Blog

Cum sa scapi de balonare

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
© mamamiapl – Fotolia.com
Descopera care sunt cauzele principale ale balonarii si cum scapam de acest fenomen.
fotolia_55725256_subscription_xl.jpg_c_mamamiapl_-_fotolia.com_.jpg

Balonarea, gazele și disconfortul abdominal nu sunt limitate doar la mesele festive. Se întâmplă să te balonezi des chiar dacă nu ai consumat multă mâncare? În unele cazuri, balonarea poate deveni un caz sever de boală care duce la umflarea abdomenului. Haide să descoperim împreună ce cauzează balonarea și cum o putem evita.

 

Cauzele balonării

Există 3 cauze comune pentru balonare dar există și metode de a o evita:

1.Mâncatul în exces este cea mai comună cauză a balonării. Soluția ar fi să reduci cantitatea de mâncare consumată la o singură masă și să optezi pentru gustări mai dese, cu porții mai mici.

2.Mâncarea bogată în grăsimi te poate face să te simți prea plin și balonat. Grăsimea este mai greu de digerat de organismul nostru comparativ cu proteinele sau carbohidrații, deci stomacul tău stă plin prea mult timp. Limitează cantitatea de grăsimi pe are o consumi zilnic.

3.Mesele foarte rapide duc la balonare. Remediul este simplu: nu te grăbi atunci când mănânci. Semnalele de sațietate ajung la creier cu 20 de minute întârziere și scad apetitul. Mulți experți în nutriționism consideră că atunci când mănânci mai încet, nu ești tentat să consumi la fel de multă mâncare.

Remedii pentru balonare și gaze

A doua cea mai întâlinită cauză a balonării este gazul din abdoment. Circa jumătate din gazele din sistemul nostru digestiv sunt bule de aer. Restul este produs de bacteriile din gută care ne ajută la digestie. Dacă tractul intestinal nu împinge mâncarea în mod eficient, gazul se acumulează în intestine și cauzează balonare și disconfort. Dacă se întâmplă să fii balonat din cauza gazelor, evită următoarele obiceiuri care cauzează inhalarea de aer:

•Consumul de lichide prin pai.

•Mestecatul gumei.

•Consumul de băuturi carbogazificate.

•Suptul bomboanelor foarte tari.

Unii oameni înghit mai mult aer atunci când sunt nervoși. Este posibil ca atunci când practicăm metode de a reduce stresul și anxietatea (cum ar fi exercițiile de respirat sau relaxarea progresivă a mușchilor), sa reușim să reducem gazul în exces și balonarea.

 

Evită alimentele care induc balonarea

Gazele și balonarea sunt cauzate de dieta noastră compusă din alimente care sunt greu de digerat. Ar trebui să te ferești de:

•Fasolea care conține zaharuri greu de digerat. Aceste zaharuri sunt mai întâi descompuse de bacteriile din intestinul nostru.

•Fructe și legum precum: varza de Bruxelles, varza, conopida, morcovii, prunele sau caisele. Acestea conțin și ele zaharuri care provoacă balonare.

•Îndulcitorii cauzează și ei balonare. Sorbitolul, un îndulcitor artificial, nu poate fi digerat. Fructoza, un zahăr natural adăugat în rețeta multor alimente procesate este și ea greu de digerat. Pntru a evita balonarea, evită alimentele cu aceste ingrediente.

•Produsele lactate pot cauza disconfort abdominal, mai ales dacă ești intolerant la lactoză.

•Cerealele integrale care au o sumedenie de beneficii pentru sănătate conțin fibre care, deși sunt bune pentru organism, sunt surse de carbohidrați foarte greu de digerat. Dacă începi să consumi brusc foarte multe cereale integrale, te poți simți balonat și chiar constipat.

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE