1. Cerne făina într-un bol încăpător, adaugă untul tăiat bucăţele, gălbenuşul, un praf de sare şi 2 linguri cu apă. Frământă un aluat fraged pe care-l aduni într-o bilă, îl înveleşti în folie de plastic şi-l dai la rece o oră.
2. Încinge ulei într-o tigaie mai adâncă şi rumeneşte bine cotletul pe toate părţile. Mută-l apoi într-o tavă formă termorezistentă, sărează-l, piperează-l, toarnă o ceaşcă cu apă şi dă la cuptor, la foc potrivit, pentru o jumătate de oră.
3. Pune orezul la fiert în apă cu sare. Curăţă şi taie ciupercile felii, curăţă şi toacă ceapa mărunt. Căleşte ceapa, cu un praf de sare, în tigaia în care ai rumenit cotletul, iar când s-a înmuiat, adaugă ciupercile. Lasă până scade apa lăsată de ciuperci, amestecând des. Ia de pe foc, adaugă orezul fiert, sare, dacă mai e nevoie, şi piper negru măcinat. Amestecă bine şi lasă să se răcească.
4. În fine, întinde aluatul în foaie subţire, dreptunghiulară, şi întinde deasupra o parte din compoziţia de ciuperci. Pune carnea în mijloc, acoper-o cu restul de ciuperci, apoi înveleşte cu aluatul. Înfăşoară bine carnea cu aluatul, apoi taie surplusul de aluat din care vei face steluţe pentru decor.
5. Lipeşte şi steluţele, aşază totul cu griţă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt şi dă la cuptor, la foc potrivit, pentru jumătate de oră. Lasă să se răcorească, taiie felii şi serveşte cu legume proapete ca decor.
credit foto: Photoland/Profimedia
Truc. Ca să nu avem surpriza să se dezlipească aluatul, lipeşte-l cu… apă. Şi încă ceva: aluatul se va rumeni oricum, dar dacă vrei să fie şi mai frumos colorat, unge-l cu gălbenuş bătut înainte de a-l da la cuptor.
Pentru aluat
300 g făină
150 g unt
1 gălbenuş
sare
Pentru friptură
1,5 kg cotlet de porc fără os
½ cană cu orez
500 g ciuperci champignon
2 cepe potrivite
piper negru măcinat
legume proaspete pentru decor
sare
ulei
Adaugă comentariu