Home » Cele mai mari surse de microbi in bucatarie

Cele mai mari surse de microbi in bucatarie

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
© efired – Fotolia.com
Tu stii unde se aduna microbii din bucataria ta?
inamici_bucatarie_fotolia_62712072_subscription_xxl.jpg_c_efired_-_fotolia.com_.jpg

Cu toții avem grijă ca bucătăria să fie una din cele mai curate zone din casă, deoarece acolo ne preparăm  hrana și, nu-i așa, nu vrem să o preparăm în condiții de igienă ce lasă de dorit! Dar oricât am insista și am curăța sau am șterge și spăla zilnic, există niște obiecte pe care pe cât de des le folosim în bucătărie, pe atât de pline de microbi și bacterii sunt. Haideți să vedem care sunt printre cele mai importante surse de microbi dintr-o bucătărie! 

1.Bureții de vase reprezintă unul din locurile preferate ale bacteriilor, microbilor și germenilor. Prin orificii mici, între resturi de alimente, microbii se simt ca acasă, și oricât de des ați încerca să îl schimbați, să îl spălați cu diverse soluții, ei tot acolo se vor întoarce. Condițiile sunt pur și simplu favorabile pentru existența și înmulțirea lor.  O soluție pentru reducerea numărului de microbi din buretele de vase este să îl introduceți umezit bine de tot în cuptorul cu microunde pentru 2 minute. Căldura distruge microbii, iar această practică vă va ajuta să păstrați buretele de vase mai curat.

2.Chiuveta adăpostește foarte mulți germeni, deoarece atunci când vrem să spălam ceva, microbii și bacteriile de pe acel ceva nu  sunt direcționate în totalitate către scurgere. O parte rămân în chiuvetă, iar mediul umed le favorizează înmulțirea. Un mod de curățare eficient al chiuvetei, dar și prietenos cu mediul cât și cu organismul uman ar fi folosirea bicarbonatului de sodiu sau a oțetului. Este important să păstrați fructele și alimentele pe care urmează să le consumați c mai departe de chiuvetă, deoarece aceasta poate adăposti chiar și E. Coli sau Salmonella.

3.Tocătoarele reprezintă locul propice pentru microbi, deoarece au crăpături, iar microbii iubesc locurile înguste, pline de umezeală, pentru a se instala și a se înmulți. Ideal ar fi să aveți tocătoare separate pentru legume și pentru carne, și vă recomandăm să le curățați bine după fiecare folosire. Cele mai indicat este să folosiți tocătoare de sticlă sau ceramică, deși sunt fragile și sensibile. Tocătoarele din lemn pot fi introduse la cuptorul cu microunde pentru 2-3 minute, dar aveți mare grijă la cele realizate din alte materiale, se pot topi.

4.Spatulele sunt folosite atunci când vrem să scoatem ceva din tigaie, și nu este aceasta problema, ci faptul că cele mai multe modele sunt realizate din două bucăți, mâner și spatula propriu-zisă, iar în spațiul de îmbinare dintre cele două se adună foarte mulți microbi. Puteți insista mai mult cu buretele de vase atunci când le spălați, sau puteți să optați pentru un model care nu este prevăzut cu o astfel de îmbinare, de fapt pentru o spatulă dintr-o singură bucată.

5.Mânerele sunt cele care iau cel mai des contact cu mâinile membrilor familiei: mânerul frigiderului, al congelatorului, ale dulapurilor, mânerul cuptorului de la aragaz, de la prăjitorul de pâine sau de la cuptorul cu microunde. O mulțime de bacterii și microbi se adună pe mânere, și este important să le curățăm cât mai des, pentru a evita înmulțirea acestora. Recomandăm să le ștergeți cu puțin detergent lichid sau cu o soluție de curățat antimicrobiană.

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE