În mod tradițional, maiaua sau plămădeala sunt agenți de creștere pentru aluatul dospit care se prepară numai din făină și apă. Drojdia de bere este o “scurtătură” folosită de obicei din cauză că maiaua din făină și apă se prepară foarte lent, de-a lungul câtorva zile și are nevoie de “îngrijire” constantă.
Însă cine a apucat să guste o dată din pâinea cu maia adevărată cu greu se mai întoarce la pâinea obișnuită cu drojdie. Încă o dată se dovedește a fi adevărat că ceea ce se face lent este și mai bun.
Iată cum se prepară maiaua în casă – puteți face o dată o cantitate mai mare, din care puteți folosi de mai multe ori pentru a coace de fiecare dată o pâine delicioasă.
Pentru 1 kg de maia
Ingrediente
făină albă sau un amestec de făină albă și făină integrală
apă
Ziua 1: Se amestecă energic într-un bol mare 120 g de făină cu 1/2 cană de apă până ce se obține o comppziție omogenă și lipicioasă. Se acoperă cu folie și se așază să zicem pe frigider; se lasă să se odihnească 24 ore.
Ziua 2: În aluat trebuie să se vadă deja bășicuțe și să miroasă ușor a drojdie. Se mai adaugă 120 g de făină și 1/2 cană de apă, se amestecă bine și se acoperă din nou cu folie. Se reașază pe frigider și se mai lasă 24 de ore.
Ziua 3: Suprafața trebuie să fie deja plină de bule și volumul aluatului trebuie să fi crescut. Se mai adaugă 120 g făină și 1/2 cană de apă și se amestecă bine. Se reașază pe frigider și se mai lasă să crească 24 de ore.
Ziua 4: Aluatul ar trebui să-și fi dublat deja volumul și să se fi umplut de bășici mari și mici. Deja trebuie să aibă miros și gust acru. Se mai adaugă 120 g făină și 1/2 cană de apă, se amestecă, se acoperă și se reașază pe frigider, unde se mai lasă 24 de ore.
Ziua 5: Volumul de aluat trebuie să fie dublu față de ziua precedentă, iar aspectul ca de spumă.
Acum puteți folosi maiaua: se folosește cam jumătate de cantitate, pentru a prepara pâine, apoi se adaugă iar în vas 120 g făină și 1/2 cană de apă. Se continuă procedeul și în zilele următoare. Însă de acum trebuie mereu golit vasul de câte o jumătate din cantitatea de maia – din ea veți prepara pâinea zilei, pentru că deja veți fi dependeți de gustul ei incomparabil!
Nu te-am convins? Iată 3 motive să consumi pâine cu maia
Adaugă comentariu