Home » Interviuri » Cu alimentația la psiholog. Interviu cu dr. Armand Veleanovici
Interviuri

Cu alimentația la psiholog. Interviu cu dr. Armand Veleanovici

psiholog

Pentru a respecta un regim alimentar sănătos, avem nevoie de voință și de un comportament echilibrat. Însă nu este atât de greu cum pare la prima vedere. Secretul este să facem schimbări în stilul de viață, nu să ținem constant diete și să ne gândim obsesiv la mâncare.

Psihologul Armand Veleanovici ne avertizează că, în cazul apariției unei tulburările de alimentație, este indicată consultarea unui psiholog specializat în psihoterapie, pentru demararea unui program terapeutic specific. Am discutat cu el pentru a afla mai multe despre tulburările alimentare, cum ne putem controla poftele și multe altele.

Este adevărat că alimentația ne poate influența starea psihică? În ce sens? Care sunt alimentele bune pentru sănătatea psihică?

Armand Veleanovici: O alimentație echilibrată menține sănătatea fizică și psihică. Buna funcționare a creierului nu se poate realiza fără o dietă bogată în vitamine și minerale. Lipsa acestora poate duce la astenie, oboseală cronică sau apariția unor simptome specifice.

Putem combate stresul sau depresia cu ajutorul alimentației?

Armand Veleanovici: Putem preveni stresul și alte tulburări psihice printr-o alimentate echilibrată și prin evitarea excesului de condimente, cafea, alcool. Odată instalate aceste tulburări, este indicat că, pe lângă o alimentația sănătoasă și un regim de viață echilibrat, să fie consultat și un psihoterapeut sau medic, pentru a stabili un program de intervenție personalizat.

În cazul dietelor alimentare, cum ne putem controla pofta de mâncare?

Armand Veleanovici: Psihoterapia comportamentală a dezvoltat o serie de tehnici pentru gestionarea (scăderea/eliminarea) episoadelor de mâncat compulsiv. Psihoterapeutul urmărește să structureze un program alimentar, cu scopul de a educa pacienții să mănânce sănătos și să privească masă că pe un ritual benefic alături de prieteni şi familie.

Cum putem controla nevoia de ceva „de ronțăit”?

Armand Veleanovici: Printr-un program strict de gestionare a alimentație sau prin înlocuirea gustărilor dintre mese cu un alt tip de comportament, mai benefic pentru pacient.

Ce sunt anorexia și bulimia? Cum se tratează?

Armand Veleanovici: Anorexia și bulimia sunt încadrate în categoria tulburărilor alimentare. Anorexia nervoasă se caracterizează prin refuzul de a menține o greutate corporală normală minimă pentru greutatea şi înălțimea sa, frică intensă de a nu lua în greutate sau de a deveni gras(ă), chiar dacă este subponderal(ă).

Bulimia nervoasă se caracterizează prin episoade repetate de mâncat compulsiv urmate de comportamente compensatorii inadecvate, cum ar fi vărsăturile autoprovocate, abuzul de laxative, de diuretice sau de alte medicamente, posturi sau exerciții fizice excesive. Pot fi tratate prin apelarea la un psiholog specializat în psihoterapie.

Ce determină tulburările de comportament alimentar?

Armand Veleanovici: Anorexia și bulimia apar, de regulă, la fete, spre sfârșitul adolescenței (14-18 ani), însă se întâlnesc și cazuri de adulți, chiar bătrâni. Pot fi influențate de factori culturali, ce promovează ca ideal de frumusețe un corp gracil, adolescentin. Tulburările de alimentație mai pot apărea și ca urmare a unui eveniment de viață stresant.

Cum se explică și cum putem preveni refugierea în mâncare în cazul unei crize?

Armand Veleanovici: Unele persoane pot recurge la alimente pentru a-și satisface unele nevoi frustrate sau neconștientizate, mai ales în perioade mai dificile de viață. Deseori, femeile recurg la un consum excesiv de dulciuri, bărbații la consumul excesiv de alcool. O bună prevenție se poate realiza prin programe de psihoprofilaxie, de dezvoltare personală. Acestea sunt realizate de psihologi specializați și au că obiective consolidarea personalității, întărirea comportamentului asertiv, creșterea toleranței la stres, un mai bun echilibru emoțional.

 

Citește și: Ortorexia, obsesia pentru alimentație sănătoasă

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE