
Cu toții ducem o viață stresantă și dorim să ne relaxăm în momentul când ajungem acasă după o zi lungă la birou, să ne simțim bine alături de cei dragi. Însă, foarte mulți dintre noi luptă din greu să se relaxeze pentru că găsesc dificil să lase problemele de la birou acolo unde le este locul și să nu le aducă în sânul căminului. Acest comportament nociv provoacă un somn neregulat, deloc odihnitor și uneori se poate pune problema lipsei de concentrare. O metodă perfectă pentru a te relaxa după o zi lungă este o ceașcă de ceai fără cafeină, îndulcit cu puțină miere de albine. În continuare, vă prezentăm șase ceaiuri dovedite științific pentru calitățile lor calmante şi sunt recunoscute ca fiind cele mai bune ceaiuri pentru un somn liniştit.
Ceaiul de roiniță
Planta de roiniță are un miros plăcut de lămâie și un gust similar mierii. Faimosul doctor Parcelsus numea acest ceai elixirul vieții datorită calităților unice de a ajuta atât mintea cât și corpul să se relaxeze. Timp de mii de ani, herbaliștii au folosit roinița pentru tratamentul diferitelor tulburări ale sistemului nervos central. Ajută la detensionarea crampelor și la relaxarea ritmului cardiac provocat de tensiunile nervoase. Este cel mai bun ceai pentru a-i ajuta pe cei cu tulburări ale somnului pentru că ajută la calmarea tuturor tensiunilor mentale și fizice. De asemenea, este un adjuvant excelent pentru tractul digestiv, ajută la îmbunătățirea memoriei și a altor funcții cerebrale și în cele din urmă ajută la îmbunătățirea stării de spirit.
Ceaiul de mușețel
Mușețelul este un puternic dezinfectant ce are efecte antiinflamatorii. Ajută la distrugerea toxinelor din corpul nostru și este un analgezic foarte bun. Ceaiul de mușețel acționează ca un sedativ ușor și ajută la calmarea stomacului și grețurilor. De asemenea, este cea mai bună alternativă pentru somnifere, în special pentru cei mici sau cei care suferă de excitări sau suprasolicitări ale sistemului nervos de ceva timp.
Ceaiul de sunătoare
Sunătoarea este una dintre cele mai populare plante medicinale din lume și este folosit în special ca antidepresiv. Dr. Paracelsus susține că este cea mai bună plantă medicinală din lume. Sunătoarea este foarte utilă în tratamentul depresiei, anxietății, fricii, diferitelor tipuri de nevroze și insomniei. Ceaiul poate fi folosit ca somnifer natural, însă trebuie avută grijă în cazul în care luați deja antidepresive. De asemenea ajută la menținerea unor valori nominale ale serotoninei. Efectele secundare cele mai cunoscute ale sunătoarei sunt fotosensibilitatea crescută, așadar încercați să evitați statul la soare în timpul tratamentului. Pentru a beneficia de efectele medicinale, este recomandat să consumați 1-3 cești de ceai pe zi timp de șase săptămâni, apoi faceți două săptămâni pauză, după care reluați. În cazul în care gustul este mult prea puternic pentru dumneavoastră, îndulciți cu miere de albine.
Ceaiul de valeriană
Valeriana este cunoscută de mult timp pentru efectele ei calmante. Aceasta acționează ca un sedativ natural pentru a reduce anxietatea. Este cea mai populară plantă medicinală pentru afecțiunile somnului, dar și pentru tratamentul tulburărilor musculare, nervoase și mentale, precum și pentru combaterea oboselii. Ceaiul conține uleiuri esențiale extrase din rădăcina de valeriană. Valeriana poate trata chiar și insomniile cronice. Ajută la alinarea crampelor, durerilor, calmează mintea și te ajută să adormi mai ușor. În general nu va provoca somnolență dacă este consumat în timpul zilei. Te va ajuta să te relaxezi și va provoca somn în cazul în care ești deja obosit și nu poți adormi. Unul din avantajele majore ale acestui ceai este că nu provoacă dependență.
Ceaiul de mentă
Menta este simbolul prieteniei și dragostei, datorită faptului că ajută la fortificarea întregului organism precum și a sistemului nervos. Chiar și mirosul de mentă ajută la relaxarea minții și corpului. Ceaiul de mentă oferă multe beneficii medicinale în ameliorarea tulburărilor care afectează somnul, precum gastritele, grețurile sau alte tulburări ale tractului gastro-intestinal. O ceașcă de ceai de mentă înainte de culcare ajută la relaxarea întregului organism și îl pregătește de un somn bun. De asemenea ajută la calmarea migrenelor.
Ceaiul de salvie
Cei mai mulți dintre noi folosim salvia pentru a condimenta diferitele feluri de mâncare. Însă această plantă are și proprietăți medicinale. Ajută la eliminarea stresului, epuizării mentale și a nervozității. Romanii utilizau ceaiul de salvie pentru a avea o claritate mai bună în gândire. Datorită aromei puternice a frunzelor, un pic de miere crește palatabilitatea acestui ceai. Calitățile medicinale ale salviei sunt cunoscute încă din antichitate. Consumul unei cești ce ceai de salvie înainte de somn ajută la relaxarea stomacului și a minții, pregătindu-l pentru un somn odihnitor.
Adaugă comentariu