Home » Blog » Tot ce trebuie să știi despre congelarea alimentelor
Blog

Tot ce trebuie să știi despre congelarea alimentelor

congelarea alimentelor

Căpșune, zmeură, mazăre, pește sau altele. Grație congelării, păstrăm vreme îndelungată multe dintre alimentele preferate, proaspete sau gătite.

Din păcate, indiferent ce am face, alimentele proaspete, fie ele fructe, legume ori mâncăruri gătite, nu se păstrează la frigider mai mult de câteva zile. Soluția salvatoare? Congelatorul. Congelând alimentele, câștigăm timp în bucătărie și reducem risipa de mâncare. Dar oare putem congela orice aliment? Și cum procedăm corect, ca totul să iasă bine? Iată câteva reguli și trucuri.

Ce alimente poți congela

Aproape orice. Lista alimentelor care nu se pretează congelării este scurtă, fiind vorba de alimentele bogate în apă: castraveți, ridichi, citrice, maioneză, frișcă, brânzeturi moi (ricotta, brie, brânză de vaci), pepene verde. Multe alimente pot fi congelate așa cum sunt, în timp ce altele necesită o ușoară prelucrare termică înainte să fie puse în congelator (îți spunem imediat cum). Este important ca ele să fie cât mai proaspete cu putință, deci congelează legumele și carnea imediat ce le-ai cumpărat. Desigur, ca să eviți risipa, poți congela și alimentele care se apropie de expirare, chiar dacă nu mai sunt foarte proaspete.

Cum se congelează corect alimentele?

Desigur, toate fructele și legumele trebuie spălate. Apoi se usucă bine (se șterg), pentru a evita depunerea pe ele a cristalelor de gheață.

Ambalajul (pungi, folie de aluminiu, cutii de sticlă ori plastic de cu capac) va fi închis ermetic, pentru a evita formarea stratului de gheață pe suprafața alimentelor. La decongelare, acea gheață devine apă și alterează gustul și textura alimentului. Pune etichete cu data, greutatea și numele alimentului.

Lasă suficient loc în pungi și recipiente, dar și între alimente, fiindcă prin congelare ele își măresc volumul.

Nu pune în congelator alimente fierbinți.

O idee bună este să congelezi unele alimente în porții mici, cât folosești o dată, fiindcă decongelarea lor va dura mai puțin.

Dacă ai posibilitatea, congelează fructele și legumele în două etape: întâi pe o tavă, întinse în strat, iar apoi transferate în pungi. Rămânând separate, îți va fi mult mai ușor să iei din pungă doar cantitatea necesară, în loc să ai în față un bloc de fructe înghețate pe care să-l spargi.

Nu recongela alimentele crude decongelate! Gătește-le dacă vrei să le recongelezi.

Fructe și legume

Dacă ai posibilitatea, congelează legumele și fructele imediat ce au fost culese – astfel își păstrează maximum de nutrienți. Cel mai bine se congelează fructele mici (afine, căpșune, mure, coacăze, zmeură, vișine, cireșe), bananele (chiar și cu coajă), ardeiul iute, fasolea verde și galbenă, roșiile. Fructele mici și bananele le poți folosi în salate, prăjituri, în iaurt, smoothie-uri, în cereale. Tăiate bucăți, poți congela ardei, avocado, gogoșar, morcovi, broccoli, dovlecei (cu coajă), prune, mere, nectarine, piersici. Iată și câteva sfaturi:

Avocado îl poți folosi după decongelare doar la prepararea guacamole sau în sosuri.

Majoritatea legumelor (morcovi, dovlecei, fasole, spanac, mazăre, sfeclă) trebuie tratate termic înainte de congelare: fierbe-le 2-3 minute în apă clocotită, apoi scufundă-le într-un bol cu apă și gheață. Acest pas ajută la păstrarea lor mai bună în timpul decongelării, dar și la conservarea nutrienților. Cartofii, dovleceii, roșiile și ceapa nu trebuie opărite.

Ananasul și citricele (lămâi, portocale, kiwi) nu se pretează congelării, dar poți congela fără probleme sucul lor proaspăt.

Verdețurile proaspete (mărar, pătrunjel) pot fi păstrate cu succes la congelator: le speli, le usuci cu un șervet, apoi le împachetezi în folie alimentară.

Poți congela chiar și usturoiul: întreaga căpățână sau fiecare cățel, curățate sau nu de coajă, întreg, zdrobit sau pastă. Ceapa poate fi congelată curățată de coajă și tăiată felii, pusă în punguțe cât folosești o dată.

În general, legumele și fructele congelate pot fi păstrate 8-10 luni, iar fructele – 10-12 luni. Carne, pește Cât privește congelarea cărnurilor și a peștelui, important este să fie cât mai proaspete.

Preferabil este să cureți înainte carnea de grăsime, iar peștele de intestine și solzi. Preparatele din carne pot fi păstrate la congelator 6-8 luni, peștele slab – 3 luni, iar cel gras – 1 lună.

Mâncăruri gătite

A rămas prea multă mâncare după o petrecere sau vrei să gătești pentru toată săptămâna. Indiferent de situație, surplusul de mâncare gătită poate fi păstrat în congelator pentru zilele în care n-ai chef ori timp de gătit. Gulaș, supe, sarmale, musaca, paste cu sos, cu legume sau cu ciuperci, chili con carne, poți congela aproape orice mâncare gătită – și se păstrează 2-3 luni.

Când vrei să decongelezi un preparat, cea mai rapidă metodă este cuptorul cu microunde. Dacă nu te grăbești, poți lăsa mâncarea să se decongeleze în frigider de seara până dimineața.

Alimente pe care nu te-ai gândit să le congelezi

Lapte. Dacă e aproape de expirare ori ai o cutie de lapte desfăcută, poți congela ce a rămas. Îl poți decongela punându-l de seara în frigider.

Ouă. Trebuie bătute ca pentru omletă înainte de congelare și se păstrează 6 luni.

Paste, orez, cereale, quinoa: Se congelează fierte. Încearcă să videzi recipientul în care le congelezi. Își vor păstra mai bine gustul dacă le gătești al dente (nu foarte fierte).

Brânzeturi tari: cașcaval, brânză cheddar, parmezan, mozzarella. Atenție, la decongelare devin sfărâmicioase, deci le poți folosi doar la gătit, nu felii. Se păstrează 2 luni.

Pâinea poate fi păstrată în congelator patru luni. Se va decongela în frigider sau la temperatura camerei.

 

 

Text: Angelica Cîlțan

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE