Home » Blog » Ce trebuie sa stii despre consumul de sare
Blog

Ce trebuie sa stii despre consumul de sare

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver/Thinckstock
Descopera avantajele consumului de sare, dar si efectele negative pe care le aduce consumul in exces.
187946356.jpg

Percepută în ultimul timp nu într-o lumină foarte bună, din cauza campaniilor de atenționare a publicului cu privire la consumul exagerat, sarea, folosită de milenii în bucătărie, ne însoțește și astăzi și dă gust mâncărurilor noastre.

Sarea, clorura de sodiu (60% clor și 40% sodiu) este folosită pentru asezonarea preparatelor în toate culturile și zonele lumii și se regăsește chiar și în proverbe și zicători tradiționale. Doza zilnică recomandată de sare este de 6 grame pe zi pentru adulți și copiii între 11 și 14 ani, 5 grame pentru copiii cu vârsta între 7 și 10 ani, 3 grame pentru copiii între 4-6 ani, 2 grame pentru copiii mici cu vârste între 1 și 3 ani, iar pentru cei sub un an, nu mai mult de un gram zilnic.

Sarea conține sodiu și clor și ambele sunt substanțe necesare pentru a efectua contracția mușchilor din corp, pentru a transmite impulsuri nervoase între neuroni și pentru a transmite nutrienții din alimente la celule. Consumul redus de sare duce la apariția amețelilor și crampelor musculare și în același timp dezechilibrează balanța de electroliți din corpul uman (potasiu, sodiu, magneziu și calciu). În sens opus, un consum excesiv de sare poate avea de asemenea efecte negative asupra sănătății.

Atunci când consumăm sare în exces, corpul își extrage necesarul, iar surplusul se depozitează în rinichi, iar acest lucru duce la diverse afecțiuni renale și la retenția apei în organism, precum și la creșterea tensiunii arteriale.În situația în care mâncăm multe alimente cu conținut ridicat de sare, bem și mai multă apă iar acest lucru influențează activitatea rinichilor, care au rolul de a menține constantă concentrația electrolitilor din organism prin reținerea unei cantități mai mari sau mai mici de apă. Unul din efectele retenției de apă în corp este apariția hipertensiunii arteriale, o afecțiune destul de gravă a sistemului cardiovascular.

Sodiul împreună cu potasiul dețin roluri esențiale în reglarea tensiunii arteriale, deci sunt foarte importanți pentru sistemul cardiovascular. Sodiul se găsește în sare, iar dintre cele mai frecvente surse de sare enumerăm: conservele, legumele congelate, carnea afumată, murăturile, chiar și dulciurile conțin sare, și implicit sodiu.

În ultimii ani, industria alimentară a început să găsească și să implementeze soluții pentru a reduce conținutul de sodiu din majoritatea categoriilor de alimente existente pe piață. Este greu de crezut, dar sarea din alimente influențează sănătatea pe termen lung a copiilor mai mult decât credem. Cele mai cunoscute și consumate dulciuri conțin mai multă sare, în unele cazuri, decât chipsurile din cartofi care sunt renumite pentru a fi asociate cu excesul de sare.

Consumul excesiv de sare poate contribui la agravarea astmului, la apariția cancerului stomacal și favorizează apariția osteoporozei. În prezent se luptă cu marii producători de pe piață pentru reglementarea sistemului de etichetare a alimentelor, cu scopul de a ajuta populația să controleze cantitatea de sare din alimentație.

Pentru a controla aportul de sare din dietă, este ideal să citiți etichetele produselor pe care le consumați, să includeți în dietă fructe, legume și carne neprocesata industrial, să încercați preparate ce necesită asezonare cu ierburi aromatice și condimente în favoarea sării și prin prepararea în casă a sosurilor și dressingurilor, deoarece cele din comerț conțin sare în exces.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.