
Se ştie că excesul este nu doar periculos, ci uneori chiar catastrofal pentru sănătate. Medicii de toate specialităţile, de la cardiologi la nutriţionişti, ne asigură că un consum ponderat de sare nu face decât bine unui om sănătos. Numai că acest consum ponderat se reduce la 5 g zilnic, inclusiv sarea conţinută de alimentele în stare brută (legume, fructe, condimente etc.). De aceea, e bine să ştii cum mai poţi „păcăli“ papilele gustative să simtă sare şi atunci când nu e, păstrând astfel nivelul acesteia în parametrii recomandaţi.
♣ Mărarul (mai ales mărarul uscat şi seminţele de mărar) este un înlocuitor perfect pentru gustul de sare. Pune mult mărar în sosuri, în salate, în ciorbele care se asortează cu el, pentru că este şi un bun detoxifiant, ajutând mai ales în combaterea celulitei.
♣ Coaja de lămâie, în prăjituri dar şi în sosuri, are exact acelaşi rol ca sarea, înlocuind-o cu succes. În plus, aduce o cantitate importantă de vitamina C, cel mai cunoscut antioxidant.
♣ Cuişoarele, ba chiar şi pulberea de scorţişoară sunt de folos în marinarea cărnurilor, „scutindu-ne“ de multe ori de necesarul de sare. În plus, au efect antibiotic şi de întărire a imunităţii.
Leacuri cu tărâțe de grâu
♣ Borşul adăugat în ciorbe este mult mai sănătos decât sarea şi o înlocuieşte perfect. În plus, este unul dintre puţinele alimente vegetariene care conţine din belşug B12, vitamina creierului.
♣ Sosul de soia, mai ales în salate, orez şi amestecuri de legume. Sosul de soia conţine sare, dar într-o porţie va reveni foarte puţină, cu maximum de gust însă.
Stiai? Un român care mănâncă sare „moderat“ depăşeşte zilnic 10 g de clorură de sodiu.
Adaugă comentariu