Supe și ciorbe

Cum sa prepari cea mai buna gazpacho, supa rece de legume

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
În zilele călduroase de vară, nimic nu te hrăneşte mai bine decât o supă rece de legume, pe cât de sănătoasă, pe atât de răcoritoare!
cum_sa_prepari_cea_mai_buna_gazpacho_supa_rece_de_legume.jpg

Gazpacho este o supă tradiţională spaniolă, originală din regiunea Andaluziei, preparată din legume crude şi proaspete (roşiile fiind ingredientul principal) şi servită rece.

 

Poate fi un fel întâi savuros în meniul unei zile călduroase, sau poţi să mănânci gazpacho seara, pe post de cină uşoară şi răcoritoare.

 

Partea frumoasă e că gazpacho îţi permite să porneşti de la reţeta de bază şi să adaugi şi să combini diferite alte ingrediente, în funcţie de preferinţe.

 

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii pentru a prepara gazpacho perfect:

 

În primul rând, nu e obligatoriu să ai blender sau robot de bucătărie pentru a face gazpacho. Poţi foarte bine să foloseşti metoda tradiţională, mărunţind bine legumele cu cuţitul şi amestecându-le în mojarul cu pistil (sau pur şi simplu într-un vas mare, cu o lingură de lemn).

E mai rapid şi mai simplu să apelezi la blender, dar metoda „manuală” este alegerea mai bună dacă îţi doreşti că supa să fie mai groasă sau să eviţi spuma şi textura fină pe care le creează blenderul/ robotul de bucătărie.

 

Supă rece ruseasca (Okroshka)

 

Gazpacho tradiţional, andaluzian, se prepară din roşii coapte amestecate cu castraveţi, ardei gras, şalote şi usturoi, şi este asezonată cu ulei de măsline, oţet, apă şi sare, după gust.

 

Multe reţete tradiţionale includ la ingrediente şi câteva felii de pâine, veche de o zi, două. Se amestecă cu legumele pentru a da o consistenţă mai groasă supei, deoarece roşiile şi castraveţii tind să lase multă zeamă odată transformate în piure.

 

Dacă vrei să faci supa mai cremoasă, adaugă mai mult ulei de măsline; dacă vrei că gustul roşiilor să se simtă mai bine, pune mai mult oţet – va scoate în evidenţă aciditatea roşiilor, dând supei o aromă uşor picantă.

 

Dacă supa e prea groasă, subţiaz-o cu apă sau sos de roşii, dar toarnă cu atenţie, pentru ca supa să nu devină prea lichidă şi apoasă.

 

Supă rece cu iaurt şi castraveţi

 

Alte ingrediente care merg bine la gazpacho sunt: chimen, piper roşu, boia sau piper cayenne (dar nu folosi prea mult, deoarece supa rece de legume trebuie să fie răcoritoare, nu să te facă să transpiri), migdale mărunţite, bucăţi de avocado.

 

Odată terminată supa, ţine-o la frigider până se răceşte complet; este indicat chiar să o laşi până a două zi, pentru ca aromele să aibă timp să se întrepătrundă complet.

 

Nu pune cuburi de gheaţă în gazpacho! Se vor topi şi vor dilua aromele, făcând supa mai puţin savuroasă.

 

Serveşte gazpacho cu diferite garnituri, după preferinţă: mentă, busuioc, pătrunjel, mărar, măsline, legume tăiate în cubuleţe mici, sparanghel, crutoane etc.

 

Iată câteva reţete delicioase de gazpacho: 

Gazpacho cu mărar

Gazpacho de roşii

Gazpacho de morcovi

 

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE