Home » Blog » Chefirul, ciuperca minune
Blog

Chefirul, ciuperca minune

Text
Irina Tudor Dumitrescu
Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Băutura pe care o găsim prin raioanele de lactate este un lapte fermentat cu ajutorul unei ciuperci şi e plină ochi de substanţe nutritive!
kefir.jpg

Ciuperca chefir a fost descoperită de călugării tibetani, care au pus-o în laptele de capră şi a apărut astfel băutura cea miraculos de răcoritoare şi hrănitoare. Trebuie să păstrăm însă veridicitatea istorică şi să adăugăm că măcar numele (dacă nu şi ideea de chefir) provine din Munţii Caucaz, unde localnicii obţineau o băutură miraculoasă prin fermentarea laptelui de iapă sau capră (primul din ele e cel mai bun) în burdufuri confecţionate din piele de animal.

 

Ce este

Aşa cum aminteam, e o ciupercă, o combinaţie de bacterii și drojdii într-un amestec de proteine, lipide și zaharuri. Ciuperca rezultată seamănă cu o conopidă albă ca zăpada. Pe vremuri, chefirul era lăsat să fermenteze natural, la temperatura camerei, în cantităţi relativ mici. Rezulta o băutură acrișoară, gazoasă și ușor alcoolică (1-2%). Astăzi, fermentarea industrială nu prea lasă loc de alcool şi bule şi de aceea, mai ales pentru o cură sănătoasă, specialiştii recomandă chefirul de casă.

 

Ce face

Numai bine. Combate constipaţia, reglează metabolismul şi previne infarctul. În materie de lactate, chefirul deţine supremaţia, fie că-i preparat în casă sau industrial. Chefirul este mult mai bine tolerat decât laptele dulce, are puţine calorii (50/100 g), combate tulburările metabolice şi alergiile, previne ateroscleroza. Este bun şi în tratarea insomniilor, nevrozelor şi chiar în atenuarea unor afecţiuni cutanate (psoriazis, herpes).

 

Iaurt de casă

 

Cum se prepară

Poţi cumpăra acum ciuperca de pe blogurile de specialitate sau din magazinele online de produse naturiste. După asta, lucrurile sunt foarte simple: pui 1-2 linguriţe din această ciupercă în 200-300 ml de lapte şi laşi circa 24 de ore la fermentat, la temperatura camerei. Strecori, speli ciuperca sub jet de apă, apoi o pui din nou în lapte. Dacă nu respecţi etapele, ciuperca nu se mai dezvoltă!

 

Cum se ia

Bei între 100 şi 500 ml de chefir pe zi, cel mai indicat pe stomacul gol. Cura durează minimum 20 de zile. După zece zile de pauză, poţi relua cura. Chefirul are şi contraindicaţii: celor cu ulcer sau gastrite hiperacide li se recomandă consumul de chefir în combinaţie cu alte alimente.

 

Chefirul întăreşte inima

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE