Home » Blog » Cum alegem corect ouăle și carnea de miel pentru Paște?
Blog

Cum alegem corect ouăle și carnea de miel pentru Paște?

paste

Pe masa oricărui creștin ortodox, în Sfânta Zi de Paște, se găsesc ouă roșii și preparate din carne de miel. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România folosește acest prilej pentru a va prezența câteva aspecte despre aceste alimente.

Cum alegem ouăle?

masa de paste

În comerț, ouăle se vând în cofrage de 6, 10, 15 și 30 de bucăți. Sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel:

  • cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic;
  • cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber;
  • cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa;
  • cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite

Totodată, se aplică, tot prin ștanțare, pe fiecare ou dată durabilității minimale (DDM), care este dată până la care ouăle pot fi consumate. Dată durabilității minimale trebuie fixată la mai puțin de 28 de zile după dată ouatului. Cele două categorii de informații se aplică pe fiecare ou supus comercializării.

Citește și: Cum vopsești natural ouăle de Paște

Important de știut!

Ouăle nu se spală, respectiv nu se curăță înainte sau după clasificarea lor. Ouăle nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se păstrează în spații refrigerate (unde temperatura este menținută artificial sub + 5 ⁰C). După cumpărare, ouăle se păstrează în frigider. Dacă de la dată ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, după 9 zile de la dată ouatului până la a 27 zi după dată ouatului, ouăle sunt considerate proaspete.

Calitatea unui ou depinde de sistemul de creștere al găinilor (0, 1, 2 și 3) și de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase și hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafață, dar și de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0.

La polul opus se află ouăle provenite de la găini crescute în baterii modernizate. Prețul ouălor depinde de cantitatea de ouă cumpărate, greutatea acestora și modul în care au fost crescute găinile (0, 1, 2 și 3).

În comerț gășiți și ouă gata vopsite. Acestea provin numai de la găini crescute în baterii.

Cum alegem carnea de miel?

paste

Carnea de miel este o carne roșie, bogată în acizi grași Omega 3, zinc (100 g carne de miel conține 40% din doză zilnică recomandată de zinc), complexul de vitamine B, hipocalorică, din 100 g carne de miel preparată numai la grătar sau la cuptor asimilăm 160 kcal.

Cum se recunoaște carnea de miel proaspătă?

Aprecierea prospețimii cărnii de miel se realizează organoleptic, folosindu-se organele de simț: văzul, mirosul și pipăitul. Astfel, aprecierea organoleptică are în vedere următoarele:

  • aspectul: la carnea proaspătă suprafață este acoperită cu o pelicula uscată, iar în secțiune, carnea este lucioasă și slab umedă;
  • culoarea: la suprafață este roză, iar în secțiune culoarea este roșie, caracteristică speciei și regiunii anatomice;
  • consistentă: fermă și elastică, urmă lăsată de apăsarea cu degetul dispare repede;
  • mirosul: plăcut, caracteristic speciei;
  • grăsimea: albă și compactă;
  • măduva oaselor: elastică, lucioasă, iar în secțiune umple complet canalul medular;
  • tendoane și articulații: lucioase, elastice, țări, lichid sinovial limpede;
  • bulionul (fiertură de carne după sedimentare): limpede și aromat, cu un strat de grăsime la suprafață

Recomandăm consumatorilor să achiziționeze miei verificați de către medicul veterinar, cu o greutate a carcasei de peste 12 kg. Mieii sub această greutate au un conținut ridicat de apă, ceea ce face ca prin operația de pregătire (fierbere, prăjire, frigere) să se diminueze cantitativ foarte mult (cantitatea de preparat aptă de consum).

Citește și: Cum să treci ușor și sănătos de la post la mâncăruri cu carne

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.