Home » Blog » Cum să economisești bani când cumperi mâncare
Blog

Cum să economisești bani când cumperi mâncare

economii mancare
Cu toții cumpărăm mai multă mâncare decât avem nevoie și nu spunem noi asta, ci studiile! Potrivit datelor Eurostat din 2018, România se află pe primul loc din Uniunea Europeană în ceea ce privește cheltuielile pentru mâncare. Mai exact, românii „sparg” aproape 30% din salariu în acest scop, în timp ce țări precum Franța sau Germania cheltuie doar 13,1%, respectiv 10,8%. De asemenea, jumătate din români ajung să arunce la gunoi un sfert din mâncarea pe care o cumpără. 

Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a economisi bani și pentru a reduce cantitatea de mâncare aruncată.

Fă-ți un meniu săptămânal sau pentru câteva zile

Nu e obligatoriu să mănânci fix ce ai scris în meniu, dar cel puțin îți poți planifica cât de cât mesele. Astfel, vei putea folosi anumite ingrediente în mai multe mâncăruri și vei evita să te trezești că nu mai ai destulă mâncare și comanzi din nou o pizza.

Fă-ți o listă de cumpărături, pornind de la meniul stabilit

E bine să verifici întâi ce mai ai prin frigider și prin cămară înainte de a cumpăra alimente noi. Apoi, gândește-te bine cât vei consuma, pentru a nu mai cumpăra prea multe produse.

Nu merge în supermarket pe stomacul gol

Dacă îți e foame, vei fii tentat să cumperi tot felul de snacksuri de care nu ai nevoie și care, cel mai probabil, nu sunt tocmai sănătoase. În astfel de cazuri, cedezi mai ușor ispitelor culinare, iar suma cumpărăturilor crește nejustificat.

Alege produse din gama proprie a supermarket-ului

Uitându-te la prețul mai scăzut, ai putea crede că aceste produse sunt mai proaste, însă nu e adevărat. Fiecare produs are o structură de costuri, care se bazează pe costul materiilor prime, al prelucrării, al transportului, al marketing-ului etc. Astfel, un supermarket plătește mai puțin pentru transportul din propriul depozit și de obicei nu se realizează reclame pentru aceste produse, deci prețul final poate fi cu până la 25% mai mic.

Cumpără produse de sezon

Acestea sunt mai proaspete, mai gustoase și mai ieftine. Multe persoane cumpără cantități mai mari când un aliment se află în sezon, pentru a congela o parte. De exemplu, poți cumpăra mai multe kilograme de căpșuni în timpul verii, pentru a-ți putea face smoothie-uri delicioase iarna.

Optează pentru alimentele vrac

Acestea sunt de obicei mai ieftine și, în plus, le poți cumpăra într-un recipient adus de acasă, pentru a folosi mai puțin plastic. Există multe categorii de alimente care pot fi cumpărate la kilogram, de la seminţe şi cereale până la paste făinoase şi dulciuri.

Cumpără mai puțină carne

Carnea este de obicei cel mai costisitor ingredient dintr-un meniu, aşa că vei economisi ceva bani dacă renunţi la carne de câteva ori pe săptămână. În plus, vei contribui la reducerea emisiilor de gaze de seră generate de industria cărnii.

Tu ce alte „trucuri” mai folosești pentru a cheltui mai puțini bani în supermarket?

 

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Alina Neamtu

Comentarii

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  • Cum mama dracu sa zici ca romanii cheltuiesc 30% din salariu in timp ce nemtii doar 10%. Pai normal ca nemtii castiga 1500 euro iar saraciile de romani 1200 lei.

    • Un motiv in plus pentru care ar trebui sa cumparam o cantitate mai mica de mancare, implicit sa aruncam mai putin la gunoi. :)