
În cartea sa numită ”Oceana”, Ted Danson spune că o treime din sursele de pește din lume sunt în pericol de dispariție. Pescuim cantități foarte mari ce nu permit peștilor să se reproducă la fel de repede, deoarece sunt prinși și omorâți fără a ține cont de acest fenomen trist.
Dar de ce este peștele un produs marin atât de râvnit și consumat pe înteg mapamondul? În afara faptului că este gustos, el este și sănătos: el poate ajuta populația să combată cancerul la prostată, vindecă problemele cu vederea și, în mod suprinzător, te ajută să lupți împotriva depresiei.
Peștii care provin dintr-un mediu nealterat de om, cei care se dezvoltă în ape nepoluate de mercur și alte substanțe chimice dăunătoare sunt mult mai bogați în acizi omega 3.
1. Somonul – Este considerat cel mai bun pește datorită conținutului ridicat de acizi omega 3. Chiar dacă consumi o porție de 200 de grame, organismul tău își ia aportul necesar de acizi grași esențali și este o sursă mult mai eficientă decât uleiul sau pastilele. Somonul îți protejează inima și tonifiază mușchii din jurul ei. Aritmia, o boală a inimii ce poate avea consecințe fatale, poate fi trată cu ajutorul consumului de somon. Femeile care se află la menopauză și care suferă de diabet pot consuma somon pentru a ameliora simptomele. El este benefic și în cazul copiilor ce suferă de astm. Datorită aportului de acizi grași, somonul ne ajută în prezervarea celulelor creierului și joacă un rol important în îmbunătățirea memoriei.
2. Tonul – Dintre toți peștii pe care obișnuim să îi consumăm, tonul are un gust deosebit, iar posibilitatile de a-l consuma sunt variate. Tot datorită conținutului ridicat de omega 3, tonul este un mare ajutor al sistemului nostru cardiovascular și neurologic și ne protejează de boli precum artrita. În ton putem găsi cantități semnificative de seleniu, un mineral cu proprietăți antioxidante. Tot el conține și acid folic, recomandat în cazul femeilor ce doresc să rămână însărcinate sau să fixeze o sarcină ce prezintă riscuri la început.
Deși suntem obișnuiți să credem că alimentele la conservă nu sunt la fel de bune ca cele naturale, tonul reprezintă o excepție de la această regulă. Prin procesul de prelucrare al tonului, cantitatea de grăsime din acest pește scade. Acest lucru se întâmplă datorită sărurilor folosite în proces. Purinele din ton nu trebuiesc nici ele neglijate deoarece reglează nivelul acidului ureic din corp.
3. Sardinele – Deși sardinele sunt niște pești foarte mici, avantajele pe care ei îl aduc organismului nostru nu sunt deloc de neglijat. Grăsimile din sardine nu sunt saturate, ceea ce reprezintă un avantaj pentru sănătatea noastră. Conțin vitaminele B12 și D și sunt foarte generoase în proteine. Oasele sardinelor conțin o cantitate suficientă de calciu încât pot acoperi circa o treime din necesarul zilnic pentru organismul tău.
Adaugă comentariu