
În zilele caniculare, corpul nostru elimină mai multă apă prin transpirație, iar astfel necesarul de lichide crește. Recomandările generale sunt să avem un consum zilnic de lichide de minim 2,5 l, dar acesta poate crește în funcție de nevoile fiecăruia și de asemenea de nivelurile temperaturii de afară.
Organismul necesită un supliment de hidratare atunci când există pierderi prin transpirație, iar atunci când este foarte cald afară nu trebuie să așteptăm să ni se facă foarte sete ca să bem apă. De fapt, senzația de sete este un semnal al apariției deshidratării. Pentru a ne potoli setea, cel mai bine este să bem apă plată sau de izvor, dar există și alte lichide ce sunt recomandate pe timpul verii, atunci când temperaturile ne fac probleme: ceaiurile (cel mai bine neîndulcite) de mentă, de soc, sunătoare, musețel, verde sau negru.
Întotdeauna, consumul de lichide trebuie corelat cu temperatura mediului ambiant, cu alimentele consumate și cu gradul de efort fizic depus. Condimentele, cărnurile, lactatele și alte alimente de origine animală, fructele deshidratate sau cerealele necesită consumul unui volum mare de lichide pentru a fi digerate, iar cafeaua, alcoolul, sucurile carbogazoase au un puternic efect de deshidratare, apa rămânând cea mai bună variantă pentru reechilibrarea organismului și hidratarea lui.
Temperatura normală a corpului uman este de 36,5 grade Celsius, dar când ne confruntăm cu temperaturi crescute, corpul elimină lichide prin piele pentru a scădea temperatura internă. Atunci când lichide sau alimente reci sunt consumate, organismul tinde să crească temperatura pentru a face față frigului resimțit, și se și consumă energie (adică o ușoară creșterea a temperaturii corpului) pentru a aduce alimentul sau lichidul consumat la temperatura corpului, optimă pentru procesul de digestie. De aceea, în Orientul Mijlociu spre exemplu, unde locuitorii sunt expuși temperaturilor înalte perioade lungi, ei consumă ceaiuri calde, chiar fierbinți.
Varianta cea mai bună pentru consumul alimentelor și al lichidelor pe timp de vară este să aibă temperatura potrivită, cât mai apropiată de a mediului ambiant. Dacă vă doriți să nu mai transpirați, încercați să faceți dușuri cu apa caldă, fierbinte, dar nu rece, pentru că efectul va fi exact opus!
Uneori, atunci când este foarte cald, puteți consuma și apă minerală, pentru a reface stocurile de minerale pierdute prin procesul de transpirație. Ideal ar fi să nu beți mereu apă minerală, deoarece de cele mai multe ori balonează și constipă. Putem folosi apa minerală pentru refacerea stocului de minerale, dar băuturile acidulate nu sunt o soluție pe perioada verii.
Pe lângă apa pură, alte surse importante de apă sunt fructele și legumele, supele de legume sau compoturile neîndulcite.
Nu uitați nici vara de obiceiul benefic de a bea un pahar cu apă, dimineața, la trezire, care are rolul de a „trezi”organismul și sistemul digestiv. Apa la temperatura camerei este mai ușor tolerată de către organism și se absoarbe mai ușor în sânge. Viteza de absorbție a apei în sânge este un factor important în hidratarea organismului.
Este important să luptăm cu căldura cu toate metodele pe care le avem la dispoziție, pentru a ne păstra sănătatea și pentru a face față cu brio temperaturilor ridicate!
Adaugă comentariu