Home » Blog » Cum să prepari cele mai delicioase brioșe
Blog

Cum să prepari cele mai delicioase brioșe

briose

Brioşele nu sunt greu de preparat, dar, ca să îţi iasă perfect – şi ca aspect, şi ca aromă – trebuie să cunoşti câteva trucuri.

Brioşele arată minunat şi au marele avantaj că le poţi da ce aromă doreşti. Poţi să le faci cu blat de vanilie sau de cacao, să le laşi simple sau să le umpli cu seminţe ori fructe, să le faci sărate sau dulci. Indiferent ce alegi, pentru ca brioşele să iasă pufoase, umede şi să aibă forma perfectă, ţine cont de aceste trucuri.

Trucuri pentru prepararea aluatului

Foloseşte ingrediente la temperatura camerei

Este recomandat să topeşti untul şi să îl laşi 5 minute să se răcească, pentru ca ouăle pe care le adaugi ulterior să nu se transforme în omletă. La fel, lasă ouăle măcar 15 minute la temperatura camerei înainte să le foloseşti.

Nu folosi mixerul

La brioşe, este important ca aluatul să nu fie foarte bine amestecat. De aceea, foloseşte un tel pentru a bate ouăle şi lingura de lemn pentru a amesteca ingredientele uscate. Viteza rapidă a mixerului nu va face decât ca glutenul din făină să întărească brioşele.

Încearcă: Brioșe de ciocolată (rețetă vegană)

Amestecă ingredientele lichide separat de cele uscate

Amestecă mai întâi ingredientele lichide într-un vas, apoi pe cele uscate în altul. Fă o gaură în amestecul uscat, toarnă amestecul lichid şi mixează compoziţia dinspre centru către margini, până când ingredientele se omogenizează.

Nu amesteca prea mult

Este cea mai importantă regulă când faci brioşe. După ce ai adăugat ingredientele lichide în cele uscate, amestecă doar până când făina se umezeşte uniform. Dacă amesteci în neştire ca să scapi de cocoloaşe, brioşele vor rămâne cu denivelări şi cu o textură aspră, grunjoasă.

Adaugă aromele la final

În timp ce condimentele trebuie amestecate la început, odată cu celelalte ingrediente solide, fructele, nucile şi bucăţile de ciocolată trebuie adăugate la final.

briose

Trucuri pentru pregătirea tăvii

Umezeşte formele pe fund

Fie că foloseşti tavă pentru brioşe sau forme individuale, ai grijă să fie bine curăţate şi uscate, dar lasă fundul formelor umed. Astfel, în cuptor se va produce abur, ceea ce va face ca „pălăriuţa” brioşei să devină uşor crocantă.

Unge formele peste tot

Pentru ungerea formelor, poţi folosi ulei, unt topit sau hârtie de copt specială pentru brioşe. Grăsimea dintre formă şi aluat este necesară pentru ca brioşele să nu se ardă şi să poată fi scoase din forme. De asemenea, unge formele peste tot, nu doar în interior. De multe ori, brioşele se revarsă, iar dacă forma nu este unsă şi în exterior, brioşa se va lipi de ea.

Încearcă: Brioșe cu cartof dulce și unt de arahide

Umple ¾ din volumul formelor

Dacă umpli complet formele, brioşa se va revărsa odată ce aluatul va creşte. Foloseşte un polonic pentru a împărţi uniform aluatul în fiecare formă şi nu-l îndesa pentru a crea mai mult loc.

Umple formele rămase cu apă

Dacă foloseşti o tavă pentru brioşe şi aluatul nu îţi ajunge pentru a umple toate formele, pune 2-3 linguri de apă în cele rămase libere. Astfel, tava nu se va încinge prea tare şi va avea stabilitate, odată introdusă în cuptor.

Trucuri pentru coacerea brioşelor

Preîncălzeşte cuptorul

Pentru ca brioşele să crească frumos, cuptorul trebuie să fie deja încălzit atunci când introduci brioşele, aşa că lasă cuptorul să se încingă timp de 15 minute.

Fă „testul scobitorii”

Brioşele se coc diferit, în funcţie de cuptor, ingrediente şi forme, aşa că timpul de coacere menţionat în reţetă s-ar putea să nu fie potrivit. Cel mai sigur e să verifici brioşele după „moda veche” – înfige o scobitoare în mijloc, iar dacă aluatul nu se lipeşte de ea, înseamnă că brioşa este făcută.

Brioşele după coacere

Nu le scoate imediat din forme. Lasă brioşele să se răcească în jur de 5 minute după ce le-ai scos din cuptor, altfel vor fi prea fragede şi fierbinţi pentru a le putea scoate cum trebuie din forme.

Dacă brioşele sunt lipite de fundul formei, ţine formele/ tava cu brioşe pe un prosop umed timp de 2 minute.

Brioşele se păstrează foarte bine în congelator. Dacă nu le-ai mâncat în trei zile, pune-le în pungi de plastic la congelator, dar nu le lăsa acolo mai mult de trei luni.

 

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.