
Dovleac
Dovleacul e surprinzător de bogat în vitamine! O porţie de doar 100 de grame furnizează 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A şi 20% din cea de vitamina C – prima este esenţială pentru sănătatea ochilor, a doua pentru sistemul imunitar.
Beta-carotenul din dovleac (pe care organismul îl transformă în vitamina A) este de asemenea esenţial pentru sănătatea ochilor şi, în plus, joacă un rol important în prevenirea cancerului.
Pierderea în greutate şi reducerea nivelului de colesterol rău sunt alte beneficii pe care dovleacul le aduce sănătăţii, iar antioxianţii pe care această legumă îi conţine fac bine şi la frumuseţe, protejând pielea de îmbătrânire prematură.
Nu ezita, aşadar, să te răsfeţi toamna aceasta cu cât mai multe supe de dovleac! Sunt extrem de sănătoase şi te şi binedispun, deoarece dovleacul conţine triptofan, un aminoacid care contribuie la producţia de serotonină, hormonul fericirii.
Încearcă următoarele reţete de supă de dovleac:
Supă de dovleac şi ciuperci
Supă-cremă de dovleac cu parmezan
Supă de dovleac cu şuncă şi salvie
Sfeclă roşie
Cunoscută ca şi „protectoarea ficatului”, sfecla roşie este o sursă excelentă de vitamina B, vitamina C, folaţi, mangan, potasiu, cupru, magneziu şi fibre. Conţine din belşug antioxidanţi care au rol important în tratarea unor boli precum leucemia şi cancerul pulmonar, colorectal şi gastric, iar potasiul şi acidul folic contribuie la reglarea tensiunii arteriale, protejând inima şi musculatura cordului. Având proprietăţi detoxifiante, energizante şi antiinflamatoare, sfecla roşie este una dintre cele mai benefice legume de toamnă. Încearcă următoarele reţete de supă de sfeclă roşie:
Supă de sfeclă roşie dreasă cu smântână
Supă de sfeclă roşie cu mere şi cremă de mărar
Spanac
O ceaşcă de spanac furnizează jumătate din doza zilnică recomandată de vitamina A, 20% din cea de fibre şi 14% din necesarul de vitamina C, plus cantităţi importante de fier, calciu, acid folic şi vitamina K. Deoarece conţine fibre, spanacul ajută digestia, previne constipaţia şi oferă senzaţia de saţietate. Vitaminele A şi C sunt importante pentru sistemul imunitar şi menţinerea elasticităţii pielii, iar vitamina K contribuie la formarea unui sistem nervos sănătos.
Spanacul este de asemenea bogat în flavonoide (substanţe care încetinesc diviziunea celulară în cazul cancerului de stomac şi de piele), peptide ce reglează tensiunea arterială, luteină şi zeaxantină (antioxidanţi care previn apariţia cataractei şi declanşarea degenerescenţei maculare), neoxantină şi violaxantină, care au rol antiinflamator, şi o serie de antioxidanţi precum betacaroten, seleniu, zinc, mangan, care previn apariţia osteoporozei şi aterosclerozei.
O cană de spanac fiert conţine peste 100% din doza zilnică recomandată de vitamina K, aşadar supele cu spanac nu trebuie să-ţi lipsească din meniul de toamnă. Încearcă aceste reţete delicioase:
Adaugă comentariu