Home » Blog » Utilizări și leacuri ale celor mai cunoscute condimente și plante aromatice
Blog

Utilizări și leacuri ale celor mai cunoscute condimente și plante aromatice

condimente

Fiecare dintre noi are aceste condimente și plante aromatice în bucătărie: fără ele, mâncărurile ar fi mult mai plictisitoare. Însă cunoști toate modurile în care se folosesc și la ce alimente se potrivesc cel mai bine? În plus, există și diverse leacuri populare despre care poate nu știai.

Anason

condimente anason

În ce moduri se folosește: semințe uscate, întregi sau măcinate.

Se potrivește la: prăjituri, mâncăruri dulci, salate de fructe, compoturi, griș cu lapte, gem de prune, lichioruri, tocane ardelenești, cârnați, salată de sfeclă.

Sfatul nostru: Pentru că are o aromă puternică, folosește-l doar în cantități mici și de preferat necombinat cu alte condimente.

Leacurile bunicii: Mestecate după mase copioase, semințele de anason stimulează digestia și împrospătează respirația. Infuzia de anason (jumătate de linguriță cu semințe la o cană cu apă) ajută în cazuri de balonare, tuse și bronșită.

Busuioc

busuioc

În ce moduri se folosește: frunze proaspete, uscate sau congelat.

Se potrivește la: sosuri pentru pui, porc sau salte de crudități, fasole verde, spaghete, pizza.

Sfatul nostru: Alege busuiocul proaspăt, care are o aromă mai puternică decât cel uscat. Îl poți crește pe balcon sau pe un pervaz, într-un ghiveci.

Leacurile bunicii: Infuzia de busuioc (o linguriță la o cană cu apă) ajută la eliminarea mucusului în răceli, calmează durerile de stomac, facilitează digestia, alungă balonarea și stimulează lactația, dar este și un bun antidepresiv.

Citește și: Câte tipuri de busuioc există și care sunt diferențele dintre ele?

Capere

capere

În ce moduri se folosește: muguri proaspeți, în ulei, murați în saramură sau vinegretă.

Se potrivește la: sosuri, sos tartar, mâncare de vițel, sosul pentru paste, tocăniță de pui, sosul pentru pește, salate.

Sfatul nostru: Mugurii de dimensiuni mai mici sunt mai buni, gustul lor este mai intens. Adaugă câteva capere după ce focul s-a stins.

Leacurile bunicii: Câțiva muguri de capere mestecați stimulează pofta de mâncare, energizează digestia, calmează tusea și ajută în infecțiile oculare sau afecțiuni ale splinei.

Chimen

chimen

În ce moduri se folosește: semințele uscate.

Se potrivește la: tocănițe de miel, porc, gâscă, cartofi copți, friptură de porc, chifteluțe de vegetale, supă de chimen cu crutoane, cremă de brânză, salate de crudități, sosuri, sărățele, covrigei, pâine.

Sfatul nostru: Folosește-l alături de usturoi.

Leacurile bunicii: Infuzia de chimen (2 lingurițe de chimen la o ceașcă de apă fiartă) stimulează digestia, lactația și te scapă de balonări.

Cimbru

cimbru

În ce moduri se folosește: frunze proaspete, uscate sau congelate.

Se potrivește la: mâncare cu carne grasă, afumături, vânat, pește, supe de fasole sau cartofi, fripturi de porc, de vită, varză, sarmale, salate, mâncăruri de legume.

Sfatul nostru: Adaugă crăcuțe de cimbru în mâncare întregi și scoate-le înainte de servire.

Leacurile bunicii: Infuzia de cimbru (o linguriță de plantă la o cană cu apă) stimulează digestia, calmează tusea, eliberează căile respiratorii de mucus și vindecă rănile faringelui și laringelui. Pus în mâncare reduce balonarea.

Coriandru

coriandru

În ce moduri se folosește: semințele uscate, întregi sau măcinate și frunzele proaspete.

Se potrivește la: mâncare de varză, tocănițe de ciuperci și pui, friptură de porc, cartofi la cuptor, sos pentru somon, gemul de prune, murături.

Sfatul nostru: Aroma e mai bogată dacă semințele sunt măcinate în piuliță sau prăjite într-o tigaie, fără grăsime.

Leacurile bunicii: Ceaiul de coriandru (o linguriță cu semințe măcinate la o cană cu apă) calmează tulburările stomacului, calmează sistemul nervos și aduce somnul.

Ienibahar

ienibahar

În ce moduri se folosește: fructele uscate întregi sau măcinate.

Se potrivește la: orez, cârnați, iepure marinat, tocană de legume, mâncare de vacă, curcan, mâncare de vinete, dovlecei, băuturi alcoolice.

Sfatul nostru: Pisat, ienupărul își pierde repede aroma, se va măcina doar înainte de folosire.

Leacurile bunicii: Uleiul de ienibahar, pus în ceai, combate flatulența. Apa de ienibahar (o linguriță de boabe se lasă la macerat într-o jumătate de litru de apă 24 de ore) în tratarea crizelor de isterie.

Ienupar

ienupar

În ce moduri se folosește: boabele proaspete sau uscate întregi sau măcinate.

Se potrivește la: mâncărurile din vânat – mistreț, căprioară, iepure, fazan, porumbel -, mâncare din carne de miel, vacă și porc, salată de varză murată, cartofi la cuptor.

Sfatul nostru: În cantități mari e otrăvitor, deci 4-6 boabe sunt suficiente pentru o cratiță de mâncare. Praf sau zdrobit are o armă mai puternică.

Leacurile bunicii: Ceaiul din boabe de ienupăr (o linguriță la o cană cu apă) calmează tulburările stomacale, cistita și durerile reumatice. Mestecarea boabelor de ienupăr reduce simptomele de răceală și gripă.

Măghiran

maghiran

În ce moduri se folosește: frunzele, florile, tulpinile uscate.

Se potrivește la: friptură de pui, vită, pește la cuptor, mâncare de fasole verde, tocană de legume.

Sfatul nostru: Măghiranul proaspăt trebuie să fie de un verde foarte închis și să nu fie pleoștit, altfel își pierde calitățile, deci alege-l pe acesta.

Leacurile bunicii: Ceaiul de măghiran (20g de pulbere la cană) alungă stările de oboseală, insomniile, nervozitatea, stimulează digestia și ajută în stările de răceală, bronșite, cistite și stimulează sistemul imunitar.

Citește și: Ce condimente se folosesc la prepararea cărnii de pui

Mentă

condimente

În ce moduri se folosește: frunze proaspete sau uscate.

Se potrivește la: friptură de miel, porc pui, salate de legume, salate cu brânză, creme de brânză.

Sfatul nostru: Menta proaspătă e mai aromată. Se poate păstra în frigider o săptămână.

Leacurile bunicii: Infuzia de mentă (15 g de plantă la trei căni) calmează problemele respiratorii, bronșita, relaxează respirația. Băută după masă reduce indigestia, balonarea, senzația de vomă și împrospătează respirația. Uleiul de mentă calmează durerile de cap și migrenele, se aplică puțin tâmple și ceafă.

Nucșoară

nucsoara

În ce moduri se folosește: semințele uscate, întregi sau măcinate.

Se potrivește la: vin fiert, turtă dulce, compoturi, biscuiți, brânzeturi, spanac, varză, cartofi, supă de legume, tocane de vită, pui, sparanghel și dovlecei.

Sfatul nostru: Se pune în mâncare de la început, aroma fiind mai intensă când e încălzită.

Leacurile bunicii: Infuzia de nucșoară (o linguriță de coajă la o cană de apă) stimulează digestia, alungă balonările, calmează crampele, elimină toxinele din organism și are efect afrodiziac, aducând o stare de bună dispoziție.

Oregano

oregano

În ce moduri se folosește: proaspăt, uscat.

Se potrivește la: spaghete, pizza, dar și în preparatele din pui, pește, vită sau în salate cu brânză, ori mâncare de dovlecei.

Sfatul nostru: Folosește-l în cantități mici; datorită puterii mari de aromatizare pe care o are, o cantitate mică e suficientă, chiar și când e uscat.

Leacurile bunicii: Un decoct de oregano te scapă de balonări, diaree, dureri de stomac, durerile menstruale, calmează tusea, iar frunzele proaspete au proprietăți dezinfectante.

Rozmarin

rozmarin

În ce moduri se folosește: frunzele proaspete și uscate.

Se potrivește la: carnea de miel, vânatul, porc și pui, mâncarea de fasole, cartofi, legume, somon, legume prăjite în ulei.

Sfatul nostru: Pune-l la mancare la început. Dacă este proaspăt, pune o crenguță în mâncare și scoate-o la final, înainte de servire.

Leacurile bunicii: Ceaiul de rozmarin (o linguriță cu plantă la o cană de apă) ajută circulația, alungă surmenajul, calmează sistemul nervos, durerile abdominale, de cap, de reumatism și stimulează secreția biliară și producerea sucurilor gastrice.

Salvie

condimente

În ce moduri se folosește: frunze proaspete sau uscate.

Se potrivește la: cartofi, paste, carnea de pui, porc, salată de roșii, carne tocată.

Sfatul nostru: Pentru mai multă aromă, salvia se rumenește puțin în ulei.

Leacurile bunicii: Gargara cu ceai de salvie calmează gingiile sensibile și împrospătează respirația. Ceaiul de salvie e bun în infecții gastrice sau gripale.

Tarhon

tarhon

În ce moduri se folosește: proaspăt, uscat sau murat în oțet și sare.

Se potrivește la: ciorbe, mai ales în cea de fasole, tocănițe, preparate din carne albă, spanac și salate din legume proaspete. În preparatele din carne, tarhonul reduce din toxicitatea cărnii și le face mai ușor de digerat.

Sfatul nostru: Adaugă-l în mâncare când este gata, pentru a nu-și pierde aroma.

Leacurile bunicii: Infuzia din flori și frunze stimulează funcțiile rinichilor, reglează digestia și stimulează apetitul. Frunzele proaspete puse în mâncare, după ce a fost gătită, reduc colesterolul, curăță vasele de sânge și au efect antireumatic. Mestecate proaspete, frunzele de tarhon ajută la întărirea danturii și la înlăturarea durerilor de dinți.

 

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE