1. Pentru aluat, bate patru ouă cu untul, smântâna și sarea. Toarnă amestecul peste făina cernută pe masa de lucru și amestecă ușor până se formează aluatul. Frământă până aluatul capătă elasticitate (cam 5-10 minute). Împăturește-l într-o folie și lasă-l măcar 10 minute să se odihnească.
2. Pentru umplutură, fierbe cartofii în apă cu sare pentru 15 minute. Scurge de apă și pasează-i ca pentru piure. Între timp, călește în două linguri cu unt prazul feliat subțire, ciupercile și un praf de cimbru, după gust. Când sunt gata (și sosul a scăzut), adaugă smântâna și mai lasă să se lege puțin. Amestecă apoi cu piureul de cartofi.
3. Împrate aluatul în două și întinde pe rând câte o foaie subțire. Decupează aluatul cu o formă de biscuiți (sau cu cuțitul) și pune deasupra umplutura de cartofi și ciuperci.
4. Unge marginile cu oul rămas bătut și lipește marginile colțunașilor formați, apoi presează-le cu o furculiță.
5. Pune la fiert o oală cu multă apă cu un praf de sare. Pune toți colțunașii odată și lasă-i până se ridică la suprafață. Ia-i cu o spumieră și pune-i într-o tigaie în care ai topit restul de unt și ai călit ceapa tocată. Perpelește-i pe ambele părți și servește colțunașii fierbinți cu sau fără smântână deasupra.
Sugestie. Umplutura de cartofi cu ciuperci o poți alterna cu varză călită, carne tocată sau brânză de vaci.
5 ouă
125 g unt
125 g smântână de gătit
½ linguriță cu sare
600 g făină
Pentru umplutură
450 g cartofi curățați și tăiați cuburi
4-5 linguri cu unt
1 praz
250 g ciuperci tocate
250 g smântână
2 cepe tocate mărunt
Cimbru
Sare
Piper măcinat
Adaugă comentariu