Când ţi-e poftă să savurezi mâncăruri tradiţional româneşti, încearcă aceste ciorbe delicioase din Ardeal, Oltenia şi Moldova!
Ardeal: Ciorbă cu afumătură şi tarhon
Nu este ea cea mai „prietenoasă” alegere pentru siluetă, dar ciorba cu afumătură şi tarhon este foarte gustoasă şi, în plus, uşor de preparat.
Ai nevoie de 300 grame piept de porc şi 300 grame carne de porc afumată.
Taie carnea în bucăţi potrivite şi pune-o la fiert în apă cu sare. Ai grijă să îndepărtezi spuma care se formează la suprafaţă ori de câte ori e nevoie.
Adaugă în ciorbă 2 cepe mici, 1 morcov şi 1 păstârnac, tăiate toate mărunt.
Taie cubuleţe 4 cartofi şi adaugă-i când observi că legumele şi carnea sunt aproape fierte. La final, scufundă în ciorbă o legătură de tarhon şi îndepărteaz-o după câteva minute.
Separat, bate 200 grame de smântână cu 1 ou şi drege ciorba cu acest amestec. Ia-o de pe foc după ce dă în 1-2 clocote.
Încearcă și: Friptură la cuptor ca în Ardeal
Oltenia: Ciorbă de raci olteneşti
Această ciorbă inedită nu are nimic de-a face cu racii obişnuiţi. Racii olteneşti sunt de fapt ardei special cultivaţi pentru această ciorbă, culeşi toamna şi tinuţi la uscat pentru iarnă. E o ciorbă care se prepară mai anevoios, dar rezultatul final merită!
Pentru început, pregăteşte racii. Taie mărunt 10-12 cepe şi pune-le la călit, adaugă peste ele 4 linguri de bulion şi 300 grame de făină şi amestecă bine.
Adaugă mărar tocat mărunt şi lasă compoziţia pe foc până se transformă înt-o cocă.
Separat, lasă 10-12 raci (ardei uscaţi) în apă călduţă să se înmoaie, curăţă-i de seminţe şi tapează-i cu făină. Cu ajutorul unei linguri umple racii cu amestecul preparat anterior, având grijă să nu-i rupi.
Treci apoi la prepararea ciorbei. Toacă mărunt o ceapă, taie un morcov rondele şi un alt morcov dă-l pe răzătoare. Pune ceapa şi morcovii la fiert în apă cu sare. Taie cubuleţe 3 ardei graşi şi aruncă-i în ciorbă, iar când totul e aproape fiert, adaugă racii, 200 grame de fidea, puţin cimbru şi pătrunjel. Lasă pe foc încă vreo 15 minute.
Dacă vrei să acreşti ciorba, poţi folosi zeamă de varză.
Încearcă și: Ciorbă cu varză și fenicul
Moldova: Ciorbă rădăuţeană
Vrei să simţi un strop din dulceaţa Moldovei? Încearcă reţeta de ciorbă rădăuţeană, gustoasă şi săţioasă, preparată fie din carne de pui – aşa cum e varianta originală – fie de porc.
Pune la fiert 500 grame de carne (pui/ porc) în 2 litri de apă cu 2 linguriţe de sare.
Adună spuma care se formează la suprafaţă şi, după ce a fiert 15 minute, adaugă următoarele legume întregi: 2 morcovi, ½ ţelină medie, 1 rădăcina de pătrunjel, 1 păstârnac, 2 cepe şi 2 cartofi mici. Acoperă oala şi lasă ciorba şi legumele să fiarbă la foc mic.
Când carnea poate fi pătrunsă uşor cu furculiţa, ia oala de pe foc şi strecoară supa de carne şi legume. Pasează legumele până obţii un piure, subţiază-l cu supa strecurată, adaugă carnea taiată cubuleţe şi pune din nou ciorba pe foc, să dea în clocot.
Separat, bate 2-3 gălbenuşuri cu 300 grame smântână şi 2-3 linguri de supă. Toarnă acest amestec în oală şi stinge focul. Adaugă în ciorbă 2-3 căţei de usturoi pisaţi sau daţi pe răzătoare şi foloseşte oţet sau zeamă de lămâie pentru a o acri.
Savurează supa rădăuţeană caldă, alături de verdeaţă proaspătă, tocată mărunt.
Poftă bună!
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu