Home » Mâncăruri » Ceapă coaptă în aluat, rețeta lui Jamie Oliver
Mâncăruri

Ceapă coaptă în aluat, rețeta lui Jamie Oliver

Ceapă roșie coaptă în aluat , un preparat spectaculos, ideal pentru o masă în familie.

Dificultate: ușor

Timp de preparare: mediu

Porții: 4

Ingrediente:

  • 5 cepe roșii
  • ulei de măsline
  • 120 g făină simplă
  • 2 ouă mari
  • 100 ml lapte semidegresat
  • 15 g cimbru proaspăt
  • 4 foi de dafin proaspete
  • 2 linguri oțet balsamic
  • 1 linguriță muștar englezesc
  • sos Worcestershire
  • 1 cub concentrat pentru supă de legume

Modalitate de preparare:

  1. Încingeți cuptorul la 180 de grade.
  2. Curățați 4 cepe , păstrându-le întregi, apoi tăiați baza, atfel încât să aibe stabilitate.
  3. Crestați câte un X în partea superioară a fiecăreia, coborând cuțitul cam până la trei sferturi din înălțime, dar lăsându-le partea inferioară intactă.
  4. Asezonați interiorul cu sare și piper, apoi așezați-le într-o tavă de copt ( aproximativ 25 X 30 cm ) apoi distribuiți-le pe fiecare în 4 vase mici ( cu diametrul de câte 15 cm- plasați vasele în cea mai mare tavă pe care o aveți, pentru a le manevra ușor).
  5. Stropiți cepele cu ulei, acoperiți-le cu folie de aluminiu și coaceți-le timp de circa 1 oră sau până când se înmoaie.
  6. Între timp puneți 100 g făină într-un vas, împreună cu un  praf de sare, încorporați ouăle, apoi adăugați treptat laptele, până când obțineți un aluat subțire.
  7. Desprindeți frunzele de cimbru.
  8. Odată cepele înmuiate, creșteți temperatura cuptorului la 220  grade.
  9. Adăugați un strop de ulei în vase și reintroduceți tava în cuptor.
  10. După ce s-au încins, turnați rapid, cu grijă, aluatul în jurul cepelor  și presărați deasupra frunzele de cimbru și cele de dafin.
  11. Introduceți din nou în cuptor și mai lăsați cepele să se coacă timp de 30 de minute.
  12. Pentru a face sosul, tocați mărunt ceapa rămasă, puneți-o în puțin ulei într-o tigaie la foc mediu și căliți-o cam 15 minute sau până când se înmoaie, amestecând ocazional.
  13. Adăugați oțetul balsamic spre final  și puțină apă la nevoie.
  14. Încorporați 1 lingură cu vârf de făină, muștarul și câțiva stropi de sos Worcestershire, cubul concentrat pentru supă și 600 ml apă clocotită.
  15. Fierbeți totul la foc mic timp de 10 minute.
  16. Scoateți tava din cuptor  și serviți preparatul cu sosul preparat și legume de sezon.

Credit Foto: 123RF

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.