Home » Blog » Cum sa prepari dressingul pentru salata
Blog

Cum sa prepari dressingul pentru salata

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver/Thinkstock
Descopera doua retete delicioase pentru dressinguri a la Jamie Oliver!
dressing_497254241.jpg

Realizată în întregime din ingrediente sănătoase, salata poate reprezenta o masă copioasă pentru oricine. 

 

Salatele ne oferă posibilitatea să realizăm chiar și experimente culinare deoarece adăugând o notă personală acestui preparat, lăsând imaginația liberă, putem realiza combinații delicioase și sănătoase în același timp. Cel mai bun aliat al unei salate ieșite din comun este dressingul; dressingul este pentru salate ce sunt accesoriile pentru o ținută. Conferă note speciale gustului salatei, combină aromele armonios și incorporează savoarea ingredientelor salatei astfel încât atunci când gustăm, să simțim perfecțiunea tandemului salată-dressing. 

 

Este o idee foarte bună și interesantă să încercați să variați dressingurile pentru salată și să încercați rețete noi. Clasica formulă oțet, ulei, sare și piper deja este trecută în banal iar sosurile și dressingurile gata preparate din magazine vin la pachet cu ulei de calitate scăzută, arome artificiale, E-uri și coloranți artficiali. Un dressing preparat în casă va fi cu mult mai aromat și mai sănătos decât unul din magazin, și vei avea posibilitatea să îl personalizezi după gusturile tale. 

 

Dressingurile sunt ușor de preparat, și de obicei necesită doar câteva ingrediente ce se pot găsi în toate bucătăriile. Totul ține de fapt de preferințele personale și de imaginație. Există trei categorii esențiale de ingrediente pentru un dressing delicios: grăsimile, (ulei, smântână, brânză sau ouă) ce ajută la asimilarea vitaminelor liposolubile din zarzavaturile și legumele din salată, acizii ( oțet, suc de lămâie sau portocală, lime, etc.) ce dau un gust ușor acru salatelor și intensifică aromă celorlalte ingrediente, și în același timp balansează grăsimile, și condimentele, a căror lista nu are fără sfârșit, și cu ajutorul cărora sălățele devin desăvârșite. 

 

Vasul în care preparăm dressingul trebuie să se poată închide astfel încât ingredientele să se amestece eficient.  Dressingurile pe bază de ouă, spre exemplu, necesită amestecarea cu un mixer electric, pentru a face sosul mai cremos și mai aerat. 

 

Atunci când amestecați uleiul cu oțet, nu veți obține un amestec omogen și veți avea nevoie de un liant. Mierea sau muștarul pudră se potrivesc perfect în acest rol, iar mierea este un ingredient care îndulcește dressingul, echilibrând gustul acrișor al citricelor sau oțetului și al grăsimilor. Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei, altfel emulsia nu va fi stabilă.

 

Este bine de știut că dressingurile preparate de dumneavoastră în casă rezistă mai puțin decât cele din magazin, din cauză că nu conțin conservanți; dressingurile cu lactate (brânză, smântâna, iaurt, etc.) pot fi păstrate pentru maxim o săptămâna în frigider, iar cele pe bază de ulei ceva mai mult timp. Evitați să păstrați dressingurile ce conțin acizi concentrați în vase/recipiente de metal, deoarece reacții chimice pot avea loc și se pot elibera diverse substanțe chimice, toxice pentru organismul uman. În același timp, sosul poate căpăta un gust metalic, neplăcut. 

 

Atunci când adăugați dressingul peste salată, pentru a nu obține un efect nedorit, adăugați în cantități mici, pentru a nu diminua gustul ingredientelor salatei, ci pentru a le evidenția. 

 

Iată și două rețete de dressinguri ce îi aparțin chef-ului Jamie Oliver! Primul dressing se asortează perfect cu salate verzi, radicchio și andive, și îl puteți găsi și în cartea lui „Sa gătim cu Jamie”, iar rețeta este următoarea: amestecați 5 linguri oțet din vin alb cu 4 linguri de ulei de nuci, 115 mililitri de smântână pentru gătit (28 % grăsimi), adăugați o linguriță de muștar Dijon, sare și piper, frunze de pătrunjel proaspăt și 8 linguri de măsline extra virgin, într-un recipient cu capac, apoi gustați și adăugați condimente doar dacă este nevoie. 

 

Pentru a doua rețetă de dressing aveți nevoie de: jumătate de cățel de usturoi zdrobit, o mână de semințe de pin prăjite și tocate, o mână de frunze de busuioc tocat mărunt, proaspăt, 6 linguri de ulei de măsline, 3 linguri de oțet balsamic, piper negru măcinat și sare de mare. 

 

Un truc interesant ce are legătură cu orele de chimie din liceu este că atunci când prepari un dressing trebuie să ții cont de proporția ideală dintre grăsimi și acizi: o parte acid la trei părți ulei. Astfel vei realiza o emulsie omogenă, echilibrată și savuroasă. 

 

De la o cultură la alta, conceptul de dressing pentru salată variază foarte mult, și spre exemplu, în sudul Europei se folosește foarte mult sosul vinegretă, în Europa de Est și Rusia se folosește cu precădere maioneză, în Danemarca smântâna este ingredientul de bază al dressingurilor pentru salată, iar în America de Nord, rețetele de dressing alcătuiesc un pot pourri, deoarece sunt inspirate din toate culturile lumii.

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE