Home » Supe și ciorbe » Cum să prepari cea mai bună gazpacho, supă rece de legume
Supe și ciorbe

Cum să prepari cea mai bună gazpacho, supă rece de legume

În zilele călduroase de vară, nimic nu te hrăneşte mai bine decât gazpacho, o supă rece de legume, pe cât de sănătoasă, pe atât de răcoritoare!

Gazpacho este o supă tradiţională spaniolă, originală din regiunea Andaluziei, preparată din legume crude şi proaspete (roşiile fiind ingredientul principal) şi servită rece. Poate fi un fel întâi savuros în meniul unei zile călduroase sau poţi să mănânci gazpacho seara, pe post de cină uşoară şi răcoritoare.

Partea frumoasă e că gazpacho îţi permite să porneşti de la reţeta de bază şi să adaugi şi să combini diferite alte ingrediente, în funcţie de preferinţe.

Iată câteva lucruri pe care trebuie să le ştii pentru a prepara un gazpacho perfect.

În primul rând, nu e obligatoriu să ai blender sau robot de bucătărie pentru a face gazpacho. Poţi foarte bine să foloseşti metoda tradiţională, mărunţind bine legumele cu cuţitul şi amestecându-le în mojarul cu pistil (sau pur şi simplu într-un vas mare, cu o lingură de lemn). E mai rapid şi mai simplu să apelezi la blender, dar metoda „manuală” este alegerea mai bună dacă îţi doreşti că supa să fie mai groasă sau să eviţi spuma şi textura fină pe care le creează blenderul/robotul de bucătărie.

Citește și: Cum prepari cel mai bun sorbet, un desert de vară low fat

Gazpacho tradiţional, andaluzian, se prepară din roşii coapte amestecate cu castraveţi, ardei gras, şalote şi usturoi, şi este asezonat cu ulei de măsline, oţet, apă şi sare, după gust. Multe reţete tradiţionale includ la ingrediente şi câteva felii de pâine, veche de o zi, două. Se amestecă cu legumele pentru a da o consistenţă mai groasă supei, deoarece roşiile şi castraveţii tind să lase multă zeamă odată transformate în piure.

Dacă vrei să faci supa mai cremoasă, adaugă mai mult ulei de măsline; dacă vrei că gustul roşiilor să se simtă mai bine, pune mai mult oţet – acesta va scoate în evidenţă aciditatea roşiilor, dând supei o aromă uşor picantă.

Dacă supa e prea groasă, subţiaz-o cu apă sau sos de roşii, dar toarnă cu atenţie, pentru ca supa să nu devină prea lichidă.

Alte ingrediente care merg bine la gazpacho sunt chimen, piper roşu, boia sau piper cayenne (dar nu folosi prea mult, deoarece supa rece de legume trebuie să fie răcoritoare, nu să te facă să transpiri), migdale mărunţite și bucăţi de avocado.

Odată preparată supa, ţine-o la frigider până când o vei consuma (ideal este să o ții măcar 2 ore). Nu pune cuburi de gheaţă în gazpacho! Se vor topi şi vor dilua aromele, făcând supa mai puţin savuroasă.

Serveşte gazpacho cu diferite garnituri, după preferinţă: mentă, busuioc, pătrunjel, mărar, măsline, legume tăiate în cubuleţe mici, sparanghel, crutoane etc.

În continuare, iată 2 rețete delicioase de gazpacho pe care le poți încerca vara aceasta.

Gazpacho cu mărar

Gazpacho marar

Ingrediente (4 porții)

  • 6 roșii
  • 2 castraveți
  • 1 ceapă
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ardei iute
  • 1 lămâie
  • 2 lingurițe cu oțet balsamic
  • 2 lingurițe cu ulei de măsline
  • 1 linguriță cu sare
  • ½ linguriță cu piper măcinat
  • 1 legătură cu mărar

Mod de preparare

Se taie legumele cubulețe, apoi se asezonează cu zeamă de lămâie, oțet balsamic, ulei de măsline, sare și piper.

Se pune 3/4 din acest amestec într-un blender și se mixează.

Se combină apoi legumele tăiate cu supa obținută și se amestecă bine.

Se dă la frigider peste noapte sau cel puțin 1-2 ore.

Înainte de servire, se garnisește supa gazpacho cu mărarul tocat.

Încearcă și: Supă cu rubarbă – acrișoară și răcoritoare

Gazpacho gros (rețetă Gordon Ramsey)

Gazpacho gros

Ingrediente (4 porții)

  • 1/2 castravete
  • 6 roșii prunișoare, coapte și tocate
  • 1 ceapă roșie mică, tocată mărunt
  • 1 cățel de usturoi, curățat și tocat
  • 1 ardei roșu tocat mărunt
  • zeama de la 1 lămâie
  • sare
  • piper măcinat
  • 300 ml stoc de pui
  • 300 ml suc de roșii
  • sos tabasco (opțional)
  • o mână frunze de busuioc
  • frunze de tarhon, tocate
  • măsline tocate (pentru servire)

Mod de preparare

Taie castravetele pe jumătate pentru a scoate semințele, apoi tăie pulpa în cuburi.

Pune cuburile într-un castron.

Adaugă roșiile peste castravete, împreună cu ceapa, usturoiul, ardeiul roșu și zeama de lămâie.

Asezonează cu sare și piper după gust, apoi amestecă ingredientele bine.

Adaugă stocul de pui rece pentru a acoperi legumele, apoi pune sosurile și verdețurile.

Acoperă vasul cu folie și lasă la rece pentru aproximativ 4 ore, pentru a se întrepătrunde aromele.

Potriviți gustul cu condimente înainte de a servi, apoi distribuiți gazpacho în boluri și serviți cu măsline tocate și cuburi de castravete (opțional).

Poftă bună!

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.