Revista Practic în bucătărie

Cu alimentatia la psiholog

Text
eCuisine
Sursa
eCuisine
Foto
Shutterstock
Pentru a respecta un regim alimentar sanatos, avem nevoie de vointa si de un comportament echilibrat.
cu_alimentatia_la_psiholog.jpg

Psihologul Armand Veleanovici ne avertizeaza ca in cazul aparitiei unei tulburarile de alimentatie este indicata consultarea unui psiholog specializat in psihoterapie, pentru demararea unui program terapeutic specific.

eCuisine: Este adevarat ca alimentatia ne poate influenta starea psihica? In ce sens? Care sunt alimentele bune pentru sanatatea psihica?

Armand Veleanovici: O alimentatie echilibrata mentine sanatatea fizica si psihica. Buna functionare a creierului nu se poate realiza fara o dieta bogata in vitamine si minerale. Lipsa acestora poate duce la astenie, oboseala cronica sau aparitia unor simptome specifice.   

eCuisine: Putem combate stresul sau depresia cu ajutorul alimentatiei?

Armand Veleanovici: Putem preveni stresul si alte tulburari psihice printr-o alimentate echilibrata si prin evitarea excesului de condimente, cafea, alcool. Odata instalate aceste tulburari, este indicat ca, pe langa o alimentatia sanatoasa si un regim de viata echilibrat, sa fie consultat si un psihoterapeut sau medic, pentru a stabili un program de interventie personalizat.

eCuisine: Ce sunt anorexia si bulimia? Cum se trateaza?

Armand Veleanovici: Anorexia si bulimia sunt incadrate in categoria tulburarilor alimentare. Anorexia nervoasa se caracterizeaza prin refuzul de a mentine o greutate corporala normala minima pentru greutatea şi inaltimea sa, frica intensa de a nu lua in greutate sau de a deveni gras(a), chiar daca este subponderal(a). Bulimia nervoasa se caracterizeaza prin episoade repetate de mancat compulsiv urmate de comportamente compensatorii inadecvate, cum ar fi varsaturile autoprovocate, abuzul de laxative, de diuretice sau de alte medicamente, posturi sau exercitii fizice excesive. Pot fi tratate prin apelarea la un psiholog specializat in psihoterapie. 

eCuisine: Cum se explica si cum putem preveni refugierea in mancare in cazul unei crize?

Armand Veleanovici: Unele persoane pot recurge la alimente pentru a-si satisface unele nevoi frustrate sau neconstientizate, mai ales in perioade mai dificile de viata. Deseori, femeile recurg la un consum excesiv de dulciuri, barbatii la consumul excesiv de alcool. O buna preventie se poate realiza prin programe de psihoprofilaxie, de dezvoltare personala. Acestea sunt realizate de psihologi specializati si au ca obiective consolidarea personalitatii, intarirea comportamentului asertiv, cresterea tolerantei la stres, un mai bun echilibru emotional. 

eCuisine: In cazul dietelor alimentare, cum ne putem controla pofta de mancare?

Armand Veleanovici: Psihoterapia comportamentala a dezvoltat o serie de tehnici pentru gestionarea (scaderea/eliminarea) episoadelor de mancat compulsiv. Psihoterapeutul urmareste sa structureze un program alimentar, cu scopul de a educa clientele sa manance sanatos si sa priveasca masa ca pe un ritual benefic alaturi de prieteni şi familie.

eCuisine: Cum putem controla nevoia de ceva „de rontait”?

Armand Veleanovici: Printr-un program strict de gestionare a alimentatie sau prin inlocuirea gustarilor dintre mese cu un alt tip de comportament, mai benefic pentru client. 

eCuisine: Ce determina tulburarile de comportament alimentar?

Armand Veleanovici:  Anorexia si bulimia apar, de regula, la fete, spre sfarsitul adolescentei (14-18 ani). Pot fi influentate de factori culturali, ce promoveaza ca ideal de frumusete un corp gracil, adolescentin. Tulburarile de alimentatie pot apare ca urmare a unui eveniment de viata stresant. 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE