Preparare:
Intr-un vas mare (in care sa incapa curcanul) am pregatit marinata din toate ingredientele de mai sus si am lasat curcanul acolo pentru 3 zile, intorcandu-l din cand in cand sa se marineze bine.
Am pregatit umplutura cam asa: am calit ceapa taiata marunt cu morcovul dat prin razatoare, iar cand a devenit sticloasa am adaugat maruntaiele de curcan (adica ficatul, pipota si inima). Dupa vreo 5 minute, am adaugat buretii, orezul si o cana de apa si am lasat la fiert cam 15-20 minute. Cand s-a racit am adaugat si maslinele si am condimentat dupa gust.
Am scos curcanul din marinata, l-am intepat din loc in loc si am bagat cate un catel de usturoi.
Am umplut apoi curcanul, i-am pus lamaia drept „dop”, i-am legat picioarele cu sfoara (sa nu se desfaca) si l-am asezat in vasul (in care am pus si aproximativ jumatate din zeama in care a stat curcanelul la murat) pentru cuptor.La cuptorul cu lemne, focul a ars vreo 3 ore inainte de a baga curcanul, pentru a fi destul de fierbinte sa se prajeasca mastodontul.Am acoperit curcanul cu un strat dublu de hartie de copt si l-am bagat la cuptor. Dupa aproximativ 3 ore am scos hartia si am mai lasat curcanul la cuptor inca 1 ora jumatate , stropind din cand in cand cu zeama din vas.Tot ce pot sa spun este ca a fost devorat fara mila….si tot ce a ramas au fost oasele…..Un succes total zic eu, deci clar o sa repet experienta. Si poate , data viitoare, voi incerca o umplutura mai crazy :D.
Intr-un vas mare (in care sa incapa curcanul) am pregatit marinata din toate ingredientele de mai sus si am lasat curcanul acolo pentru 3 zile, intorcandu-l din cand in cand sa se marineze bine.
Am pregatit umplutura cam asa: am calit ceapa taiata marunt cu morcovul dat prin razatoare, iar cand a devenit sticloasa am adaugat maruntaiele de curcan (adica ficatul, pipota si inima). Dupa vreo 5 minute, am adaugat buretii, orezul si o cana de apa si am lasat la fiert cam 15-20 minute. Cand s-a racit am adaugat si maslinele si am condimentat dupa gust.
Am scos curcanul din marinata, l-am intepat din loc in loc si am bagat cate un catel de usturoi.
Am umplut apoi curcanul, i-am pus lamaia drept „dop”, i-am legat picioarele cu sfoara (sa nu se desfaca) si l-am asezat in vasul (in care am pus si aproximativ jumatate din zeama in care a stat curcanelul la murat) pentru cuptor.La cuptorul cu lemne, focul a ars vreo 3 ore inainte de a baga curcanul, pentru a fi destul de fierbinte sa se prajeasca mastodontul.Am acoperit curcanul cu un strat dublu de hartie de copt si l-am bagat la cuptor. Dupa aproximativ 3 ore am scos hartia si am mai lasat curcanul la cuptor inca 1 ora jumatate , stropind din cand in cand cu zeama din vas.Tot ce pot sa spun este ca a fost devorat fara mila….si tot ce a ramas au fost oasele…..Un succes total zic eu, deci clar o sa repet experienta. Si poate , data viitoare, voi incerca o umplutura mai crazy :D.
Ingrediente:
1 curcan (de 7 kg a fost al meu, de curte),
1 curcan (de 7 kg a fost al meu, de curte),
pentru marinata:
apa (vreo 3 litri)
vin alb (1,5 litri)
un pumn de sare grunjoasa,
vreo 4 frunze de dafin,
boabe de piper,
boabe de coriandru,
boabe de mustar,
1 crenguta de cimbru,
tarhon uscat,
rozmarin uscat,
50 ml ulei,
pentru umplutura:
1 lamaie,
200 gr orez,
2 morcovi,
4 cepe,
1 capatana usturoi,
ficat, pipota, inima de la curcan,
100 gr masline feliate,
100 gr bureti,
1 legatura patrunjel verde,
sare, piper.
Un preparat ideal pentru o masa de duminica alaturi de prieteni
Numar de portii
14
Calorii
Facebook Comments
Adaugă comentariu