Blog

Cum se gătește quinoa, superalimentul fără gluten

Quinoa este un superaliment pe care trebuie să-l consumi cât mai des! Se prepară la fel ca orezul, doar că de două ori mai repede, şi este mult mai hrănitoare!

Recent descoperită de lumea occidentală, quinoa este cultivată în Munţii Anzi de peste 5.000 de ani. Incaşii o considerau sacră şi o numeau mama cerealelor – desi, de fapt şi de drept, nu este o cereală, ci sămânţa unei plante înrudite cu spanacul.

De ce este un superaliment?

Nutriţioniştii încadrează quinoa în categoria superalimentelor deoarece este plină de nutrienţi esenţiali şi aduce mari beneficii organismului.

Bogată în proteine unice, este una dintre cele mai sănătoase „cereale” şi nu conţine gluten, ceea ce o face extrem de importantă pentru persoanele care suferă de boală celiacă (intoleranţă la gluten). Acest aliment conţine:

Proteine – mult mai uşor de digerat decât cele din carne.

Calciu şi alte minerale (fier, potasiu, magneziu, zinc, crom, cupru, fluor, iod, seleniu) – nu doar că furnizează organismului mai mult calciu decât laptele, dar acest calciu este şi mult mai uşor de asimilat.

Vitamine – A, C, D, E, K şi vitamine din grupa B.

Mai conţine și: acid linoleic esenţial, grăsimi sănătoase, fibre, amidon, zaharuri.

Beneficii pentru sănătate

Quinoa

Reduce riscul de atac de cord şi boli de inimă

Consumul de quinoa contribuie la scăderea nivelului de colesterol din sânge şi previne formarea plăcilor de aterom, reducând astfel riscul de atac de cord şi alte probleme cardiace.

Întăreşte oasele

Deoarece conţine mult calciu de cea mai bună calitate, ajută la întărirea cartilajelor şi oaselor, protejând astfel corpul de artrită şi degradarea oaselor.

Protejează rinichii

Quinoa stimulează funcţia renală, ceea ce aduce numeroase alte beneficii: respiraţie sănătoasă, auz şi păr sănătos, oase şi dinţi puternici, o bună funcţionare a creierului.

Reduce riscul de diabet

Se ştie că, înlocuind carbohidraţii rafinaţi, precum orezul alb, cu cereale integrale – quinoa – organismul devine mai puţin predispus la diabet şi boli de inimă.

Tratează ficatul leneş

Seminţele încolţite previn şi tratează afecţiunile cauzate de proasta funcţionare a ficatului – balonare, alergii, oboseală, indigestii cornice etc.

Întăreşte sistemul imunitar

Acest lucru este posibil datorită continului ridicat de vitamine şi minerale.

Cum se găteşte quinoa

Quinoa

Quinoa poate fi preparată prin germinare sau fierbere. Prin germinare devine şi mai nutritivă, enzimele şi vitaminele sale multiplicându-se în urma acestui proces. Pune seminţele într-un pahar cu apă curată şi după 2-4 ore vor fi înmuiate, numai bune de adăugat în salate şi alte alimente reci.

În ceea ce priveşte fierberea, reţine că 1 ceaşcă de quinoa se fierbe în 2 ceşti de apă, rezultând 3 ceşti de quinoa fiartă (fierberea face că boabele să crească mult în volum). Paşii sunt următorii: spală – fierbe – lasă să se odihnească – scurge.

Trebuie spălată înainte de a o fierbe, deoarece e acoperită de o substanţă numită saponină, care are gust de săpun. Pentru a o îndepărta, ţine quinoa într-o strecurătoare fină sub jet de apă rece, timp de 2 minute, amestecând cu mâna seminţele. Chiar dacă de regulă quinoa cumpărată din magazine este deja spălată, nu strică să o clăteşti şi tu acasă.

Apoi, pune 1 ceaşcă de quinoa şi 2 de apă într-o oală pe foc. Când începe să fiarbă, setează focul pe mic, acoperă oala şi lasă la fiert timp de 15 minute. Pasul următor este să laşi quinoa încă 5 minute în vasul acoperit, după ce ai stins focul.

În final, scurge-o printr-o strecurătoare fină, deoarece tinde să reţină multă apă care trebuie îndepărtată pentru ca preparatul final să nu fie prea apos.

Pentru o aromă şi mai pronunţată, poţi prăji quinoa înainte de a o fierbe. Foloseşte o tigaie şi puţin ulei – 1 lingură de ulei la fiecare ceaşcă şi jumătate de quinoa. Ţine tigaia pe foc mediu spre redus, amestecând constant timp de 6-8 minute.

Un alt truc este să o fierbi în supă de pui sau de legume (proporţiile sunt aceleaşi ca în cazul apei).

Quinoa e folosită că alternativă la orez sau cuşcuş, dar datorită beneficiilor sale este mai mult decât un simplu înlocuitor al acestora. Când e gătită, capătă o textura pufoasă şi o aromă uşoară de nucă, iar versatilitatea ei o recomandă ca super ingredient în bucătărie.

Astfel, quinoa este o opţiune excelentă pentru micul dejun: o poţi savura sub formă de cereale, în combinaţie cu migdale şi fructe, sau poţi prepara un smoothie bogat în proteine din quinoa, fructe, unt de arahide şi lapte de soia sau iaurt. În salate, o adaugi pur şi simplu, iar ca garnitură este perfectă pentru orice fel de carne.

Iată câteva reţete delicioase pe care merită să le încerci:

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE