Protocolul este esențial atunci când trebuie să organizezi un prânz oficial sau o cină formală cu partenerii de afaceri. Deși unele reguli stricte și învechite se încalcă peste tot, în ziua de azi, alte aspecte ce țin de etichetă sunt obligatorii.
Dacă nu ai mai organizat o cină festivă sau vrei să te asiguri că faci totul ca la carte, ține cont de recomandările de mai jos. Masa va arăta ireproșabil, iar toți invitații se vor simți excelent!
1. Pune toată vesela necesară pe masă
Dacă urmează să găzduiești o întâlnire oficială, înseamnă că pe masă își vor face apariția multiple preparate și băuturi. Fiecare fel de mâncare are destinate propriile tacâmuri (diferite pentru aperitiv, fel principal, pește și desert), iar fiecare băutură va fi servită în pahare speciale.
De aceea, asigură-te că toate cele necesare sunt deja pe masă când sosesc musafirii. Dorești să eviți în totalitate situațiile în care lipsește o furculiță sau invitații îți cer o lingură sau o farfurie.
2. Asigură-te că există suficient loc
Ultimul lucru pe care ți-l dorești, când organizezi o masă festivă, este ca invitații să se simtă înghesuiți. Este un lucru inadmisibil, așa că aranjează cu atenție cadrul în care urmează să servești cina.
Dacă încă nu ai o masă de dining, poți găsi online o masă de bucătărie încăpătoare, pe care să o poți folosi ori de câte ori ai invitați la cină.
Așează scaunele în jurul mesei păstrând o distanță confortabilă între ele. Astfel, dacă cineva dorește să se ridice, să nu fie nevoie ca persoanele din jur să se miște sau să își ajusteze poziția.
3. Păstrează decorul simplu și elegant
Chiar dacă ai o colecție întreagă de decorațiuni pentru masă, rezumă-te doar la câteva elemente rafinate. Un suport calitativ pentru lumânări și o vază cu flori reprezintă o alegere sigură și elegantă.
Dacă masa este lungă, adaugă elementele decorative principale în centru, apoi integrează într-o manieră echilibrată mici detalii pe masă, însă fără ca acestea să interfereze cu spațiul invitaților.
Evită pe cât posibil șervețelele cu imagini și modele, solnițele kitschoase, culorile aprinse, sclipiciul și aglomerațiile de obiecte.
4. Alege o cromatică potrivită evenimentului
Dacă invitații tăi sunt potențiali parteneri de afaceri sau oameni cu care colaborezi deja la nivel profesional, păstrează cadrul cinei într-un ton neutru, cu accente aurii, argintii sau rose.
Optează pentru fețe de masă albe, crem sau gri, accentuând aranjamentul cu șervete bleumarin, maro sau verde închis. Asigură-te că toată masa respectă aceeași gamă cromatică, pentru un design unitar și armonios.
5. Acordă atenție fiecărui invitat în parte
O gazdă minunată face fiecare oaspete să se simtă binevenit. De aceea, atât înainte de cină, cât și în timpul mesei și după eveniment, ar fi indicat să acorzi atenție fiecărei persoane.
Înainte de ziua cinei, întreabă-ți invitații dacă au anumite restricții sau preferințe alimentare despre care ar trebui să știi. Este posibil ca unii dintre ei să fie vegetarieni, iar alții să aibă intoleranță la gluten ori lactoză. Ține cont de aceste lucruri, fără excepții!
Apoi, distribuie atenția în mod egal la masă și oferă-te să îți servești invitații cu gustări sau băuturi. Păstrează o atitudine blândă și pozitivă, fără a deveni insistentă. Nu este deloc politicos!
A doua zi după întâlnire (sau în seara respectivă, dacă nu este prea târziu), trimite un mesaj de mulțumire invitaților și asigură-te că s-au simțit la fel de bine ca tine.
În final, regulile de etichetă de mai sus sunt tot ce ai nevoie pentru a organiza o cină pe cinste. Ține minte că atitudinea ta este esențială pentru starea invitaților, mai presus de felul în care ai așezat tacâmurile și decorul!
Sursă: Digital Workforce
Sursă foto: vivre
Adaugă comentariu