
Puține lucruri te fac să te gândești mai mult la vară decât un fruct proaspăt. Afinele, căpșunile, caisele, piersicile și zmeura, toate se coc în lunile de vară și aprovizionarea cu aceste delicii este destul de tentantă. Dacă decideți să o faceți, fiți conștienți de durata de păstrare a acestora, de ce semne trebuie să căutați pentru a vedea dacă sunt coapte sau nu și unde se păstrează cel mai bine. Fructele se strică atunci când începe degradarea naturală și sunt produse bacteriile și enzimele.
•Cumpărați doar cele mai proaspete și de calitate fructe din piață sau supermarket. Verificați dacă sunt lovite, au porțiuni moi sau mucegăite și evitați fructele care par răscoapte. Mirosiți-le înainte de a le cumpăra, cu cât sunt mai coapte cu atât miros mai dulce. Trebuie să știți semnele care indică prospețimea în funcție de fructe. De exemplu, culoarea roșu închisă a căpșunilor și a cireșelor; caisele ar trebui să fie aurii și foarte puțin moi; afinele ar trebui să fie negre și cărnoase.
•Învățați sezonul de coacere și rata de alterare a fructelor pe care le cumpărați. Planificați-vă dinainte că dacă veți cumpăra afine (care de obicei rezită între 4 și 6 zile) nu veți lua mai multe decât puteți mânca în acea perioadă de timp. Cumpărați fructele în sezonul de coacere pentru a vă asigura că sunt foarte proaspete.
•Trebuie să știți unde să păstrați fructele. Depozitați-le pe majoritatea în frigider, cu excepția unor fructe tropicale și a merelor. Niciodată să nu depozitați în același loc fructele și legumele, deoarece etilena din legume va face fructele să putrezească mai repede. Păstrați fructele în pungi de plastic perforate pentru a asigura un flux de aer sau depozitați-le într-un bol acoperit cu o folie de plastic perforată.
•Păstrați bananele, merele, pepenele și ananasul în afara frigiderului într-un loc răcoros și uscat. Fructele tropicale ar trebui păstrate la temperatura camerei, deoarece se pot degrada de la temperaturile foarte scăzute. Fructele ținute pe dulap nu trebuie acoperite. Nu le țineți direct în bătaia soarelui deoarece se pot strica mai repede.
•Spălați fructele doar înainte de a le mânca, niciodată înainte de a le depozita. Acestea se vor strica mai repede dacă sunt depozitate ude. Uscați-le dacă sunt umede după ce ați ajuns cu ele acasă.
•Aruncați părțile din fructe care încep să se strice. Pe măsură ce se coc și se degradează, fructele produc un gaz incolor și inodor numit etilenă. Dacă un fruct putrezește și produce etilenă, fructele din jurul acestuia vor începe deasemenea să producă mai multă etilenă și se vor degrada mai repede.
Cum să păstrați fructele proaspete
Majoritatea fructelor se alterează destul de repede și necesită refrigerare. Puteți lăsa unele fructe afară să se coacă dar atunci când s-au copt se vor păstra mai bine în frigider. Iată câteva sugestii de păstrare a fructelor proaspete:
•Mere: la frigider sau într-un loc răcoros și întunecat. Se păstrează câteva săptămâni
•Avocado, papaya, kiwi și mango: se păstrează la temperatura camerei până când sunt complet coapte și apoi se mai țin câteva zile în frigider
•Banane: refrigerați-le pentru a le încetini coacerea; coaja lor va continua să se închidă la culoare, dar nu și pulpa
•Cireșele și fructele de pădure: păstrați-le în frigider; pentru o aromă mai intensă, consumați-le în aceeași zi în care le-ați cumpărat
•Citricele (ca lămâile, grefele sau portocalele): citricele, care nu se mai coc după ce au fost culese și se păstrează pe termen relativ lung se mențin până la 3 săptămâni în frigider
•Strugurii: se păstrează în frigider până la o săptămână
•Pepenii și fructele de livadă (ca perele, piersicile sau nectarinele): se păstrează la temperatura camerei pentru a se putea coace și a se îndulci. După ce s-au copt se pot păstra câteva zile la frigider.
•Ananasul: nu se mai coace după ce a fost cules; ar trebui mâncat în câteva zile după ce a fost cumpărat. Trebuie păstrat la temperatura camerei, departe de razele soarelui, sau refrigerat întreg sau tăiat
Adaugă comentariu