Home » Curata cuptorul aragazului in cel mai simplu mod

Curata cuptorul aragazului in cel mai simplu mod

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
© britta60 – Fotolia.com
7 pasi simpli spre un cuptor curat.
fotolia_33217876_subscription_xl.jpg_c_britta60_-_fotolia.com_.jpg

După săptămâni întregi de gătit, cuptorul aragazului tău se umple de grăsime. Dacă mai cad și ceva bucăți de mâncare în cuptor în timp ce le prepari, ele se vor arde și vor cauza un miros foarte neplăcut. Și mirosul neplăcut nu ar fi o problemă atât de mare pe cât este riscul de incendiere.

 

Pregătește spațiul

Înainte de a te apuca să cureți cuptorul, sunt două măsuri de siguranță pe care trebuie să le iei. În primul rând, trebuie să ai grijă să nu se circule prin bucătărie. Acest lucru presupune ținerea departe a copiilor și animalelor de companie deoarece vei folosi chimicale cu miros dăunător. Deschide geamurile pentru a aerisi bucătăria pentru ca nimeni să nu inhaleze acest substanțe nocive.

 

Curățarea efectivă

Există o serie de 7 pași pe care trebuie să îi urmezi atunci când dorești să cureți cuptorul:

1.Scoate grilajul din aragaz. Pune-l într-o chiuvetă (sau bol din plastic suficient de încăpător) plină cu apă caldă amestecată cu vreo 3-4 stropi de detergent de vase care îndepărtează grăsimile.

2.Prepară o soluție de curățat care se face din 4 lingurițe de bicarbonat de sodiu introduse într-un pulverizator. Adaugă apă până se umple. Agită recipientul până praful de copt se dizolvă complet.

3.Folosește soluția. Trebuie să ai grijă ca interiorul cuptorului să fie rece. Insistă cu pulverizările acolo unde observi mai multă grăsime până când aceasta se înmoaie.

4.Lasă totul la înmuiat. După ce ai pulverizat interiorul cuptorului, lasă totul la înmuiat aproximativ o oră. Testează o zonă plină de grăsime a cuptorului pentru a vedea dacă s-a înmuiat.

5.Folosește un burete aspru. Vei avea nevoie de el pentru a îndepărta mâncarea uscată/carbonizată din cuptor. Dacă nu ai un astfel de burete, poți folosi o spatulă de plastic mai tare, dar cu atenție, să nu zgârii cuptorul. Pe măsură ce ștergi cuptorul, mai pulverizează niște soluție preparată la pasul 2 pentru a face munca mai ușoară.

6.Șterge cuptorul din nou. De data aceasta, vei prepara o soluție compusă din apă și oțet. Cuptorul tău este relativ curat în acest stadiu, Dacă încă mai există urme de mâncare arsă, folosește soluții speciale pentru curățat aragazul. Poți folosi chiar amoniac, care dizvolvă resturile de prăjturi.

7.Curăță grilajul aragazului. Folosind apă cu detergent de vase, freacă grilajul aragazului și clătește-l bine înainte să îl pui înapoi în cuptor.

 

Sfaturi pentru a preveni murdăria

Nu îți putem spune cât de des trebuie să îți speli cuptorul deoarece totul depinde de cât de mult îl folosești. Pe cât posibil, cam orice utilizare intensă a cuptorului ar necesita o spălare, mai ales dacă ai gătit alimente cu grăsime. În general, este bine să cureț cuptorul după circa 3-5 utilizări. Din nou, totul depinde de cât de des se murdărește. Gătirea unui pui la cuptor poate umple cuptorul de grăsime, pe când 3 coaceri de prăjituri îl pot lăsa perfect curat.

 

Pentru a evita murdărirea constantă a cuptorului, folosește vase Yena pe care le poți acoperi cu capacul corespunzător pentru aceste vase.  De asemenea, friptura poate fi pregătită în pungi speciale sau tăvile pot fi acoperite cu folie de aluminiu.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.