Home » Supe și ciorbe » Ciorbă de burtă tradițională, dar rapidă
Supe și ciorbe

Ciorbă de burtă tradițională, dar rapidă

ciorba de burta

Ciorba de burtă este o mâncare tradițională românească foarte îndrăgită. Ciorbele în general au ajuns în România datorită otomanilor, iar prin secolul al XVII-lea se prepara în București un fel de mâncare foarte similar ciorbei de burtă. De-a lungul anilor, ingredientele au mai fost ușor schimbate, însă la baza sa s-a aflat întotdeuna burta de vită.

Din păcate, este nevoie de mult timp pentru a prepara ciorba de burtă; mai exact, burta trebuie spălată de mai multe ori și pusă aproximativ 2,5 ore într-un vas de apă cu bicarbonat de sodiu. Abia după aceea ajunge la fiert împreună cu celelalte ingrediente.

De aceea, astăzi îți vom prezenta o rețetă la fel de gustoasă ca cea tradițională, dar mai rapidă, pentru care se folosește burtă prefiartă.

Dificultate: mediu

Timp de preparare: mediu

Ingrediente

  • 1/2 kg burtă de vită curățată
  • 1/2 kg zarzavat tocat (pătrunjel, morcov, țelină)
  • 1 ceapă mare
  • 8 căței de usturoi
  • o lămâie
  • 2 gălbenușuri
  • 200 ml smântână
  • 300 g oase vită
  • pătrunjel/leuștean frunze

Mod de preparare

Burta prefiartă se pune la fiert în 3 l de apă, împreună cu oasele de vită și o linguriță de sare.

Se fierbe în jur de două ore, după care se adaugă zarzavatul  și ceapa tăiată în sferturi.

Acoperiți vasul cu un capac și lăsați la foc mic, până când burta este complet fiartă.

Când burta este fiartă se scoate din oală, se lasă la răcit și apoi se taie fâșii.

Strecurați supa din oală și plasați fâșiile de burtă înapoi în vas.

Se potrivește gustul cu sare și piper, se lasă oala pe foc pentru a atinge punctul de fierbere.

Acriți supa după bunul plac cu zeamă de lămâie.

Amestecați gălbenușurile cu smântâna și dregeți ciorba după ce aceatsa a fost îndepărtată de pe sursa de foc.

Adăugați usturoiul tocat și serviți cu frunze de pătrunjel sau leuștean proaspăt tocate.

Poftă bună!

Recomandare de servire

Ciorba de burtă tradițională se servește fierbinte, de preferat cu puțină smântână și ardei iuți.

 

 

Încearcă și: Supa de pui, preferata întregii familii. 5 rețete care merită încercate

Încearcă și: Ciorbă de salată verde cu smântână și kaizer

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE