Home » Blog » Cum se mananca pestele
Blog

Cum se mananca pestele

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
rakratchada torsap at FreeDigitalPhotos.net
Tu stii cum se mananca pestele in mod corect?
peste_id-100155701.jpg

Este posibil ca uneori să fim confruntați cu situații dificile în timpul servirii mesei, iar modul în care se mănâncă unele feluri de mâncare ridică probleme, deoarece există în codul bunelor maniere diverse reguli pentru a consuma diverse preparate. 

 

Lumea codului bunelor maniere este una pretențioasă, ce impune reguli atât de conduită, cât și de etică, dar și în gastronomie și în sfera servirii mesei, cum ar fi respectarea aranjării și amenajării unei mese atunci când o pregătim pentru invitați. Vă poate surprinde, dar unele fructe se mănâncă cu furculița și cuțitul, cum ar fi perele sau merele, iar strugurii, cireșele și caisele cu mâna. Ouăle fierte se servesc în suporturi speciale, destinate servirii acestora, kiwi se taie în două și se mănâncă conținutul cu lingurița iar fragii și căpșunile cu mâna. 

 

Unele preparate din pește folosesc peștele sub formă de fileu, altele îl includ sub forma medalionului (în cazul somonului, spre exemplu), iar la unele preparate puteți chiar să primiți la masă un pește întreg, cu cap și coadă. Cel mai important aspect legat de modul în care mâncăm un pește este că nu vom folosi un cuțit obișnuit deoarece peștele nu se mănâncă la fel ca friptura. Există un cuțit special destinat peștelui, iar acesta se folosește de fapt la dezosare și uneori ca un ajutor la mâncat. Dacă peștele are oase, pe acestea le vom pune din gură pe furculiță, și doar în situații ieșite din comun le putem lua cu două degete. Este drept că mâncatul peștelui necesită o îndemânare specială, dar dacă știți regulile va fi ușor.

 

În primul rând este nevoie să tăiați coada, capul și aripioarele peștelui și să le mutați în altă parte a farfuriei sau într-o altă farfurie, prevăzută pentru resturi, și apoi va trebui să filetați peștele, adică să înserați cuțitul pe lângă șira spinării, despicând peștele de la un capăt la celălalt. După ce ați realizat această tăietură, puteți fie să trageți șira spinării afară, fie să scoateți șira spinării după ce desfaceți peștele ca o carte, fie să mâncați întâi partea de deasupra apoi scoțând șira spinării, să puteți mânca și partea de dedesubt. Pielea se poate mânca, depinzând de ce fel de pește este (unii o consideră delicatesă, iar pielea anumitor specii nu are o textură plăcută sau un gust bun) iar la tăierea peștelui vom folosi exclusiv furculița. Cuțitul poate fi folosit doar la dezosare și doar în situații extreme vom folosi cuțitul pentru a tăia peștele efectiv. 

 

Atunci când peștele este servit sub formă de medalion sau file, avem mult mai puțin de lucru, și este importat de știut că există restaurante unde chelnerii se ocupă cu dezosarea peștelui ce urmează a fi servit de către client. 

 

Există reguli pentru consum și în cazul fructelor de mare, de asemenea și tacâmuri speciale pentru acestea, cum ar fi cuțitașul special pentru midii și stridii, o linguriță pentru icrele de Manciuria sau cleștele pentru crabi și languste. Cunoscând regulile legate de consumul lor și experimentând de câteva ori, peștele și fructele de mare nu vor mai reprezenta un moment dificil în timpul servirii mesei!

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.