Ceaiul este cel mai consumat lichid din lume, după apă, iar cel verde este unul dintre cele mai populare. Dacă nu l-ai inclus încă în meniul tău zilnic, poate acest articol te va convinge: îți vom prezenta în continuare toate beneficiile sale pentru sănătate.
Acum vreo patru mii de ani, când împăratul chinez Shen Nung încălzea apă, câteva frunze dintr-un copac au căzut în lichidul fierbinte. Din curiozitate, acesta a gustat licoarea şi i-a plăcut. Ușor-ușor, ceaiul verde a devenit din ce în ce mai popular în întreaga lume. Chinezii îl folosesc în special pentru tratarea durerilor de cap și a depresiilor, însă are multe alte beneficii.
Beneficii pentru sănătate
Secretul frunzelor acestui tip de ceai stă în conținutul bogat de polifenoli de tip catechin (compuși organici), dar și în conținutul ridicat de galat de epigalocatechina (EGCG). EGCG-ul este un antioxidant puternic, care inhibă creșterea celulelor canceroase și poate chiar să distrugă celulele canceroase fără să afecteze țesutul sănătos. De asemenea, contribuie și la scăderea nivelului de LDL (lipoproteină de densitate scăzută) și previne apariția anormală de cheaguri de sânge.
Ceaiul verde, oolong și ceaiul negru provin din aceeași plantă, Camellia Sinensis. Ceea ce diferențiază ceaiul verde este modul de procesare: frunzele sunt puse la aburi, prevenind astfel oxidarea EGCG-ului. Prin contrast, ceaiurile oolong și cele negre sunt făcute din frunze fermentate, determinând transformarea EGCG-ului în alte tipuri de compuși, care nu au aceeași eficiență în prevenirea diverselor afecțiuni.
Ceaiul verde își aduce contribuția pozitivă și în diete, deoarece ajută la arderea mai rapidă a caloriilor și favorizează digestia. Mai mult, poate preveni căderea dinților, reducând riscul apariției cariilor chiar și cu 50% (deoarece conține fluorină), previne intoxicatiile alimentare și liniștește durerile de stomac.
Citește și: Matcha, ceaiul cu cea mai mare cantitate de antioxidanți
Beneficii pentru frumusețe
Sunt recunoscute efectele pozitive ale ceaiului verde asupra pielii. Antioxidanții puternici protejează pielea de particulele din organism asociate cu procesul de îmbătrânire. Prin urmare, bând ceai verde, te hidratezi, dar te și menții tânăr mai mult timp.
O rețetă bună pentru a-ți răcori pielea în timpul verii este să pui 100 grame de ceai verde în apă distilată. Toarnă amestecul într-o sticlă sterilizată și aplică-l cu ajutorul unui disc demachiant în zona ochilor.
Pentru că are efect antiseptic, acest lichid poate fi folosit și în tratarea unor tăieturi, iritații ușoare, pete ale pielii și arsuri solare. Ai nevoie doar de un prosop pe care să-l înmoi în lichid, apoi aplică-l în zonele arse pentru a ameliora disconfortul.
Ceaiul verde te ajută și să ai o respirație proaspătă. Lasă la infuzat 100 grame de ceai verde, timp de 30 de minute. După ce se răcește, amestecă lichidul cu o linguriță de bicarbonat de sodiu. Folosește pasta astfel obținută ca să te speli pe dinți.
Contraindicații
Ceaiul verde nu e recomandat persoanelor cu predispoziție la lipotimie, gastrită cu hiperaciditate, ulcer stomacal și duodenită.
Persoanele hipotensive nu trebuie să bea mult ceai verde și nici foarte concentrat. În primă faza, tensiunea crește puțin și se ameliorează starea fizică, dar în câteva ore, tensiunea scade accentuat și apare senzația de slăbiciune.
Mamele care alăptează nu trebuie să bea ceai concentrat seara, deoarece o parte din cofeină trece în laptele matern și poate provoca insomnii copiilor. Tot din cauza conținutului de cofeină, persoanele care au probleme cu asimilarea calciului nu trebuie să facă excese cu ceai verde sau negru.
Un aspect negativ al consumului de ceai verde poate fi insomnia. El conține cofeină, dar într-o cantitate mai mică decât ceaiul negru sau decât cafeaua: aproximativ 30-60 mg cofeină la 200 de mg de ceai, comparativ cu 100 mg de cofeină la 200 mg de cafea.
Citește și: Totul despre Ginkgo Biloba
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu