1.Pune pe foc apa cu uleiul, zahărul și un praf cu sare. Când începe să fiarbă, pune toată făina (dintr-o dată) și amestecă temeinic. Când aluatul se strânge sub formă de bilă și se despinde de pe pereții vasului, dă deoparte și lasă să se răcească.
2.Încorporează ouăle, unul câte unul, amestecând foarte bine după fiecare. La final, aluatul pentru choux-uri trebuie să fie cremos și lipicios.
3.Pune aluatul într-un posh (cornet) și formează rozete, distanțate între ele, pe tava tapetată cu hârtie. Dă la cuptorul încins. În primele 10 minute, lasă flacăra la 180 grade, apoi redu la 150 grade și mai lasă 15-20 de minute sau până gogoșelele capătă o culoare aurie.
4.Stinge focul și întredeschide ușa cuptorului și mai lasă câteva minute choux-urile să se răcorească în tihnă. După ce le-ai luat de pe tavă, taie-le căpăcel doar după ce s-au răcit bine.
5.Pentru cremă, înfierbântă laptele în care ai pus păstaia de vanilie, dar fără să-l fierbi. Separat, freacă gălbenușurile cu zahărul până se albesc. Adaugă amidonul și amestecă. Subțiază apoi treptat cu laptele vanilat.
6.Pune crema pe foc mic (sau la bain-marie) și amestecă încontinuu până crema capătă consistența mai groasă. Ia de pe foc și încorporează untul.
7.Umple choux-urile cu crema de vanilie și lasă-le la rece până în momentul servirii. Sunt delicioase stropite cu sos de ciocolată sau înghețată.
Truc. Pentru reușita choux-urilor, nu deschide ușa cuptorului în timpul coacerii.
credit foto: © anandabgd – Fotolia.com
170 g făină tip 000
4 ouă mari (aproximativ 60 g bucata)
150 ml ulei
150 ml apă
1 linguriță cu zahăr
sare
pentru cremă:
5 gălbenușuri
600 ml lapte (mai gras)
300 g zahăr tos
150 g unt
1 păstaie de vanilie
70 g amidon
Adaugă comentariu