1.Spală legumele și taie dovleceii în rondele fine, ardeii și roșiile – în cubuleţe, ceapa julien.
2.Încinge câteva linguri bune cu ulei, călește mai întâi ceapa, apoi adaugă usturoiul pisat, ardeii grași și dovleceii. Când s-au înmuiat, pune ciupercile feliate, adaugă puţină apă și sare și lasă la fiert.
3.Când legumele s-au fiert, pune roșiile și eventual apă, dă totul în 2-3 clocote și stinge focul.
4.Cât timp fierbe sosul, pregătește cușcușul. Pune să fiarbă o cană cu apă, cu un praf de sare și unt. Când clocotește, toarnă cușcușul, amestecă și ia de pe foc. Lasă-l să se înmoaie acoperit, timp de zece minute.
SFAT. Pentru un plus de gust, adăuga în cușcuș puţin turmeric sau praf de curry.
CE E CUȘCUȘUL
În arabă, cușcuș înseamnă „bine rotunjit“. Cum prima referire la cușcuș se află într-un vechi text, un fel de carte de bucate din Maghreb, acesta pare să fi e locul de origine al acestui aliment. La început se făcea din mei, dar azi se folosesc diferite cereale, în special grâu, o spărtură de grâu dur mărunţită. Se prepară la aburi sau se opărește, dar se consumă și crud, alături de fructe sau legume zemoase care să-i dea posibilitatea să se umfle (durează mai mult).
credit foto: © Marzia Giacobbe – Fotolia.com
1 cană de cușcuș
2 dovlecei
1 ceapă
1 ardei roșu
1 ardei verde
4 ciuperci
2 roșii
4 căţei de usturoi
1 lingură cu unt
ulei, sare
Adaugă comentariu