Home » Blog » Cele mai sănătoase 7 tipuri de paste
Blog

Cele mai sănătoase 7 tipuri de paste

tipuri de paste

O farfurie de spaghete cu suc de roșii și busuioc este o tentație, mai ales când urmezi o dietă. De fapt, carbohidrații complecși, cum ar fi pastele, fac pe deplin parte dintr-o dietă echilibrată și, dacă sunt consumați în dozele corecte și ușor condimentate, te ajută, de asemenea, să slăbești într-un mod sănătos.

Pe lângă varietatea clasică de paste din grâu dur, există și alte tipuri de paste „alternative” pe piață (în magazinele de produse naturale, în supermarketurile bine aprovizionate și chiar în farmacii).

Alegerea de a modifica dieta zilnică, inclusiv acest tip de paste, este o soluție inteligentă, deoarece îți permite să extragi din fiecare făină diferitele proprietăți benefice pentru sănătate, precum și să rezolvi diverse probleme, cum ar fi glicemia ridicată sau intoleranța la gluten. 

Totuși, asigură-te că îi oferi organismului tău produse de calitate și toți nutrienții de care are nevoie. Din fericire, în ziua de azi, poți face cumpărăturile rapid și exclusiv online, unde găsești cele mai bune alimente bio din România.

1. Pastele integrale

Pastele integrale sunt soluția perfectă atunci când vrei să urmezi o dietă. Sunt un tip de paste realizate din grâu dur, care au fost incluse printre „alternative”, deoarece se susține că sunt mai sănătoase decât clasicele paste „albă”.

Printre beneficiile acestor tipuri de paste, gustoase și apreciate chiar și de cei mici, se află cu siguranță indicele glicemic scăzut. Acest lucru permite ca energia carbohidraților (zaharurilor) să fie eliberată încet în sânge, evitând oscilații ale valorilor glicemice.

De asemenea, pastele integrale sunt bogate în fibre, ce ajută la buna funcționare a sistemului digestiv și, prin urmare, contribuie la eliminarea toxinelor din organism.

2. Pastele de orez

Pastele realizate cu făină de orez sunt foarte digerabile, nu conțin gluten, deci pot fi consumate de cei care suferă de boală celiacă. Au un conținut caloric ușor mai scăzut decât pastele de grâu dur. 

Cu toate acestea, au un indice glicemic mai mare decât pastele obișnuite, mai ales dacă sunt preparate din făină de orez rafinată. Prin urmare, este bine să optezi pentru cele integrale. 

Pastele din faină de orez rafinată sunt, în schimb, utile în caz de tulburări intestinale (cum ar fi diareea sau balonarea), deoarece sunt astringente.

3. Pastele din Kamut

Kamutul este o tip de grâu bogat în potasiu, magneziu și zinc. Pastele din kamut sunt deosebit de gustoase și, de asemenea, bogate în luteină și carotenoizi utili pentru sănătatea ochilor. 

Conțin gluten, deci nu pot fi consumate de cei cu boală celiacă. Ajută la echilibrarea tranzitului intestinal și, de asemenea, sunt recomandate în caz de intestin iritabil.

4. Pastele din speltă

Pastele realizate din grâul speltă sunt benefice în caz de constipație deoarece au un conținut foarte bogat în fibre, cu o cantitate de trei ori mai mare decat decât pastele obișnuite.

Cu cele 330 kcal pe 100 de grame de produs, au cel mai redus conținut caloric din toate, ideale atunci când se urmează o dietă de slăbire – oferă senzația de sațietate și purifică organismul. Nu sunt recomandate persoanelor care suferă de celiachie.

5. Pastele de hrișcă

Contrar a ceea ce s-ar putea crede, hrișca nu este o cereală, ci o plantă erbacee, cum ar fi quinoa sau amarantul. Pastele de hrișcă sunt bogate în minerale, fibre și oligoelemente care ajută la întărirea sistemului imunitar. Nu conține gluten, deci pot fi consumate și de cei care suferă de boală celiacă.

6. Pastele de leguminoase

Pot fi realizate în mai multe variante: cu făină de fasole, năut și linte (verde sau roșie); prin urmare, au un conținut de proteine ​​mai mare decât oricare alt tip de paste.

Principalul avantaj îl reprezintă contribuția semnificativă în scăderea nivelului de colesterol. Pe lângă acesta, un alt avantaj este timpul de gătit: aproximativ 4-6 minute. Deoarece pot conține făină de grâu dur, nu sunt indicate persoanelor care suferă de celiachie.

7. Pastele de porumb

Pastele de porumb sunt, de obicei, cea mai populară alegere pentru cei care suferă de boală celiacă, dar nu numai. Au un gust foarte plăcut și se pretează la numeroase combinații culinare și au multiple calități din punct de vedere nutrițional.

Datorită fibrelor, pastele de porumb sunt un ajutor valabil împotriva constipației, dar și o frână asupra nivelului ridicat de glucoză din sânge. În cele din urmă, nu lipsesc antioxidanții precum carotenoizii și aminoacizii prețioși precum leucina.

 

Sursă: Digital Workforce

Sursă foto: Pexels

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.