Home » Mâncăruri » Ciulama de ciuperci cu mămăliguță
Mâncăruri

Ciulama de ciuperci cu mămăliguță

Ciulama de ciuperci

Nu vă e poftă de o porție bună de ciulama de ciuperci servită cu mămăliguță? Chiar dacă este o mâncare simplă, ciulamaua este o mâncare românească apreciată pentru gustul ei bogat.

În plus, această rețetă este ieftină, simplu de preparat și nici nu vei petrece mult timp în bucătărie! Deși rețeta de mai jos include smântână, aceasta poate fi înlocuită cu varianta vegană sau eliminată complet, în cazul în care vrei un preparat de post. În privința tipurilor de ciuperci folosite, nu există restricții; ciulamaua va ieși bine indiferent dacă folosești clasicele champignons sau pleurotus – pe care le găsești oricând, în orice supermarket – sau ciuperci de pădure precum bureți, hribi sau ghebe – pe care îi puteți găsi în piețe, doar în anumite sezoane.

Să ne apucăm de gătit!

Ingrediente (4 porții)

Pentru ciulama

  • 500 g ciuperci
  • 3 linguri cu făină
  • 2 linguri cu ulei
  • 1 legătură de mărar
  • 100 ml smântână de gătit
  • sare
  • piper

Pentru mămăligă

  • 200 gr de mălai
  • 1 litru de apă
  • sare, după gust

Mod de preparare

Taie ciupercile în bucăți potrivit de mari și pune-le la călit, nu mai mult de 2 minute. Între timp, pune făina la prăjit în ulei, amestecând, să nu se prindă. Când s-a rumenit, se adaugă puţin câte puţin apă caldă sau supă, amestecând energic.

ciulama de ciuperci

Când s-a făcut un sos mai gros, se adaugă ciupercile, tăiate și puţin călite. Se lasă să fiarbă bine.

ciulama de ciuperci

Se adaugă smântâna, apoi sare și piper după gust. Se amestecă și se mai lasă să dea un clocot.

ciulama de ciuperci

Pentru mămăligă, se pune apa cu sare la fiert într-o oală cu fundul mai gros și se lasă să fiarbă. Când apa dă în clocot, se adaugă mălaiul.

Se amestecă constant pentru a nu se forma cocoloașe, până când începe să fiarbă.

Se lasă la foc mic încă 5-6 minute, timp în care se mai amestecă.

Se servește ciulamaua de ciuperci cu mămăliguță și mărar tocat.

Poftă bună!

Citește și: Ciupercile, o sursă importană de vitamina D și proteine

Încearcă și: Ciuperci umplute cu spanac și porumb

 

Sursă foto: Burda România

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.