
Sparanghelul este bogat in acid folic, contine rutina, un compus chimic cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii si, nu in ultimul rand, este o sursa importanta de inulina, o fibra insolubila care ajuta la cresterea bacteriilor intestinale bune.
Exista mai multe tipuri de sparanghel: sparanghel verde gros, sparanghel verde subtire, baby sparanghel, sparanghel salbatic sau sparanghel alb. Sortimentul cel mai des intalnit la noi este sparanghelul verde gros.
Sparanghelul „clasic” se vinde, de regula, in buchetele de 14-18 bucati, din care se servesc cam 3-5 tulpini la o singura portie. Atunci cand cumparati sparanghel, nu il alegeti daca are varfurile deschise, tulpini moi si patate, sau un miros neplacut. Puteti strange in mana legatura de sparanghel si, daca scartaie, atunci veti sti sigur ca este proaspat.
Sparanghelul proaspat se pastreaza 3-4 zile in frigider, intr-o punguta de plastic. Mai poate fi pastrat daca ii cufundati coditele in 5-10 cm de apa rece, intr-un pahar mai inalt. Daca opariti sparanghelul, il puteti conserva pana la 9 luni, in congelator. Dar trebuie sa retineti ca, la fel ca orice alta leguma, cu cat il pastrati mai mult, cu atat se va intari mai mult si isi va pierde din gust si proprietati.
Cand preparati sparanghel, indepartati capetele inferioare ale tulpinilor, acolo unde culoarea paleste. Daca aveti tulpini mai mature, mai tari si mai lemnoase, indepartati-le capatul lemnos. Daca doriti, puteti decoji partea inferioara a tulpinilor.
De aici incolo, felul in care gatiti sparanghelul este la latitudinea dumneavoastra, in functie de intrebuintarea lui. Timpul de gatire va depinde intotdeauna de grosimea tulpinilor, cu cat vor fi mai groase, cu atat vor trebui gatite mai mult.
Pentru inspiratie, iata cateva Retete cu sparanghel:
Supa de sparanghel cu crema de hrean
Salata cu sparanghel, bacon si ciuperci
Tarte Roquefort cu sparanghel
Sparanghel invelit in bacon cu miere si mustar
Sparanghel cremos
Peste prajit cu sparanghel, cuscus si sos de zmeura
Peste prajit cu sparanghel si crema de lamaie
Paste cu sparanghel, ciuperci si branza
Salata vegetariana
Orez cu legume de primavara si creveti
Adaugă comentariu