Home » Blog » Cum se prepară maia în casă
Blog

Cum se prepară maia în casă

paine cu maia

În mod tradițional, maiaua sau plămădeala sunt agenți de creștere pentru aluatul dospit care se prepară numai din făină și apă. Drojdia de bere este o “scurtătură” folosită de obicei din cauză că maiaua din făină și apă se prepară foarte lent, de-a lungul câtorva zile și are nevoie de “îngrijire” constantă.

Însă cine a apucat să guste o dată din pâinea cu maia adevărată cu greu se mai întoarce la pâinea obișnuită cu drojdie. Încă o dată se dovedește a fi adevărat că ceea ce se face lent este și mai bun.

Iată cum se prepară maiaua în casă – puteți face o dată o cantitate mai mare, din care puteți folosi de mai multe ori pentru a coace de fiecare dată o pâine delicioasă.

Pentru 1 kg de maia

Ingrediente

făină albă sau un amestec de făină albă și făină integrală

apă

Ziua 1: Se amestecă energic într-un bol mare 120 g de făină cu 1/2 cană de apă până ce se obține o comppziție omogenă și lipicioasă. Se acoperă cu folie și se așază să zicem pe frigider; se lasă să se odihnească 24 ore.

Ziua 2: În aluat trebuie să se vadă deja bășicuțe și să miroasă ușor a drojdie. Se mai adaugă 120 g de făină și 1/2 cană de apă, se amestecă bine și se acoperă din nou cu folie. Se reașază pe frigider și se mai lasă 24 de ore.

Ziua 3: Suprafața trebuie să fie deja plină de bule și volumul aluatului trebuie să fi crescut. Se mai adaugă 120 g făină și 1/2 cană de apă și se amestecă bine. Se reașază pe frigider și se mai lasă să crească 24 de ore.

Ziua 4: Aluatul ar trebui să-și fi dublat deja volumul și să se fi umplut de bășici mari și mici. Deja trebuie să aibă miros și gust acru. Se mai adaugă 120 g făină și 1/2 cană de apă, se amestecă, se acoperă și se reașază pe frigider, unde se mai lasă 24 de ore.

Ziua 5: Volumul de aluat trebuie să fie dublu față de ziua precedentă, iar aspectul ca de spumă.

Acum puteți folosi maiaua: se folosește cam jumătate de cantitate, pentru a prepara pâine, apoi se adaugă iar în vas 120 g făină și 1/2 cană de apă. Se continuă procedeul și în zilele următoare. Însă de acum trebuie mereu golit vasul de câte o jumătate din cantitatea de maia – din ea veți prepara pâinea zilei, pentru că deja veți fi dependeți de gustul ei incomparabil!

Nu te-am convins? Iată 3 motive să consumi pâine cu maia

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE