Home » Cum asociezi vinurile cu mancarea?

Cum asociezi vinurile cu mancarea?

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
© PhotoSG – Fotolia.com
Afla cum sa combini un preparat delicios cu vinul corespunzator care sa ii imbunatateasca gustul.
fotolia_41292585_subscription_xxl.jpg_c_photosg_-_fotolia.com_.jpg

Secretele de asociere nu sunt doar pentru cunoscătorii vinului. După cum poți vedea, există multe reguli simple care pot transforma o cină simplă într-o experiență plăcută.

Nu este suficient să ai un vin excelent și un fel de mâncare bine preparat dacă aromele nu se potrivesc. O bună sugestie de bază este aceea de a asocia arome echivalente și texturile care sunt prezente atât în vin cât și în mâncare. Ar trebui, de asemenea, să încerci să asociezi alimente puternic aromate cu vinurile corpolente, precum și vinuri ușoare cu feluri de mâncare mai delicate. Această asociere aduce, în general, rezultate bune, dar cu practică sau sfatul unui Sommelier, asocierea unor arome opuse poate crea efecte uimitoare în cerul gurii.
Combinațiile între alimentele locale și vinul local corespondent s-au dovedit a fi de mare succes de-a lungul anilor și un astfel de plan include și brânzeturi deosebite. Un alt lucru important care trebuie luat în considerare este acela de a asocia cele mai bune produse între ele. Un hot dog simplu nu poate fi compatibil cu un vin scump.

Carnea și vinul

Carnea de miel este una dintre cele mai flexibile pentru asocierea cu vinul ales. Mâncărurile grele, cum ar fi carnea prăjită, fiartă sau carnea la grătar și vânatul necesită vinuri corpolente. Carnea roșie trebuie combinată cu vinuri acide și o friptură suculentă devine chiar mai bună atunci când te bucuri de un vin tonic. Mâncărurile ușoare, cum ar fi carnea de pasăre și peștele merg foarte bine cu un vin ușor (roșu sau alb). Cu toate acestea, trebuie să fii atent atunci când alegi un pește: o regulă comună este să eviți peștele dacă intenționezi să bei vin roșu; excepție de la această regulă ar fi unele vinuri roșii cu aciditate scăzută. Carnea afumată merge bine cu vinurile opulente, care sunt păstrate în lemn de stejar; cu cât este mai puternic gustul afumat din carne, cu atât poate fi mai puternic gustul vinului ales.

Sosurile și vinul

Nu uita că aroma principală din alimente este de obicei derivată din sosul cu care sunt pregătite. Trebuie să ai mereu în vedere acest lucru înainte de a alege un vin. Vinurile corpolente merg bine cu sosurile bogate, în timp ce opusul este valabil în cazul sosurilor ușoare.

Combinații de alimente și vinuri

Mâncarea poate modifica gustul vinului în multe feluri. De exemplu, încearcă să asociezi vinurile cu aciditate mare cu feluri de mâncare acre. În cazul în care produsul are elemente acre, se diminuează aciditatea prezentă în vin. O degustare de vinuri citrice necesită feluri de mâncare preparate cu lămâie. Urmând aceeași logică, un vin pământesc solicită un fel de mâncare pământesc (cum ar fi pastele cu ciuperci). De asemenea, un fel de mâncare sărat poate face ca acele vinuri care sunt considerate amare să pară și mai amare la gust decât sunt ele în realitate.

Vinurile cu aciditate mare (spumante sau nu) fac pereche bună cu felurile de mâncare bine prăjite, cu mâncărurile bogate în grăsimi si se asociază perfect mâncărurilor foarte picante. Alimentele sărate, cum ar fi măslinele sau nucile sărate merg bine alături de vinurile cu aciditate scăzută. Totuși, sarea în mâncare (ca și acreala) va reduce personalitatea astringentă a unor vinuri.

O serie de vinuri europene sunt numite „vinuri pentru mâncare”; ele nu sunt „bune” dacă sunt consumate individual. Destul de interesant este faptul că alimentele sărate pot îmbunătăți cu un gram de dulceață orice vin, dar ai grijă: ele pot face vinurile dulci sa pară chiar mai dulci decât sunt în realitate. Pe de altă parte, dulciurile cresc percepția amară și, prin urmare, necesită un vin de dulceață similară sau superioară. De aceea, vinurile dulci sunt cele mai bune prin asocierea cu diverse deserturi. Cu toate acestea, oamenii au diferite praguri pentru dulceață (precum și pentru gust, aciditate, amărăciune, etc). În cazul în care un vin este prea dulce pentru cineva, poate fi foarte bun pentru altcineva.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.