Home » Blog » Cum spălăm corect alimentele pentru a ne proteja sănătatea
Blog

Cum spălăm corect alimentele pentru a ne proteja sănătatea

cum spalam alimentele

Criza medicală prin care trecem de câteva luni a trezit interesul tuturor în privința regulilor de igienă personală și alimentară.

În urma pandemiei de coronavirus, ne-am însușit comportamente cu care nu eram familiarizați. Ieșim din casă protejați de măști sau mănuși, avem grijă să stăm la distanță de alte persoane și ne spălăm pe mâini mult mai conștiincios decât o făceam înainte. De asemenea, suntem foarte atenți la cum manevrăm alimentele pentru a limita riscul răspândirii virusului, chiar dacă responsabilii Agenției Naționale pentru Protecția Consumatorului sunt de părere că nu există riscul dovedit ca SARS-CoV-2, care ne-a provocat atâtea bătăi de cap, să se transmită prin intermediul alimentelor.

Iată cum ar trebui totuși spălate diverse produse pe care le consumăm!

Fructe și legume

Este necesar să le spălăm foarte bine sub un jet de apă rece, mai ales pe cele a căror coajă nu poate fi îndepărtată. Pe suprafața lor se găsesc nu doar microbi, ci și substanțe folosite pentru conservare ori resturi din pesticidele și insetcticidele folosite de fermieri. Pentru igieniza cât mai bine fructele sau legumele, folosește partea abrazivă a unui burete de bucătărie pe care-l vei păstra doar pentru această operațiune.

Citește și: Tot ce trebuie să știi despre congelarea alimentelor

Salata verde, spanacul, loboda sau ștevia

Fie speli fiecare frunză sub jet de apă, fie desfaci frunzele și le scufunzi într-un castron mare de apă pe care o schimbi de mai multe ori până când ești sigură că a căzut tot pământul de pe ele. Se lasă apoi la scurs într-o strecurătoare înainte de a fi preparate.

Ciuperci

Consumăm de regulă ciuperci champignon, care sunt de multe ori murdare de substratul în care au crescut. Ele trebuie spălate cu atenție sub jet de apă, apoi lăsate la scurs pe un prosop de bucătărie curat, pentru că ciupercile au proprietatea de a absorbi lichidul ca un burete.

Carne de pui

Se știe că este purtătoare și transmițătoare de bacterii periculoase, așa cum sunt salmonela sau E. coli. Foarte mulți specialiști ne recomandă să omitem spălatul acestui tip de carne, tocmai pentru a preîntâmpina contaminarea chiuvetei cu bacterii, care oricum vor fi distruse în timpul preparării la temperaturi ridicate. Dacă nu poți trece peste spălat, ai grijă să dezinfectezi apoustensilele și chiuveta cu o soluție antibacteriană.

Citește și: Ce condimente se folosesc la prepararea cărnii de pui

Ouă

Producătorii le spală înainte de a le pune în vânzare; altfel, aspectul lor nu ar fi comercial, iar riscul de a răspândi bacterii, uriaș. Totuși, pe coaja ouălor se pot găsi tot felul de germeni. Chiar și așa, nu este recomandat să fie spălate înainte de preparare, însă trebuie păstrate în frigider, în locul lor special, care necesită igienizare frecventă. După ce umblăm cu ouă, ne vom spăla pe mâini, înainte de a manevra alte alimente.

 

Text: Georgiana Dobrescu

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Alina Neamtu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.