Home » Promo » Curcan cu crusta de verdeturi
Promo

Curcan cu crusta de verdeturi

Înainte de a începe, trebuie să ştiti că pasărea trebuie dezgheţată peste noapte iar timpul de pregătire poate ajunge uşor şi la 4-5 ore. În final, eforturile vă vor fi răsplătite cu o friptură spectaculoasă, parfumată şi fragedă, totul într-un înveliş crocant.Curcanul domină mesele americanilor de ziua naţională, englezii îl servesc adesea de Crăciun, iar noi ne-am obişnuit să-l gătim în această perioadă a anului, când zilele libere ne permit să petrecem mai mult timp în bucătărie.

1. Untul trebuie adus la temperatura camerei.
2. Curăţaţi pasărea bine la interior şi exterior, apoi se şterge cu un prosop.
3. Curăţaţi usturoiul şi zdrobiţi-l într-un mojar. Curăţaţi verdeaţa şi tocaţi-o mărunt.
4. Amestecaţi untul cu usturoiul pisat, o lingură de sare grunjoasă, o jumătate linguriţă piper negru măcinat şi verdeaţa pînă ce amestecul se omogenizează. Se pot pot adăuga alte arome: turmeric, boia sau ce alte condimente preferaţi.
5. Cu pasta obţinută se unge pasărea la interior şi exterior având grijă ca cea mai mare parte să intre sub piele. Se introduc portocalele spălate în cavitate şi se sigilează orificiile prin coasere cu aţă de bucătărie sau prinzând pielea cu scobitori. Pulpele se leagă pentru a fixa 6. O folie de aluminiu se pliază în trei straturi şi se confecţionează un triunghi cu care se va acoperi pieptul curcanului.
7. Într-o tavă suficient de mare se aşează cepele tăiate în sferturi. Curcanul se aşează peste acestea şi se introduce la cuptor la 180 grade pentru o jumătate de oră, apoi se coboară temperatura la 150 grade şi se mai lasă încă o oră.pasărea şi a asigura păstrarea formei.
8. Scoateţi curcanul din cuptor şi îndepărtaţi folia de aluminiu de pe piept, astfel ca pasărea să se rumeanescă uniform din acest moment. Se folosesc sucurile şi untul scurs în tavă pentru a unge pasărea. Se introduce la cuptor pentru încă o oră, după care se toarnă vinul.
9. Se mai lasă încă 30 de minute pînă ce alcoolul s-a evaporat complet şi pielea pare caramelizată. Înainte de-al servi, se scoate din cuptor şi se acoperă bine cu o folie de plastic pentru minim 20-25 minute. Aceasta este foarte important pentru a nu pierde sucurile şi pentru ca friptura să nu fie foarte uscată.
10. Se servesc felii subţiri stropite cu sosul acumulat în tavă, alături de cartofi înăbuşiţi, ceapa caramelizată şi castraveciori acri.

1 curcan 3 kg sau mai mare
200 gr unt
1 legătură pătrunjel
1 legătură mărar
1 căpăţână usturoi
2,3 portocale
4 cepe
sare
piper
500 ml vin alb sec
Masa de Anul Nou presupune un centru de atenţie, un preparat deopotrivă special şi fastuos.
Numar de portii
10
Calorii
Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.