Ceapă roșie coaptă în aluat , un preparat spectaculos, ideal pentru o masă în familie.
Dificultate: ușor
Timp de preparare: mediu
Porții: 4
Ingrediente:
- 5 cepe roșii
- ulei de măsline
- 120 g făină simplă
- 2 ouă mari
- 100 ml lapte semidegresat
- 15 g cimbru proaspăt
- 4 foi de dafin proaspete
- 2 linguri oțet balsamic
- 1 linguriță muștar englezesc
- sos Worcestershire
- 1 cub concentrat pentru supă de legume
Modalitate de preparare:
- Încingeți cuptorul la 180 de grade.
- Curățați 4 cepe , păstrându-le întregi, apoi tăiați baza, atfel încât să aibe stabilitate.
- Crestați câte un X în partea superioară a fiecăreia, coborând cuțitul cam până la trei sferturi din înălțime, dar lăsându-le partea inferioară intactă.
- Asezonați interiorul cu sare și piper, apoi așezați-le într-o tavă de copt ( aproximativ 25 X 30 cm ) apoi distribuiți-le pe fiecare în 4 vase mici ( cu diametrul de câte 15 cm- plasați vasele în cea mai mare tavă pe care o aveți, pentru a le manevra ușor).
- Stropiți cepele cu ulei, acoperiți-le cu folie de aluminiu și coaceți-le timp de circa 1 oră sau până când se înmoaie.
- Între timp puneți 100 g făină într-un vas, împreună cu un praf de sare, încorporați ouăle, apoi adăugați treptat laptele, până când obțineți un aluat subțire.
- Desprindeți frunzele de cimbru.
- Odată cepele înmuiate, creșteți temperatura cuptorului la 220 grade.
- Adăugați un strop de ulei în vase și reintroduceți tava în cuptor.
- După ce s-au încins, turnați rapid, cu grijă, aluatul în jurul cepelor și presărați deasupra frunzele de cimbru și cele de dafin.
- Introduceți din nou în cuptor și mai lăsați cepele să se coacă timp de 30 de minute.
- Pentru a face sosul, tocați mărunt ceapa rămasă, puneți-o în puțin ulei într-o tigaie la foc mediu și căliți-o cam 15 minute sau până când se înmoaie, amestecând ocazional.
- Adăugați oțetul balsamic spre final și puțină apă la nevoie.
- Încorporați 1 lingură cu vârf de făină, muștarul și câțiva stropi de sos Worcestershire, cubul concentrat pentru supă și 600 ml apă clocotită.
- Fierbeți totul la foc mic timp de 10 minute.
- Scoateți tava din cuptor și serviți preparatul cu sosul preparat și legume de sezon.
Credit Foto: 123RF
Facebook Comments
Adaugă comentariu