Deserturi & băuturi Tradițional

Cozonac tradiţional

1. Amestecă drojdia cu două linguri cu făină și 50 ml de lapte și lasă la dospit la loc cald.

2. Separat, topeşte 350 g de zahăr si zahărul vanilat în restul de lapte încălzit puţin. Freacă gălbenuşurile cu un praf de sare şi coaja rasă de lămâie.

3. Cerne făina și fă în mijloc o adâncitură. Pune maiaua dospită, toarnă laptele și gălbenușurile. Frământă și pune treptat aluatul cu ulei până se încorporează complet. Acoperă cu un șervet și lasă-l la crescut circa o oră.

4. Între timp, amestecă nuca şi albuşurile bătute spumă cu 50 g de zahăr, cacaua şi esenţa de rom.

5. Împarte aluatul în trei părţi și întinde-le ușor cu mâna. Pune deasupra amestecul de nucă și rulează (fie dintr-un capat in altul, fie din ambele părţi, până la jumătate).

6. Pune cozonacii în tava unsă şi tapetată cu făină. Stropeşte-i cu puţină apă şi presară zahăr deasupra. Lasă-i din nou la crescut, cam 30 de minute. Coace-i în cuptor, la foc potrivit, 45-50 de minute.

 

Sugestie. Dupa ce-i scoti din cuptor, poti sa-i imbraci intr-o glazura de zahar pudra amestecata cu apa (sau suc de lamaie). Feliaza cozonacii dupa ce glazura s-a intarit.

 

Cozonac din Dresda

Poza principala

cozonac_mic.jpg

1 kg făină

6 ouă

50 g drojdie

400 g zahăr

3 pliculețe cu zahăr vanilat

500 ml lapte

2 linguri cu cacao

300 g nuci măcinate

100 ml ulei

1 lămâie

1 linguriţă cu esenţă de rom

sare

 

Cozonacel cu mac si stafide

Pentru reușita cozonacului tradițional, folosește ingredientele la aceeași temperatură.
Numar de portii
12
Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE