Revista Practic în bucătărie

Cine este de vina pentru bacteria E.Coli din legume si cum ne putem proteja?

Text
eCuisine
Sursa
Evenimentul Zilei, Gandul, Jurnalul National
Foto
Shutterstock
Dupa ce au dat castravetii din Spania ca fiind de vina pentru epidemia E.Coli, autoritatile din Germania isi exprima acum rezervele fata de aceasta supozitie, anunta EUObserver, in timp ce Comisia Europeana a ridicat alerta asupra castravetilor din Spania.
castraveti_ecoli_bacterie.jpg

Pe 1 iunie, Comisia Europeana a ridicat oficial alerta asupra castravetilor spanioli, anunta AFP. „Ultimele teste efectuate in Spania si Germania pe castraveti produsi in Spania nu au evidentiat prezenta tulpinii 0104 a bacteriei E.Coli si Comisia, in consecinta, a ridicat alerta lansata la nivel european”, a precizat ea intr-un comunicat, citat de AFP. 

Decizia este „un pas foarte important pentru revenirea la normal cat mai repede posibil pentru sectorul agricol spaniol”, a subliniat ministerul Sanatatii din Spania. Germania a fost, astfel, sfatuita sa identifice cat mai rapid sursa contaminarii cu E.Coli.

Potrivit Gandul.info, epidemia bacteriana cu E.Coli, catalogata drept „cea mai mare din istorie” de expertii de la Centrul European pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile, continua sa se extinda rapid in Europa. Autoritatile anunta peste 1000 de cazuri suspecte in Germania, Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Olanda, Austria, Franta si Elvetia, in timp ce tari ca Austria, Cehia, Ungaria si Franta au scos mai multe legume suspecte din magazine, iar Rusia a sistat importurile de legume din Spania si Germania, anunta AFP.

Care este riscul de raspandire a bacteriei E.Coli in Romania?

Desi pana in prezent au dat asigurari ca in Romania nu au ajuns loturi de castraveti din Spania, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a dispus tuturor directiilor judetene sa monitorizeze lanturile de magazine, in special legumele bio, crescute cu ingrasamant natural, de la care pot aparea infectii cu E.Coli, scrie Evenimentul Zilei

Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, a declarat pentru Evenimentul Zilei ca Romania dispune de cele mai prielnice conditii de cultivare a castravetilor, deci nici vorba de importuri. “Pretul pe pietele europene e mai mare decat cel de la noi si nimeni n-ar avea niciun interes sa aduca de acolo legumele. Rosii din Spania importam, dar daca se respecta regulile de igiena nu se intampla nimic”, a spus Adrian Radulescu.

Cum ne ferim de contaminarea cu E.Coli?

Legumele pot fi contaminate in orice moment cu E. Coli, de cand sunt culese pana ajung in farfurie, atentioneaza Evenimentul Zilei, citandu-l pe microbiologul Gabriel Ionescu, directorul Institutului Cantacuzino din Bucuresti. „Contaminarea se poate produce prin irigatii, daca apa e infectata, prin ingrasamant natural, pe traseul de prelucrare, daca manipulatorul, purtator fara simptome al bacteriei, pune mana pe legume, in momentul in care sunt transportate, daca containerul e contaminat, in magazin, daca vin in contact cu alte legume contaminate sau angajatii nu respecta normele de igiena. Pentru a ne proteja, nu este suficient sa curatam castravetii de coaja, pentru ca si daca sunt contaminati superficial ne pot imbolnavi”, atrage atentia Gabriel Ionescu.

Pe de alta parte, Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, declara, intr-un interviu acordat Jurnalului National, ca acest “episod” al infectarii cu E.Coli face parte, in opinia sa, din seria de succes a gripei aviare si porcine. “Sunt convins ca isi doresc sa nu mai mancam carne de porc, carne de pui. Azi, sa renuntam la legume. Maine, la fructe… Ca sa ne hranim cu fast food, cu alimente procesate etc.”, declara acesta pentru Jurnalul National.

Pentru a evita contaminarea, specialistii ne recomanda sa spalam bine legumele, chiar daca au fost tinute in tipla, sa curatam cutitele si alte ustensile de bucatarie dupa utilizare, sa ne spalam pe maini de fiecare data, sa pastram legumele la rece, in frigider, si sa gatim carnea foarte bine.

Tot Evenimentul Zilei avertizeaza si asupra faptului ca este nevoie doar de o tulpina de E.Coli pentru a provoca sindromul uremic hemolitic, boala care debuteaza brusc cu febra, diaree, hemoragie intestinala si poate duce la colapsul rinichilor si chiar moarte. Infectia se raspandeste rapid, fiind de ajuns o doza foarte mica de bacterii pentru a provoca imbolnaviri. Cu toate ca cei mai vulnerabili sunt, ca in orice epidemie, copiii si batranii, de data aceasta femeile adulte au fost cele mai afectate, reprezentand 68% din numarul total al celor care s-au imbolnavit.

Facebook Comments

Taguri

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE