Home » Interviuri » Interviu cu Chef Alexandru Dumitru
Interviuri

Interviu cu Chef Alexandru Dumitru

Chef Alexandru Dumitru, a ales ca după mulți ani de bucătărie internațională, să se întoarcă în România pentru a transmite pasiunea pentru preparatele sofisticate, printr-o interpretare personală, având conceptul de fine dining ca punct de plecare. Un alt concept despre care ne povestește Chef Alexandru este Farm to Table, ce are ca scop promovarea produselor locale și a micilor producători.

Am aflat pentru voi care este secretul unei supe de ciuperci delicioase!

1. Când a început pasiunea pentru arta din bucătărie?

Chef Alexandru Dumitru: Pasiunea pentru bucătărie a fost întotdeauna, nu a fost singura pasiune pe care am avut-o în copilărie, dar e pasiunea care s-a transformat în job.

2. Știm că cea mai mare parte din experiență a fost dobândită în străinătate. Ne poți povesti mai multe despre experiențele din restaurantele cu stele Michelin?

Chef Alexandru Dumitru:  Well ok :). Este adevărat că în mare parte am lucrat în afara României. Am ales sa plec tocmai pentru ca voiam să mă dezvolt profesional și să călătoresc.

Bucătăria mi-a îndeplinit ambele dorințe. Prima dată când am intrat într-un restaurant cotat în ghidul michelin s-a întamplat în Berlin. Waldorf Astoria, Les Soliste by Pierre Gagnaire.

Faptul că toată lumea mănâncă bucătărie pe pâine și că toți trag într-o direcție similară, îți dă o energie aparte. Uiți că esti plătit destul de prost și că petreci 14 ore pe zi, deși restaurantul e deschis 4 ore. Fiecare vrea să crească și sa fure cât mai mult posibil de la cei mai experimentați. Este un lucru pe care trebuie să îl faci din pasiune, mai ales în anii de început.

3. Ce bucătărie te-a captivat cel mai mult?

Chef Alexandru Dumitru:  Auberge du Soleil, Napa Valley, California. Este o mașinărie foarte bine unsă, eram 50 în bucătărie. Un restaurant extrem de bine organizat.

4. Un Chef preferat?

Chef Alexandru Dumitru:  Robert Curry este bucătarul de la care am furat cel mai mult. Am fost foarte norocos să pot lucra pentru el și să pot crește în carieră sub ochii lui.

5. Dupa vasta experiență internațională, din nou acasă printre ingrediente locale. Care sunt planurile pentru bucătăria pe care o coordonezi în prezent?

Chef Alexandru Dumitru:  Să ai ingrediente locale în restaurant nu e un lucru la îndemâna oricui, mai ales în România. Nu neaparat din vina totală a celor care conduc restaurantele, ci ca ansamblu.

Industria de hospitality din România este una foarte slab pregătită dacă te uiți din interior. Sunt încrezător însă că va crește și sper din suflet să vină acasă masa de bucătari români care sunt plecați în vest. Atunci cu siguranțî competiția va fi mai acerbă și calitatea serviciilor va crește.

La ATRA, planul este acela de a localiza câți mai mulți producători, de a-i promova și de a menține un standard decent. Eu sunt conștient de timpul și locul în care maăaflu. Megem pe chestii simple pregătite cu responsabilitate.

6. Fine dining, o expresie din ce în ce mai întâlnită în România. Care este viziunea ta asupra conceptului de fine dining?

Chef Alexandru Dumitru:  Viziunea mea constă în calitatea ingredientelor cu care gătești, restul este o poveste ambalată frumos. Restaurantele care au grijă de calitatea ingredientelor pe care le folosesc merită tot creditul, la fel și bucătarii care se axează pe asta.

Fine dining este un concept în care mă regăsesc și sper să crească cât mai mult. Este nevoie de investiții și de personal calificat, pasiunea nu te va ține pe piață prea mult, chiar și în România fiind. Ai nevoie de experiență și cunoștinte, calm și responsabilitate. Poate atunci.

10620354_1022824231093321_7247137641733558187_o

7. Farm to table, un concept foarte popular în străinătate prin care se promovează producătorii locali. Putem discuta despre acest concept în cadrul bucătăriei de la Atra Doftana?

Chef Alexandru Dumitru:  Farm to Table reprezintă țelul nostru la care sperăm să ajungem. În următorii 5 ani dacă vom folosi măcar 40 % ingrediente locale ar fi un succes enorm. Muncim la asta și sper că exemplul să fie urmat într-un număr cât mai mare. Este nevoie.

13580657_1146435472065529_1099307519847144136_o

8. Ne poți descrie preparatul perfect cu care ai impresiona și cei mai pretențioși clienți?

Chef Alexandru Dumitru:  Sunt fericit că ATRA este primul restaurant din România în care găsești porumbei de carne 100 la 100 românești. Ferma este în Câmpulung Muscel, iar acum are și actele pentru a livra în restaurante. Bravo lor! Mie mi-a livrat primul, cu acte. Deci este un produs cu care ne mândrim și pe care sper să îl guste cât mai mulți oaspeți.

9. Este sezonul ciupercilor și o supă cremă rafinată ar mai bună ca oricând acum. Ne poți dezvălui secretul pentru o supă perfectă?

Chef Alexandru Dumitru:  Ne bazăm foarte mult pe ciupercile sălbatice din pădurile din jur. Ciupercile le folosim ca parte din felurile de bază. Pentru a nu le schimba gustul foarte puternic și autentic, prefer să nu le prelucrez foarte mult:

  • o tigaie foarte încinsă
  • ulei de măsline
  • cimbrișor și
  • hașme tocate mărunt.

O supă perfectă pentru toamna ar fi cea de dovleac copt cu puțină scorțișoară și zahăr brun. Are o aroma și un gust potrivit pentru anotimpul în care ne găsim. Textură și culoare. Adaugi și semințele de dovleac copt și puțin ulei de tarhon făcut în vară.

10. Cititorii noștri sunt părinți și ne cer mereu sfaturi legate de restaurante prietenoase pentru copii. Cu ce preparat pot fi răsfățați micuții mofturoși?

Chef Alexandru Dumitru:  La ATRA avem un meniu exclusiv pentru copii. Conține 6 preparate, de la supă de pui la penne cu sos bologneze.

13584780_1143078232401253_6906985045376645739_o

Autor: Daniela Niculi 

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE