Nu vă e poftă de o porție bună de ciulama de ciuperci servită cu mămăliguță? Chiar dacă este o mâncare simplă, ciulamaua este o mâncare românească apreciată pentru gustul ei bogat.
În plus, această rețetă este ieftină, simplu de preparat și nici nu vei petrece mult timp în bucătărie! Deși rețeta de mai jos include smântână, aceasta poate fi înlocuită cu varianta vegană sau eliminată complet, în cazul în care vrei un preparat de post. În privința tipurilor de ciuperci folosite, nu există restricții; ciulamaua va ieși bine indiferent dacă folosești clasicele champignons sau pleurotus – pe care le găsești oricând, în orice supermarket – sau ciuperci de pădure precum bureți, hribi sau ghebe – pe care îi puteți găsi în piețe, doar în anumite sezoane.
Să ne apucăm de gătit!
Ingrediente (4 porții)
Pentru ciulama
- 500 g ciuperci
- 3 linguri cu făină
- 2 linguri cu ulei
- 1 legătură de mărar
- 100 ml smântână de gătit
- sare
- piper
Pentru mămăligă
- 200 gr de mălai
- 1 litru de apă
- sare, după gust
Mod de preparare
Taie ciupercile în bucăți potrivit de mari și pune-le la călit, nu mai mult de 2 minute. Între timp, pune făina la prăjit în ulei, amestecând, să nu se prindă. Când s-a rumenit, se adaugă puţin câte puţin apă caldă sau supă, amestecând energic.
Când s-a făcut un sos mai gros, se adaugă ciupercile, tăiate și puţin călite. Se lasă să fiarbă bine.
Se adaugă smântâna, apoi sare și piper după gust. Se amestecă și se mai lasă să dea un clocot.
Pentru mămăligă, se pune apa cu sare la fiert într-o oală cu fundul mai gros și se lasă să fiarbă. Când apa dă în clocot, se adaugă mălaiul.
Se amestecă constant pentru a nu se forma cocoloașe, până când începe să fiarbă.
Se lasă la foc mic încă 5-6 minute, timp în care se mai amestecă.
Se servește ciulamaua de ciuperci cu mămăliguță și mărar tocat.
Poftă bună!
Citește și: Ciupercile, o sursă importană de vitamina D și proteine
Încearcă și: Ciuperci umplute cu spanac și porumb
Sursă foto: Burda România
Adaugă comentariu