilizate la prepararea de sosuri, inclusiv ketchup sau bulion, pe care le poţi folosi ca atare – peste paste, cartofi prăjiţi, toast – sau include în diferite feluri de mâncare ce au nevoie de sosuri (tocăniţe, ghiveci etc.). Sosul de roşii făcut în casă este net superior celui cumpărat de la magazin!
Adaugă comentariu