
Chinezii foloseau cuişoarele cu câteva secole înainte de Christos. Se spune că mandarinii, nobili chinezi, mestecau cuişoare înainte de a se adresa Împăratului, pentru a avea respiraţia frumos mirositoare. Când arabii au început să aducă mirodenii şi condimente în Europa, au adus bineînţeles şi cuişoare, vânzându-le însă la cele mai mari preţuri, pentru că erau considerate un fel de medicament împotriva tuturor bolilor. Mai mult, se zicea că o portocală frecată cu cuişoare elimină orice risc de contagiune.
Condiment…
Cu vremea, s-a descoperit faptul că în mâncare sunt nu numai sănătoase, ci şi foarte gustoase. Pot înlocui sarea şi potolesc setea. Se folosesc la preparate de patiserie, sosuri, la prepaparea fripturilor din carne de porc, la condimentarea cârnaţilor de casă, la iahnii. Vinul fiert n-are nici un chichirez fără un cuişor-două, ba chiar şi unele prăjituri „cer“ aroma iute-dulce-amăruie a cuişoarelor: turta dulce, biscuiţii, unele budinci, orezul cu lapte. Cuişoarele alungă melancolia şi stimulează pasiunea, fiind folosite şi ca afrodisiac.
… dar şi medicament
Eugenolul extras din cuişoare este folosit în practica dentară – aşa cum strămoşii noştri mestecau un cuişor când îi durea măseaua. Cuişoarele reprezintă de asemenea un excelent dezinfectant.. Au un efect calmant, acţiune antivirală, stimulează pofta de mâncare şi ajută digestia, sunt antivomitive şi au efect împotriva colicilor şi sughiţului. Sunt diuretice şi depurative. Calmează tusea, astmul, ajută în tratamentul tuberculozei. Uleiul de cuişoare, fiind un antioxidant, ajută vederea. Atenţie, însă: cuişoarele folosite în exces irită sistemul nervos central.
Adaugă comentariu