Blog

Cum alegem ouale, carnea de miel si cozonacul? (prima parte)

Text
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania
Foto
Natara / FreeDigitalPhotos.net
Pe masa oricarui crestin ortodox, in Sfanta Zi de Paste, se gasesc oua rosii, preparate din carne de miel si cozonac. APC Romania (Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania) foloseste acest prilej pentru a va prezenta cateva aspecte despre alimentele mentionate mai sus.
id-100145161.jpg

Cum alegem ouale?

In comert, ouale se vand in cofrage de 6, 10, 15 si 30 de bucati. Sistemul de crestere al gainilor este reprezentat de o cifra de la 0 la 3, astfel: 

• cifra 0 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in sistem ecologic;

• cifra 1 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in aer liber; 

• cifra 2 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in hale, unde se pot deplasa; 

• cifra 3 corespunde oualor provenite de la gaini crescute in baterii imbunatatite.

 

Totodata, se aplica, tot prin stantare, pe fiecare ou data durabilitatii minimale (DDM), care este data pana la care ouale pot fi consumate. Data durabilitatii minimale trebuie fixata la mai putin de 28 de zile dupa data ouatului. Cele doua categorii de informatii se aplica pe fiecare ou supus comercializarii.

Important de stiut!

Ouale nu se spala, respectiv nu se curata inainte sau dupa clasificarea lor. Ouale nu se supun niciunui tratament de conservare, nu se pastreaza in spatii refrigerate (unde temperatura este mentinuta artificial sub + 5 ⁰C). Dupa cumparare, ouale se pastreaza in frigider. Daca de la data ouatului au trecut noua zile, ouale sunt considerate extra proaspete, dupa 9 zile de la data ouatului pana la a 27 zi dupa data ouatului, ouale sunt considerate proaspete.

 

Calitatea unui ou depinde de sistemul de crestere al gainilor (0, 1, 2 si 3) si de hrana administrata acestora. Ouale cele mai gustoase si hranitoare sunt cele provenite de la gaini crescute in sistem ecologic, unde exista norme stricte legate de suprafata, dar si de furajele care se administreaza acestora.  Aceste oua sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se afla ouale provenite de la gaini crescute in baterii modernizate. Pretul oualor depinde de cantitatea de oua cumparate, greutatea acestora si modul in care au fost crescute gainile (0, 1, 2 si 3). 

 

In comert gasiti si oua gata vopsite. Acestea provin numai de la gaini crescute in baterii. 

 

In final, va oferim urmatorul sfat: cu cat data durabilitatii minimale este mai departe de momentul cumpararii, cu atat oul este mai proaspat, astfel crescand sansa dvs de a cumpara oua extra proaspete. 

 

Pentru mai multe amănunte puteţi apela numărul de telefon: 0723.004.407 (Domnul Conf. Univ. Dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania) sau puteţi scrie la [email protected]

 

Citeste si Cum alegem ouale, carnea de miel si cozonacul? (partea a doua) si Cum alegem ouale, carnea de miel si cozonacul? (ultima parte) 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE